Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Minibrowar JOMSBORG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Senior
    • 12-2005
    • 791

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka nr. 25 Owsiany Stout

    Pilznenski 8kg
    karmelowy jasny 1kg
    karmelowy ciemny 0,5 kg
    jeczmien palony 0,5 kg
    płatki owsiane blyskawiczne 1,2 kg


    67 -> 63 25'
    72 -> 70 60'

    Wysladzanie 55L

    a) 60 minut
    Lubelski 50g 0'
    23L nieznanego blg
    Safbrew T-58

    b)60 minut
    Lubelski 100g 0'
    33L nieznanego blg
    Brewferm Top

    Nieznane blg wynika z potluczenia balingometru podczas ostatniego warzenia
    Tutaj drożdze brewferm okazały się dużo lepsze od Safbrew do tego stopnia, że pierwsze od czasu do czasu wypijam, a drugie omijam na razie szerokim łukiem. Ogolnie - Safbrew nie polecam.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • DanielJakubowski
      Senior
      • 12-2005
      • 791

      Cholera... po ostatniej warce narzekałem, że mi 180 butelek brakuje do pustych skrzynek i że nie mam w co warzyć przez co zaprzestałem produkcję. Teraz mam 14 skrzynek z pustymi butelkami i od dawna nie mam czasu warzyć Dlaczego to wszystko tak na złość się nie zgrywa Na Warsztaty też standardowo nie moge jechac, nie pasuje mi ... ehh
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • DanielJakubowski
        Senior
        • 12-2005
        • 791

        Warka nr. 26

        Pilzneński 7kg
        Monachijski 4kg
        Pszeniczny 0,5kg
        Carapils 0,5kg

        do podgrzania 24L wody - proporcja 1:2

        wsyp do 67'C

        62->60 20'
        74->65 70'
        >80

        wysładzanie 53L

        a) 60 minut
        Lubelski 0' 50g
        Lubelski 50' 50g
        28 litrów 15blg
        WLP German Ale

        b)60 minut
        Lubelski 0' 50g
        28 litrów 15blg
        BrewfermAle


        Świetna wydajność 73,4% którą upatruje w nowym stylu wysładzania. Wysładzałem partiami. Po jakieś 15L. Dotychczas wysładzając ciągle uzupełniałem wode w garze zacierno-filtracyjnym.
        Last edited by DanielJakubowski; 29-05-2007, 21:38.
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • jacer
          Senior
          • 03-2006
          • 9875

          Co to znaczy partiami?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • DanielJakubowski
            Senior
            • 12-2005
            • 791

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Co to znaczy partiami?
            Wlewam 15L, czekam az zleci przez wężyk ale młuto jeszcze nie wyschnie i się nie zbije. Następnie wlewam kolejne 15L itd..
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • coder
              Senior
              • 10-2006
              • 1347

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
              Wlewam 15L, czekam az zleci przez wężyk ale młuto jeszcze nie wyschnie i się nie zbije. Następnie wlewam kolejne 15L itd..
              Młóto osiada i zbija się jak tylko wycieknie z niego woda.
              Próbowałem raz tak robić, spuszczałem wodę do sucha i nalewałem następna partię, czekałem 10 min aż wypłucze brzeczkę i spuszczałem. Wydajność wyszła dobra, ale nie rekordowa, za to trwało to dużo więcej.

              Comment

              • DanielJakubowski
                Senior
                • 12-2005
                • 791

                Nie czekam aż w ogóle przestanie lecieć. Uzupełniałem wode w momencie odpowiednim który ciężko mi teraz opisać Moment dodania kolejnej parti wody wyczułem widocznie odpowiednio bowiem tempo wylatywania brzeczki z wężyka nie malało. Do tego oczywiście dochodziło mieszanie 3/4 górnej części młóta. Filtrujesz filtratorem z dziurkami (wiadro w wiadro) ?
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • coder
                  Senior
                  • 10-2006
                  • 1347

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie czekam aż w ogóle przestanie lecieć. Uzupełniałem wode w momencie odpowiednim który ciężko mi teraz opisać
                  Mam 'dogarnkowy' filtrator.
                  Dopracowałem się takiej technologii wysładzania: jak odsłoni się powierzchnia młóta, leję delikatnie kubkiem wodę na talerzyk położony na młócie, tak, żeby woda nie zmieszała się z brzeczką, tylko ją spychała w dół. Nie mieszam młóta, ew. potem tylko jak się powierzchnia zaklei mąką nacinam delikatnie nożem. Na początku filtruję powolutku, po pierwszym wysłodzeniu przyspieszam. Wydajność dostaję dobrą (~65%) i idzie dość szybko i wygodnie 1-1,5 h.

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 791

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mam 'dogarnkowy' filtrator.
                    Dopracowałem się takiej technologii wysładzania: jak odsłoni się powierzchnia młóta, leję delikatnie kubkiem wodę na talerzyk położony na młócie, tak, żeby woda nie zmieszała się z brzeczką, tylko ją spychała w dół. Nie mieszam młóta, ew. potem tylko jak się powierzchnia zaklei mąką nacinam delikatnie nożem. Na początku filtruję powolutku, po pierwszym wysłodzeniu przyspieszam. Wydajność dostaję dobrą (~65%) i idzie dość szybko i wygodnie 1-1,5 h.
                    Także mam dogarnkowy filtrator http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=123
                    Moje tempo wysładzania jest ograniczone tylko czasem potrzebnym na podgrzanie wody do wysładzania (taboretem gazowym), czyli zapierdziela aż miło Jedynie pod koniec wysładzania prędkość trochę maleje. Ostatnie filtrowanie i wysładzanie trwało jakieś 1,5h, tylko, że wysładzałem 53 L wody .
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Senior
                      • 12-2005
                      • 791

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warka nr. 26

                      Pilzneński 7kg
                      Monachijski 4kg
                      Pszeniczny 0,5kg
                      Carapils 0,5kg

                      do podgrzania 24L wody - proporcja 1:2

                      wsyp do 67'C

                      62->60 20'
                      74->65 70'
                      >80

                      wysładzanie 53L

                      (...)

                      b)60 minut
                      Lubelski 0' 50g
                      28 litrów 15blg
                      BrewfermAle


                      Świetna wydajność 73,4% którą upatruje w nowym stylu wysładzania. Wysładzałem partiami. Po jakieś 15L. Dotychczas wysładzając ciągle uzupełniałem wode w garze zacierno-filtracyjnym.
                      Po 4 dniach odfermentowało do 5,5 blg. Bulgotanie w rurce całkowicie ustało więc przelałem na cichą. Wniosek odnośnie tych drożdzy: Baaardzo słabo sklarowały piwo, w porównaniu do innych drożdczy których do tej pory używałem.
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Senior
                        • 12-2005
                        • 791

                        Warka nr. 27
                        24.06.2007

                        Pilzneński 7kg
                        Monachijski 3kg
                        Aroma 1kg
                        Specjal B 0,25kg

                        do podgrzania ok 25L wody

                        wsyp do 68'C

                        63->61 30'
                        73->68 70'
                        >80

                        wysładzanie 56L

                        a) 60 minut
                        marynka 0' 40g
                        Lubelski 50' 50g
                        28 litrów 13blg
                        WLP German Ale

                        b)60 minut
                        marynka 0' 75g
                        Lubelski 50' 50g
                        29 litrów 13blg
                        WLP German Ale

                        Wydajność słabsza, jak się domyślam, dzięki zastosowaniu krótkiego, godzinnego zacierania. Pozostałem istotne zmienne bowiem bez zmian w porównaniu do poprzednich warek. Filtracja idealna. Przydałby się drugi palnik do grzania wysłodzin
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Senior
                          • 12-2005
                          • 791

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka nr. 26

                          b)60 minut
                          Lubelski 0' 50g
                          28 litrów 15blg
                          BrewfermAle

                          Niestety, przed rozlaniem w butelki okazało się, że druga część warki 26 to kwas
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 791

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka nr. 26

                            Pilzneński 7kg
                            Monachijski 4kg
                            Pszeniczny 0,5kg
                            Carapils 0,5kg

                            a) 60 minut
                            Lubelski 0' 50g
                            Lubelski 50' 50g
                            28 litrów 15blg
                            WLP German Ale
                            Przez fermentacje w granicach 25'C piwo ma baaardzo mocne posmaki owocowo-kwiatowe
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Senior
                              • 12-2005
                              • 791

                              Warka nr. 28
                              11.07.2007

                              Pilzneński 8kg
                              Monachijski 2kg
                              Carared 0,5kg

                              do podgrzania ok 26L wody

                              wsyp do 68'C

                              63->60 45'
                              73 15'
                              >80

                              wysładzanie 53L

                              a) 60 minut
                              marynka 0' 40g
                              Lubelski 60' 50g
                              27 litrów 12blg
                              WLP German Ale

                              b)60 minut
                              marynka 0' 40g
                              Lubelski 60' 100g
                              27 litrów 12blg
                              WLP German Ale

                              Wydajność ok 64%
                              Last edited by DanielJakubowski; 12-07-2007, 11:38.
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Senior
                                • 12-2005
                                • 791

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                                Przez fermentacje w granicach 25'C piwo ma baaardzo mocne posmaki owocowo-kwiatowe
                                ... i w efekcie kwas . I całe prawie 60 L piwa w plecy, bo pierwsza część tej warki skwaśniała już po cichej. Teraz już nie będę taki nonszalancki w tolerancji wysokich temperatur fermentacji ... . Całe szczeście, warka nr. 27 jest i ma się dobrze - no, prawie się kończy . Warka nr. 28 dziś rozlana w butelki - oznak infekcji brak.
                                Last edited by DanielJakubowski; 25-07-2007, 20:41.
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎