Minibrowar JOMSBORG
Collapse
X
-
... i w efekcie kwas . I całe prawie 60 L piwa w plecy, bo pierwsza część tej warki skwaśniała już po cichej. Teraz już nie będę taki nonszalancki w tolerancji wysokich temperatur fermentacji ... . Całe szczeście, warka nr. 27 jest i ma się dobrze - no, prawie się kończy . Warka nr. 28 dziś rozlana w butelki - oznak infekcji brak.Pozdrawiam
djComment
-
Sezon 2007/2008 czas zacząć, a więc:
Warka nr. 29
29.09.2007
Pilzneński 11kg
Carared 1kg
do podgrzania ok 27L wody
wsyp do 68'C
62 10'
72->65 65'
->80
wysładzanie 55L
a) 90 minut
marynka 0' 50g
Imbir 70' 200g
27 litrów 13,5 blg
Sabrew S-33
b)60 minut
marynka 0' 50g
Sok malinowy Paola 45' 430ml
30 litrów 15blg
Sabrew S-33Pozdrawiam
djComment
-
Z nowości w moim browarku:
Dzięki nowemu garnuszkowi (rozwiązał problem nie nadążania z podgrzewaniem wody do wysładzania) skróciłem filtrowanie i wysładzanie 55L wody do.. 1 godziny
Teraz cały proces warzenia 55L piwa trwa jedyne 6 godzin
Gdybym miał drugi palnik zszedłbym do 5hPozdrawiam
djComment
-
Prawda, że to wygodne? Jeszcze marzy mi się jakaś pompka, która powoli by zraszała młóto gorącą wodą, miałbym godzinkę wolnegoComment
-
Można garnek z wodą do wysładzania postawić wyżej niż garnek z zacierem i poprzez wężyk (+ewentualny reduktor przepływu zakładany na wężyk choć u mnie nie potrzebny, bo tempa filtrowania nie redukuje) zaciągnąć wodę do wysładzania do garnka z zacierem
Cholera.. Southern German Lager jeszcze mi nie wystartowały :| Starter zrobiłem wczoraj o 19, do fermentatorów dodałem mimo braku startu ok godziny 23.Pozdrawiam
djComment
-
Można garnek z wodą do wysładzania postawić wyżej niż garnek z zacierem i poprzez wężyk (+ewentualny reduktor przepływu zakładany na wężyk choć u mnie nie potrzebny, bo tempa filtrowania nie redukuje) zaciągnąć wodę do wysładzania do garnka z zacierem
.Comment
-
Moj stoi na wysokości 1,2 m i ssanie jest ok. U mnie chyba taka kombinacja nie ma sensu, bo podgrzewam wode na 2 razy, a dokładniej w dwóch garnkach (29 i 35L).Pozdrawiam
djComment
-
Drożdze WLP Southern German Lager zadane w czwartek do tej pory nie wystartowały . Nie było mnie przez weekend, wcześniej nie mogłem zareagować.
Zapach wydaje się ok. Jutro sprawdzę smakowo. Co proponujecie gdy się okaże, że w smaku jest ok ? Zadawać inne drożdze czy najpierw przegotować ?Pozdrawiam
djComment
-
Warka nr. 30
03.10.2007
Pilzneński 9kg
Carapils 1kg
do podgrzania ok 25L wody
wsyp do 69'C
62->60 45'
74->73 15'
wysładzanie 56L
a)60 minut
marynka 0' 75g
lubelski 45' 50g
28,5 litra 12 blg
b)60 minut
marynka 0' 50g
lubelski 45' 50g
30,5 litra 12,3 blg
Southern Lager jeszcze nie wystartowały... i już chyba nie wystartują. Zapach i smak piwka ok, nie jeszcze nie skwaśniało. Moge to piwko zadać drożdzami Sabrew S-33 (jak przeleje warkę nr. 29 na cichą - może dziś) lub gęstwą chyba z czerwca drożdzy płynnych pszenicznych. Wybór między dzumą a cholerą..
Obecnie gęstwa pszenicznych budzi się do życia...Last edited by DanielJakubowski; 2007-10-08, 13:07.Pozdrawiam
djComment
-
Zaraz odwiozą mnie do Tworek..
Fermentacja możliwe, że ruszyła. Zarówno w jednym jak i w drugim fermentatorze widać delikatne wianuszki piany. Pytanie tylko, czy to Southern German Lager się w końcu obudziły czy jakieś dzikie drożdze zabrały się za piwko. No i znowu dylemat. Czekać i obserwować czy zadać inne (kiepskie) drożdże.
Może te 17(chyba) godzin które minęły od zadania drożdzy do wyniesienia fermentatorów do 10'C były zbyt krótkim okresem czasu na start tych drożdzy. Później przez 2 dni w 10' nie mogły wystartować i wystartowały dopiero teraz, gdy przeniosłem fermentatory do temp. pokojowej.Pozdrawiam
djComment
-
Czy w pierwszych godzinach fermentacji można rozróżnić czy piwo jedzą drożdże pożądane czy dzikie ?Pozdrawiam
djComment
-
Bez mikroskopu - tylko po zapachu. Na pociechę powiem Ci, że też odmrażałem testową próbkę, ruszyła dopiero po 5 dniach, dałem jej pożyć jeszcze parę dni i starter był coraz zdrowszy, z początku czuć go było starą gęstwą, potem już zdrowymi drożdżami. Może dolej świeżej brzeczki i zobacz, jak się zachowują.Comment
-
Tak, ale ja startuje z świeżutkich drożdży prosto z fiolki. Obecnie piana się powiększyła nieco. Dzisiaj będę stał na warcie .
Mam dolać świerzej brzeczki do fermentatora ?!?Pozdrawiam
djComment
Comment