Nawet właśnie zaciera się lambik
							
						
					Browar Czerwony jak Cegła zaczyna
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wal z tym piwem do piwnicy!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamWłaśnie przelałem piwko na spokojną. Fajny kolorek, habit bernardyński wyszedł. Tylko nie wiem czy zostawić w temperaturze pokojowej ( obecnie 28-30 stopni ) czy na spokojną przenieść do piwnicy. Tam ok 18 stopni. Proszę o poradę. Przez burzliwą przeszło jak akcja burza.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No i stała się warka nr3 - Lambik 4kg pilsa zatarty na wytrawnie, 40 min gotowania brzeczki. Po wystudzeniu dodane 2,3l moszczy wysiśniętego z truskawek po wstępnej fermentacji oraz 40g chmielu aromatycznego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 brrrr - nigdy nie zapomnę tego jabola truskawkowego! bleeee!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamKiedy ja "stary" winiarz jestem i ciągnie wilka do lasu.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamHi, hi. Piłeś "wino" ze starych kompotów truskawkowych???!!! Faktycznie stara skarpeta smakuje lepiej. Ze sokowarki niewiele lepsze. Dlatego wstępna fermentacja u mnie jest stosowana.
 iii tam! To było ze 25 lat temu 'Wino truskawkowe' chyba za 2 zł! Szczeniackie czasy! Ale wrrrr! Były kiedyś takie 'kwiat PGRu', 'wino marki wino', 'patykiem pisane' : bardzo szybka fermantacja, potem dodawano siarki aby zabić drożdże i wio do sklepu!
 
 
 Marek
 
 ps. czyli jak tylko temperatury trochę zejdą robimy wymianę, teraz myślę że przesyłanie żywych drożdży nie ma sensu - albo infekcja albo rozerwanie naczyńka!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Witam ja też zacząłem od zestawu PA zakupionego w BA, zacieranie i chmielenie jak u Ciebie, drożdże Safale US-56, Blg poczatkowe 13 przy 21litrach brzeczki, po tygodniu niby-burzliwej fermentacji bo z marną pianą - Blg spadło do 5,5, po 4 dniach cichej na 4,5Blg, kolor ładny, zaczęło się klarować, jeszcze z 4 dni i w butelki. Mam nadzieję że wyjdzie dobre - smak narazie ok  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja niestety od razu po bużliwej przelałem w butelki i dopiero teraz zaczyna się klarować. W tym tempie to gdzieś we wrześniu będzie dopiero pijalne. Tak, ze proponuję jednak spokojną też przeprowadzić we fermentatorze.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PinheadWitam ja też zacząłem od zestawu PA zakupionego w BA, zacieranie i chmielenie jak u Ciebie, drożdże Safale US-56, Blg poczatkowe 13 przy 21litrach brzeczki, po tygodniu niby-burzliwej fermentacji bo z marną pianą - Blg spadło do 5,5, po 4 dniach cichej na 4,5Blg, kolor ładny, zaczęło się klarować, jeszcze z 4 dni i w butelki. Mam nadzieję że wyjdzie dobre - smak narazie ok Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Teraz też tak mogę powiedzieć. Sam się przekonałemPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPchanie piwa do butelek, przed jego całkowitym sklarowaniem, jest - moim zdaniem - błędem. . A tak na marginesie fajnie jest obserwować proces klarowania w PET-ach. Sklarowało jakieś 5cm od góry i jest ostra granica między mętną resztą. . A tak na marginesie fajnie jest obserwować proces klarowania w PET-ach. Sklarowało jakieś 5cm od góry i jest ostra granica między mętną resztą.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No ja właśnie na to sklarowanie czekam lecz się o piffko troche boję ponieważ na powierzchni brzeczki zrobił mi się taki biały nalot - nie jest on gęsty ale jest. Próbowałem młodego piffka to w smaku ok - nic się z nim nie dzieje ale zastanawiam się czy ten nalot to nie jakiś zły objaw.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPchanie piwa do butelek, przed jego całkowitym sklarowaniem, jest - moim zdaniem - błędem.  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
 https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
 
 Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów... Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...- 
							Channel: Islandia
 2024-10-27, 00:16
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus... Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym. W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
 Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...- 
							Channel: Słowenia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jedyny obecnie browar w tym pięknym zabytkowym mieście, powstał w 1995 roku. Znajduje się naprzeciw jednego z portowych nabrzeży, w odległości 800 m od dworca kolejowego. 3-piętrowy (z poddaszem) szachulcowy budynek, gdzie konstrukcja z czarnych belek wypełniona jest czerwoną cegłą, datowany... Jedyny obecnie browar w tym pięknym zabytkowym mieście, powstał w 1995 roku. Znajduje się naprzeciw jednego z portowych nabrzeży, w odległości 800 m od dworca kolejowego. 3-piętrowy (z poddaszem) szachulcowy budynek, gdzie konstrukcja z czarnych belek wypełniona jest czerwoną cegłą, datowany...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment