W sumie też prawda, zimna wpadając do gorącej też na pewno w jakimś stopniu się "odkaża".
							
						
					F&A Home Brewery
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Robiłem choć staram się używać nieprzegotowanej wody gdy już piwo dobrze zafermentuje. Gdy drożdże już opanują brzeczkę to, jak skądś pamiętam, tak zmieniają środowisko, że ciężko innym organizmom przeżyć.
Moim zdaniem dodanie surowej wody ma też wpływ na smak, w piwie długo "czuć wodę" i długo musi się równoważyć. Pszeniczniak robiony tą metodą jest do niczego.
Zasadniczo zawsze jednak rozcieńczam wodą przegotowaną."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
#61 "Po prostu coś do picia"
Różnych "wynalazków" pełno a dobrego, prostego piwka zawsze jakoś brakuje więc w niedzielę było tak:
Skład:
pils............................11 kg
monach .......................5 kg
kasza manna ................1 kg
karmel jasny Strzegom ....dwie garście
Zacieranie:
62°C - 30'
72°C - 30'
Chmielenie:
100 gram Marynki w 10' z 70'
100 gram j/w w 40'
Uzyskano 12blg
dwa fermentory zadano Urqellami
jeden 2124 Bohemian Lager Yeast
Uzyskano też kilka litrów gęstego z początków wysładzania ale jeszcze nie wiem co z tego zrobić."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
#61 cd "Porter"
Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
Wczoraj nachmieliłem:
40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
To możliwe. Mówiono mi o jednym Wielkim Człowieku który z wody zrobił wino, więc zamiana którejś tam wody wysłodkowej w portera to pikuś.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SetaPierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
No i mamy lato, drożdże zadowolone
 bo dzisiejszy pomiar temperatury fermentujących na balkonie piw pokazał 19°C. Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
O sześciu fermentorach na cichej (+małe wiadro z porterem ) na strychu w 15°C nawet nie chciałem wspominać...
Jakoś nagle się to lato zrobiło.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-03-25, 21:33."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Wystawiaj tylko w nocy, dziś ma byś 6 stopni, a w weekend lekkie ochłodzenie i mokro, chyba czas kończyć sezon LAGEROWY
, i  pomyśleć o belgach i pszeniczkach !!!!
PS. Chyba będziesz dumny z mojego lagerka śliwkowego
							
						Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
#60 "Musli mocne" butelkowanie
Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
Piszę dla pamięci aby mieć je na oku
							
						"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
#62 "Pilsik majowy"
Piękny maj tylko temperatury jakby z innej pory roku więc zrobimy jeszcze coś na dolniaczkach:
pils ..."na oko" pół worka
melanoidowy z Warsztatowej Torby Upominkowej ...250 gram w postaci mąki
karmelowy j/w z CP, coś po między jasnym a ciemnym karmelem strzegomskim ...100 gram mąki
Zacieranie zupełnie bez zasad bo taboret testowałem, z grubsza tak:
65°C zasyp
później 30' w 60°C
przejście 45' do 72°C
70°C - 30'
Do zagotowania potrzebowałem ponad dwóch godzin mimo 8kW mocy taboretu
100 gram Marynki na goryczkę i 150 na smak.
Zadamy jutro Urqellami i Bohemianami."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
#63
Skład:
Pils - pół worka
Zacieranie:
60°C zasyp
z 58°C do 72°C w ciągu 30'
72°C do 68°C w ciągu 45'
68°C do 74°C w 15'
Chmielenie:
100g Marynki na 60'
200g Lubelskiego na 30'
200g Lubelskiego na 15'
Nie wiem co będzie z drożdżami bo coś długo stały w lodówce i ruszać się nie chcą, dostały żarcia i w ciepłym postawiłem, jutro się zobaczy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
No i nagazowanie jest prawidłowe. Taki skład chyba powoduje tak wysokie blg końcowe.
No i doczekało się butelkowania, trzy miechy na cichej na bardzo ciepłym strychuGęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
Wczoraj nachmieliłem:
40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
 a  do refermentacji nic nie dałem.
							
						"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Nowy sezon 2010/2011
#64 "Smoła"
Skład:
Pils - 5 kg
Monach - 3 kg
Karmel ciemny Strzegom - 1,5 kg
Kasza jęczmienna - 1kg (uprażona na czarno w piekarniku)
Magnum - 25g
Lubelski z tamtego roku 50g
Zacieranie:
55°C 15'
62°C do 65°C 20'
70°C do 73°C 20'
do 70°C 40'
Filtracja bez podbicia temperatury.
Wysładzanie wodą 85°C
Chmielenie:
Magnum na 60'
Lubelski na 30'
Uzyskano dobrze ponad 50l smolistej brzeczki 12 blg o smaku piołunowym.
Zadano German Ale w 24°C"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....- 
							Channel: Niemcy
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
2024-09-19, 20:28 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...- 
							Channel: Niemcy
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
 SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
Comment