Jest okazja bo to mój setny post a piwo #13 więc sami widzicie
"Mrożkowe"Warzone 06 11 2006/Blg 13
Pils-2kg
Monach-2kg
Czekoladowy-0.1kg
Karmel jasny-0,2kg
Karmel ciemny-0,2k
Płatki owsiane błysk-0,5kg
Kwasek cytrynowy-20 gram od razu do wody
Drożdże BP "Spezial-Trocken-Bierhefe (gęstwa z poprzedniej)
Zacieranie:
62* do 72* w ciągu 50 minut
72* przez 30 minut
74* przez 10 minut
Filtrowanie-i wtedy mnie tkło!!!zrobiłem próbę a tu DODATNIA
Po odfiltrowaniu temp około 57*-podjechałem do 65* i potrzymałem 20* ,podjechałem do 72*,potrzymałem 20 minut i ciągle dodatnia,podjazd do 75* postało 15 minut i zacząłem gotować.
Chmielenie:
50 gram/0 minuta z 60 +50 gram/30 minuta(ostatnie chmielenie w "woreczkach" dlatego taka słaba wydajność chmielu)
Granulat perle 10%AA
W końcu poszło do fermentacji takie jak było,ciągle skrobia była lekko widoczna!!
Fermentacja w temp 15* już praktycznie zakończona,jutro pójdzie na cichą.
"Mrożkowe"Warzone 06 11 2006/Blg 13
Pils-2kg
Monach-2kg
Czekoladowy-0.1kg
Karmel jasny-0,2kg
Karmel ciemny-0,2k
Płatki owsiane błysk-0,5kg
Kwasek cytrynowy-20 gram od razu do wody
Drożdże BP "Spezial-Trocken-Bierhefe (gęstwa z poprzedniej)
Zacieranie:
62* do 72* w ciągu 50 minut
72* przez 30 minut
74* przez 10 minut
Filtrowanie-i wtedy mnie tkło!!!zrobiłem próbę a tu DODATNIA
Po odfiltrowaniu temp około 57*-podjechałem do 65* i potrzymałem 20* ,podjechałem do 72*,potrzymałem 20 minut i ciągle dodatnia,podjazd do 75* postało 15 minut i zacząłem gotować.
Chmielenie:
50 gram/0 minuta z 60 +50 gram/30 minuta(ostatnie chmielenie w "woreczkach" dlatego taka słaba wydajność chmielu)
Granulat perle 10%AA
W końcu poszło do fermentacji takie jak było,ciągle skrobia była lekko widoczna!!
Fermentacja w temp 15* już praktycznie zakończona,jutro pójdzie na cichą.
Comment