#7 Porter + Ciemniak -- dokończenie
Strzegomia poszło ciut więcej.
Gotowanie na dwa razy: 
 
Wyszło nieco ponad 18l 22blg i ponad 18l 12blg. Licząc, że to cca 37l o blg=17 daje wydajność 70%!!! Wliczając barwiący - bez niego prawie 72%! Możliwe to???
Drożdże zadane dopiero przed chwilą - w obu przypadkach nowa saszetka S-23.
					Strzegomia poszło ciut więcej.
Gotowanie na dwa razy:
Porter - 60min, w tym:
25g Marynka granulat przez 60min
20g Lomik szyszki przez 30min
500g cukier trzcinowy przez 15min
30g Lomik szyszki przez 7min+10min
 
Ciemniak - 60min, w tym:
10g Marynka granulat + 30g Lomik szyszki przez 60min
40g Lomik szyszki przez 10min+20min
Nie wiem jak to obliczyłem... 25g Marynka granulat przez 60min
20g Lomik szyszki przez 30min
500g cukier trzcinowy przez 15min
30g Lomik szyszki przez 7min+10min
Ciemniak - 60min, w tym:
10g Marynka granulat + 30g Lomik szyszki przez 60min
40g Lomik szyszki przez 10min+20min
 
 Wyszło nieco ponad 18l 22blg i ponad 18l 12blg. Licząc, że to cca 37l o blg=17 daje wydajność 70%!!! Wliczając barwiący - bez niego prawie 72%! Możliwe to???
Drożdże zadane dopiero przed chwilą - w obu przypadkach nowa saszetka S-23.
 
		
	 :
 : 
		
	 
		
	 
							
						
 
							
						 ) 22blg (do 6,5); glukoza 120g; butelkowanie dzisiaj (w niedziele nie dałem rady, stało 2 dni w kuchni...): 40 butelek w tym 18 x 0,33l. Najsmaczniejsze młode piwo jakie piłem!
) 22blg (do 6,5); glukoza 120g; butelkowanie dzisiaj (w niedziele nie dałem rady, stało 2 dni w kuchni...): 40 butelek w tym 18 x 0,33l. Najsmaczniejsze młode piwo jakie piłem!  
							
						 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment