Jak najbardziej jest OK.

Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse

X
- 

- 

Oglądałam film, widzę, że moje PW za późno dotarło. Ale napisałam to samo, co Huangua, tylko z rozszerzeniem  Comment
- 

No nic zadałem rano te śmierdziele do temp 16,5*C. do temp 16,5*C.
 Blg wyszło około 13,5 (około bo to nowe refraktometro mi zaparowało glizda i musiałem wrzucić ballingomierz, który pokazał niby 14, ale odjąć coś trzeba więc przyjmuje w przybliżeniu 13,5...) na 22,5l.
 Wydajność taka sobie 67%. W sumie jak z tego wyjdzie wypijalne piwo, to zajebiście. Zobaczymy za 2-3 tygodnie pierwsza degustacja - szkoła Marusi.  Comment
- 

Comment
- 

Comment
- 

Podsumowanie sezonu II

W zeszłym sezonie uwarzyłem w sumie 8 warek. Dobry wynik biorąc pod uwagę, że w lutym urodziła nam się córeczka... Dwie infekcje - Głupi Dunkiel i Weizen. Co ciekawe Quasi-Roggen, który był pomiędzy nimi - jest OK. Z pozostałych najmniej jestem zadowolony z PiwoMiodu - za bardzo spirytusowy wyszedł i mało gazu. Reszta OK; no stout za bardzo słodowy.

W tym sezonie dojdzie nam pewnie chłodnica, kapslownica stołowa oraz nowy czaladnik -Zynio... 
 Aha. I manualny programator czasu warzenia (sam nie wiem jak dotąd funkcjonowałem bez niego).
 Pierwsza warka najprawdopodobniej tydzień po zlocie. Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-31, 08:01. Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-31, 08:01.Comment
- 

#20 Piwo Żuliena

Po utopencach przyszła kolej na ostanie słoiki zapasów - pomidory (w zalewie octowej i octowo-żelatynowej galarecie). Co ciekawe po raz pierwszy użyłem pasteryzatora z Lidla do pasteryzacji (przy okazji wyparzając wężyk). (przy okazji wyparzając wężyk).
 Zaczęłem też śrutować, a drożdże przeniosły się do starteru. Jutro dam fotkę, bo nie mam kabla. Jutro dam fotkę, bo nie mam kabla.

Sugestia belgijskiego ejla brzmi tak:
 2,5kg pilsno
 1,1kg monach I
 0,5kg pszenny
 0,5kg biscuit
 0,3kg aroma

wsyp do 55* (52*) - podgrzanie
 20min 62*
 30min 72*
 78* - out

chmielenie (daję mu szansę - 100% zeszłoroczny lubelski od plantatora; szyszka, leżał w piwnicy):
 35g na 60'
 25g na 20'
 12g na 1 '

Drożdże 1214 Belgian AbbeyOstatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-04, 23:43.Comment
- 

AD #20 Piwo Żuliena

Wszystko poszło dokładnie tak jak zaplanowałem. Olbrzymia zasługa tu wspominanego manualnego programatora. Świetna rzecz! 
 Aha i kupuję grzałkę do wody - dość czekania aż mój lidlowy kociołek raczy doprowadzić coś do wrzenia!

Wyszło 21l x 13,2blg. Wydajność słaba, ale mam stare słody.
 Chłodzone w wannie, drożdże zadane w 31st C, po 16h fermentator powędrował do piwnicy.

Miałem tu małą przygodę ze starterem. Miałem zrobić litrowy ale po zalaniu specjalnie kupionego słoja wrzątkiem wziął i pękł! na szybko wyszukałem inny słoik i zalałem 0,5l wody, ale nie dałbym sobie nic obciąć czy nie dałem 120g płynnego ekstraktu... 
 Być może miałem starter 20blg W każdym razie piana się nie pojawiała poza momentami gdy napowietrzałem go pipetą i cóś za ciemny był. Jednak po wlaniu do fermentatora drożdżyki dziarsko ruszyły po 12h... W każdym razie piana się nie pojawiała poza momentami gdy napowietrzałem go pipetą i cóś za ciemny był. Jednak po wlaniu do fermentatora drożdżyki dziarsko ruszyły po 12h... ufff... ufff...Comment
- 

AD #18 - butelkowanie

Dziś w nocy skończyłem... butelkowanie warki nr #18 - robocza nazwa "Forgotten Pils". 
 Prawie 10 miesięcy na cichej. W smaku słabe, ale nie kwach. Będzie do częstowania niechcianych gości. W smaku słabe, ale nie kwach. Będzie do częstowania niechcianych gości. Może odkryłem przepis na kellera... Może odkryłem przepis na kellera...
 Ewentualne drożdże dostały 100g glukozy i 40g mokrego ekstraktu; wyszło 38,5 butelek (miało być 40, ale w czasie rozlewu rozłączył się mi wężyk od kranika ). ).
 Najważniejsze - nowa kapslownica stołowa przetestowana (jeszcze troszkę ją zeszlifuję).Comment
- 

#21 IPA - Wykończyć Lomika

Uff... Kończę chłodzić. Mam co prawda super chłodnicę za pół-darmo od Wesołego ( ) ale niestety nie dokupiłem opasek zaciskowych i jest nieszczelna. Next time. ) ale niestety nie dokupiłem opasek zaciskowych i jest nieszczelna. Next time.

Powody do zrobienia tej warki były dwa. Po pierwsze przewraca mi się w zapasach 5l-owa butla z dwuletnim lomikiem kupionym na Allegro. Po drugie przeczytałem bardzo ciekawe opracowanie o tym stylu i miałem nawet w planach zrobić oryginalnego ajla w stylu XIX-wiecznym, co raczej mi nie wyszło...

Skład:
 3,8kg pilzno
 0,86kg monach I
 0,4kg wiedeń
 0,24kg aroma
 0,2kg carared
 0,5kg cukier buraczany
 2łyż gipsu
 1łyż mchu

100g lomik (szyszki z szafki)
 30g fuggles (granulat z lodówki)

Cała paczka (szaleństwo!) S04 w dodatku z małym starterem! 

70min w 69*->65* (większość czasu 67-68*)
 podgrzanie do 78* i 10min

Dokupiliśmy grzałkę turystyczną 1kW. Doprowadzenie 25l do wrzenia (od 68*) zajmuje 30 minut.

gotowanie 120min w tym:
 60min z połową lomika
 30min z drugą połową, czyli z całym wykończonym lomikiem 
 10min z mchem, cukrem i połową fugglesa (reszta pójdzie na zimno)

Z ballingiem było straszne zamieszanie, bo refrakt wskazał ino 13 Na szczęście mamy szklaną rurkę, która wskazuje teraz 16 w 32*C. Będę musiał poszukać na forum przyczyny tej wtopy. Ciekawe jaki balling był w poprzednim piwie (na szczęście da się z grubsza oszacować mierząc rurką i refraktometrem końcowy). Na szczęście mamy szklaną rurkę, która wskazuje teraz 16 w 32*C. Będę musiał poszukać na forum przyczyny tej wtopy. Ciekawe jaki balling był w poprzednim piwie (na szczęście da się z grubsza oszacować mierząc rurką i refraktometrem końcowy).
 Litrów w każdym razie tym razie jest 22.Comment
- 

AD. #21 IPA

Poszło na balkon, bo owocówki lecą. Cichą planuję już w kuchni. Ma to też uzasadnienie historyczne. Tak sobie przynajmniej tłumaczę. 
 Statki do Indii opuszczały Anglię w zimie (aby zdążyć przed pora monsumową), potem wpływał na wody tropikalne i temperatura w ładowni podnosiła się...

Odfiltrować ponad 100g chmielu to jednak wyzwanie... Wysładzałem chmiel! Za pierwszym razem było ok 1,5l x 12 blg, za drugim 2l x 6 blg. Za pierwszym razem było ok 1,5l x 12 blg, za drugim 2l x 6 blg.

Niestety coś dużo tych przechmielin. Zrezygnowałem z wc-wężyka na czas chmielenia, bo coś się w niem sypać zaczęło (muszę zrobić drugi). Najpierw próbowałem dekantować, ale non-stop zatykało rurkę. Potem puściłem kranikiem przez gazę. Sporo jednak chmielu przeszło do piwa. Pływa na górze. Pachnie zielonym jabłkiem - nie lubię tego zapachu podczas fermentacji.

Co radzicie? Dekantować?Comment