Jak najbardziej jest OK.
							
						
					Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Oglądałam film, widzę, że moje PW za późno dotarło. Ale napisałam to samo, co Huangua, tylko z rozszerzeniem  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No nic zadałem rano te śmierdziele do temp 16,5*C. do temp 16,5*C.
 Blg wyszło około 13,5 (około bo to nowe refraktometro mi zaparowało glizda i musiałem wrzucić ballingomierz, który pokazał niby 14, ale odjąć coś trzeba więc przyjmuje w przybliżeniu 13,5...) na 22,5l.
 Wydajność taka sobie 67%. W sumie jak z tego wyjdzie wypijalne piwo, to zajebiście. Zobaczymy za 2-3 tygodnie pierwsza degustacja - szkoła Marusi.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Podsumowanie sezonu II
 
 W zeszłym sezonie uwarzyłem w sumie 8 warek. Dobry wynik biorąc pod uwagę, że w lutym urodziła nam się córeczka... Dwie infekcje - Głupi Dunkiel i Weizen. Co ciekawe Quasi-Roggen, który był pomiędzy nimi - jest OK. Z pozostałych najmniej jestem zadowolony z PiwoMiodu - za bardzo spirytusowy wyszedł i mało gazu. Reszta OK; no stout za bardzo słodowy.
 
 W tym sezonie dojdzie nam pewnie chłodnica, kapslownica stołowa oraz nowy czaladnik -Zynio... 
 Aha. I manualny programator czasu warzenia (sam nie wiem jak dotąd funkcjonowałem bez niego).
 Pierwsza warka najprawdopodobniej tydzień po zlocie. Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-31, 08:01. Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-31, 08:01.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 #20 Piwo Żuliena
 
 Po utopencach przyszła kolej na ostanie słoiki zapasów - pomidory (w zalewie octowej i octowo-żelatynowej galarecie). Co ciekawe po raz pierwszy użyłem pasteryzatora z Lidla do pasteryzacji (przy okazji wyparzając wężyk). (przy okazji wyparzając wężyk).
 Zaczęłem też śrutować, a drożdże przeniosły się do starteru. Jutro dam fotkę, bo nie mam kabla. Jutro dam fotkę, bo nie mam kabla.
 
 Sugestia belgijskiego ejla brzmi tak:
 2,5kg pilsno
 1,1kg monach I
 0,5kg pszenny
 0,5kg biscuit
 0,3kg aroma
 
 wsyp do 55* (52*) - podgrzanie
 20min 62*
 30min 72*
 78* - out
 
 chmielenie (daję mu szansę - 100% zeszłoroczny lubelski od plantatora; szyszka, leżał w piwnicy):
 35g na 60'
 25g na 20'
 12g na 1 '
 
 Drożdże 1214 Belgian AbbeyOstatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-04, 23:43.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 AD #20 Piwo Żuliena
 
 Wszystko poszło dokładnie tak jak zaplanowałem. Olbrzymia zasługa tu wspominanego manualnego programatora. Świetna rzecz! 
 Aha i kupuję grzałkę do wody - dość czekania aż mój lidlowy kociołek raczy doprowadzić coś do wrzenia!
 
 Wyszło 21l x 13,2blg. Wydajność słaba, ale mam stare słody.
 Chłodzone w wannie, drożdże zadane w 31st C, po 16h fermentator powędrował do piwnicy.
 
 Miałem tu małą przygodę ze starterem. Miałem zrobić litrowy ale po zalaniu specjalnie kupionego słoja wrzątkiem wziął i pękł! na szybko wyszukałem inny słoik i zalałem 0,5l wody, ale nie dałbym sobie nic obciąć czy nie dałem 120g płynnego ekstraktu... 
 Być może miałem starter 20blg W każdym razie piana się nie pojawiała poza momentami gdy napowietrzałem go pipetą i cóś za ciemny był. Jednak po wlaniu do fermentatora drożdżyki dziarsko ruszyły po 12h... W każdym razie piana się nie pojawiała poza momentami gdy napowietrzałem go pipetą i cóś za ciemny był. Jednak po wlaniu do fermentatora drożdżyki dziarsko ruszyły po 12h... ufff... ufff...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 AD #18 - butelkowanie
 
 Dziś w nocy skończyłem... butelkowanie warki nr #18 - robocza nazwa "Forgotten Pils". 
 Prawie 10 miesięcy na cichej. W smaku słabe, ale nie kwach. Będzie do częstowania niechcianych gości. W smaku słabe, ale nie kwach. Będzie do częstowania niechcianych gości. Może odkryłem przepis na kellera... Może odkryłem przepis na kellera...
 Ewentualne drożdże dostały 100g glukozy i 40g mokrego ekstraktu; wyszło 38,5 butelek (miało być 40, ale w czasie rozlewu rozłączył się mi wężyk od kranika ). ).
 Najważniejsze - nowa kapslownica stołowa przetestowana (jeszcze troszkę ją zeszlifuję).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 #21 IPA - Wykończyć Lomika
 
 Uff... Kończę chłodzić. Mam co prawda super chłodnicę za pół-darmo od Wesołego ( ) ale niestety nie dokupiłem opasek zaciskowych i jest nieszczelna. Next time. ) ale niestety nie dokupiłem opasek zaciskowych i jest nieszczelna. Next time.
 
 Powody do zrobienia tej warki były dwa. Po pierwsze przewraca mi się w zapasach 5l-owa butla z dwuletnim lomikiem kupionym na Allegro. Po drugie przeczytałem bardzo ciekawe opracowanie o tym stylu i miałem nawet w planach zrobić oryginalnego ajla w stylu XIX-wiecznym, co raczej mi nie wyszło...
 
 Skład:
 3,8kg pilzno
 0,86kg monach I
 0,4kg wiedeń
 0,24kg aroma
 0,2kg carared
 0,5kg cukier buraczany
 2łyż gipsu
 1łyż mchu
 
 100g lomik (szyszki z szafki)
 30g fuggles (granulat z lodówki)
 
 Cała paczka (szaleństwo!) S04 w dodatku z małym starterem! 
 
 70min w 69*->65* (większość czasu 67-68*)
 podgrzanie do 78* i 10min
 
 Dokupiliśmy grzałkę turystyczną 1kW. Doprowadzenie 25l do wrzenia (od 68*) zajmuje 30 minut.
 
 gotowanie 120min w tym:
 60min z połową lomika
 30min z drugą połową, czyli z całym wykończonym lomikiem 
 10min z mchem, cukrem i połową fugglesa (reszta pójdzie na zimno)
 
 Z ballingiem było straszne zamieszanie, bo refrakt wskazał ino 13 Na szczęście mamy szklaną rurkę, która wskazuje teraz 16 w 32*C. Będę musiał poszukać na forum przyczyny tej wtopy. Ciekawe jaki balling był w poprzednim piwie (na szczęście da się z grubsza oszacować mierząc rurką i refraktometrem końcowy). Na szczęście mamy szklaną rurkę, która wskazuje teraz 16 w 32*C. Będę musiał poszukać na forum przyczyny tej wtopy. Ciekawe jaki balling był w poprzednim piwie (na szczęście da się z grubsza oszacować mierząc rurką i refraktometrem końcowy).
 Litrów w każdym razie tym razie jest 22.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 AD. #21 IPA
 
 Poszło na balkon, bo owocówki lecą. Cichą planuję już w kuchni. Ma to też uzasadnienie historyczne. Tak sobie przynajmniej tłumaczę. 
 Statki do Indii opuszczały Anglię w zimie (aby zdążyć przed pora monsumową), potem wpływał na wody tropikalne i temperatura w ładowni podnosiła się...
 
 Odfiltrować ponad 100g chmielu to jednak wyzwanie... Wysładzałem chmiel! Za pierwszym razem było ok 1,5l x 12 blg, za drugim 2l x 6 blg. Za pierwszym razem było ok 1,5l x 12 blg, za drugim 2l x 6 blg.
 
 Niestety coś dużo tych przechmielin. Zrezygnowałem z wc-wężyka na czas chmielenia, bo coś się w niem sypać zaczęło (muszę zrobić drugi). Najpierw próbowałem dekantować, ale non-stop zatykało rurkę. Potem puściłem kranikiem przez gazę. Sporo jednak chmielu przeszło do piwa. Pływa na górze. Pachnie zielonym jabłkiem - nie lubię tego zapachu podczas fermentacji.
 
 Co radzicie? Dekantować?Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
 Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
 Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
 PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
 W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-04, 16:38
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
 PIWA ZGŁOSZONE
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Primator Pumpa – Pivovar...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
 Piwa zgłoszone do Konkursu
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Birell Lager...- 
							Channel: Festiwale piwne
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów. Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
 Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
 
 Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Zapraszamy na nowe promocje: Zapraszamy na nowe promocje:
 
 - Akcesoria
 Chromowany kran do kegów Pepsi z szybkozłączką
 - Akcesoria
 Kapsle czerwone DUŻE 29 mm 50 szt.
 - Akcesoria
 Suszarka Gocciolino na jedną butelkę
 - Anglojęzyczna
 CraftBeer.com Beer & Food...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2019-10-21, 07:59
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
							
						
Comment