O'Bee Bock #1 - jak/ile przyprawić?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alkos
    • 2025.11

    #1

    O'Bee Bock #1 - jak/ile przyprawić?

    Jestem zupełnym nowicjuszem w temacie, ale dość rozsamakowany w produktach komercyjnych postanowiłem nastawić moje pierwsze dziecko w poniższym kształcie:

    1800 g - Muntons Connoisseurs 1.8 Kg Bock Beer - nachmielony kit
    3000 g - Edme SFX + Coopers Malt Extract Amber 1.5kg (dwie puszki średnich ekstraktów)
    1500 g - miód ciemny
    1 szaszetka SafBrew S-33

    (23 litry gotowego nastawu)


    Nie jestem pewien jak bardzo nachmielony jest kit, ale na podorędziu mam jeszcze 24 gramy chmielu Hersbrucker, ktory w razie potrzeby podgotuje 60min i dodam. Nie lubie zbytniej goryczki, zalezy mi na mocnym, słodkawym, "miodawym" rezultacie :-)

    BeerTools mowi mi ze piwo zmiesci sie w gatunku dobbelbocka:

    Original Gravity: 1.080 (1.072 - 1.112)
    Terminal Gravity: 1.020 (1.016 - 1.024)
    Color: 34.74 (11.82 - 49.25) EBU
    Alcohol: 7.97% (7.0% - 10.0%)

    co do goryczki, to jeszcze nie wiadomo - jak wyzej.

    Mam pare pytan:

    1. Czy mozna wyciagu z chmielu dodac pod koniec fermentacji, kiedy juz bede mogl organoleptycznie ocenic potrzebe dochmielenia?
    2. Myslalem do dodaniu skorki pomaranczowej i odrobiny kardamonu - ile tego dodac, zeby nie zdominowalo bukietu, a bylo tylko wyczuwalna nutą?
    3. Co myslicie o calosci receptury? :-)


    pozdrawiam ciepło
    --
    alkos
    KODE69 hadir sebagai BO judi online amanah yang selalu membayar tepat waktu, menjaga keamanan data, dan menghadirkan Jackpot Misterius yang bisa muncul kapan saja. Rasakan sensasi adil, seru, dan penuh kejutan di KODE69!

Related Topics

Collapse

  • skitof
    100 Blumen, Zitrus Bock
    skitof
    Zitrus Bock z browaru 100 Blumen. Jak sami piszą: Kreativbier ze skórkami z cytrusów. 7,3% alkoholu, 16,6 st. Plato.
    Solidna produkcja. Z jednej strony jest klasyczny bock ze swoimi cechami charakterystycznymi, z drugiej czuć jakieś przełamanie smakowe i aromatyczne. Skórki cytrusów nie...
    2024-11-14, 14:45
  • darekd
    Wagner (Merkendorf), Bock Hell
    darekd
    Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).

    Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star

    16,8% ekstr.
    7,5% alk.

    https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/

    Aromat - słodowy z owocami (morele,...
    2024-12-14, 21:58
  • darekd
    Orca Brau, Bio Bock
    darekd
    "klassisch – modern – experimentell"

    to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

    https://orcabrau.de/

    Bez filtracji, bez pasteryzacji

    Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
    2025-02-09, 01:31
  • darekd
    Schnitzlbaumer, Sündenbock
    darekd
    "Kozioł ofiarny" z browaru z Górnej Bawarii.

    www.schnitzlbaumer.de

    Nie ma go jednak uwzględnionego na tej stronie. Być może jest to jednorazowy wypust dla Kalea-Bieradventskalender 2023

    Ekstr. 16,5%
    Alk. 6,5%

    Aromat - owocowy i...
    2024-01-09, 22:44
  • darekd
    Giesinger, Munique Heller Bock
    darekd
    Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

    https://www.giesinger-braeu.de/

    6,6% alk.

    Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
    2025-01-05, 22:21
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...