W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Robert13
    replied
    Zostaw w chłodnej piwnicy, ewentualnie jesli masz jakąś plastikową wanienkę, to wstaw do niej fermentator i wlej do niej ze 20 litrów chłodnej wody. Schłodzi błyskawicznie...

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    W tak zwanym międzyczasie doczytałem i już wiem, że popełniłem błąd wynosząc teraz do piwnicy... I teraz jest kwestia czy przynosić do góry, czy wyczekać moment, kiedy temp. osiągnie pon. 20 stopni , tyle że to może wypaść koło 4 nad ranem I wcale nie jest powiedziane, że temperatura będzie na tyle wolno spadać, że fermentacja ruszy.
    Problem w tym, że nie chce mi się tachać tego na górę a potem znowu na dół. Kawałek mam, do tego stopnia, że brzeczkę wynosiłem na raty w 2 fermentorach. Ech... Na dodatek w mieszkaniu raczej ciężko byłoby mi uzyskać temp. ok 20 i mniej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-25, 00:28.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Mam pytanko, nad którym wcześniej nie pomyślałem. Czy max. temp. zadania drożdzy, wynosząca 30 stopni, jest temperaturą dla każdego rodzaju drożdży, czy tylko dla górnej fermentacji? Brzeczkę mam już w temp. 27 stopni i nie wiem czy mogę drożdże zadać czy przy dolnej fermentacji muszę poczekać do jutra na jej ochłodzenie. Fermentor jest już w piwnicy , gdzie temp wynosi ok 12 stopni. Wiem, że gdybym zadał je teraz, to wystartują dopiero przy swojej właściwej temp., ale czy im to teraz nie zaszkodzi?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-24, 23:55.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
    Spoko!
    Trzeba tylko dać 10% więcej w stosunku do zakładanej ilości.
    Więcej nie mam, bo jestem na etapie gotowych zestawów. Jeżeli wyjdzie tylko 10% mniej chmielowe niż wzorcowe, to będę szczęśliwy

    Teraz gar chłodzi się na balkonie, gdzie temperatura wynosi (ale zaraz przynosi) -1. Nie wiem czy dziś zdążę z drożdżami...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-24, 20:22.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Zacieranie infuzyjne.
    Jeżeli chmielenie będzie na poziomie polskich piw przemysłowych, to już będę zadowolony.
    Najwyżej wyjdzie polski "pils" zamiast czeskiego

    Trzeba wykorzystać temperatury na dolniaki, więc poszedł pils. Trochę z przymusu, bo wielkiego wyboru w zestawach nie było. Tzn pils i tak by zamówił, ale niejako zostałem przymuszony do wzięcia zarówno pilsa czeskiego jak i niemieckiego. Chciałem zrobić 2 piwa, więcej w tych temperaturach bym nie zdążył, stąd taki wybór. Następnie, gdy temperatura trochę wzrośnie planuję Alta i Koelscha.

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Panie, teraz to już nieco za późno, 5 minut temu wrzuciłem aromatyczny w siatce muślinowej. Marynka poszła w rajstopach.
    Spoko!
    Trzeba tylko dać 10% więcej w stosunku do zakładanej ilości.

    Leave a comment:


  • dreads
    replied
    choroba! trzeba było w robocie wejść na browar.biz a nie pracować daj później znać, jak wyszło i czy zadowolony jesteś z nachmielenia. Myślę, że może być trochę za mało goryczki.

    Podziwiam, że na początek przygody z zacieraniem poszedł pils. Jak zacierałeś? Pewnie bez dekoktu? Ja dopiero w tym roku wziąłem się za dolniaki, pils bohemski trafił do butelek w czwartek. Walił masłem aż miło

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Panie, teraz to już nieco za późno, 5 minut temu wrzuciłem aromatyczny w siatce muślinowej. Marynka poszła w rajstopach.

    Leave a comment:


  • dreads
    replied
    Co do chmielenia granulatem - odradzam siateczki! Breja się zrobi i nie będziesz miał zakładanego nachmielenia. Wrzuć luzem granulat do gara, jak schłodzisz brzeczkę w garze, to chmiel pięknie zbije się na dnie Wtedy bez problemów zlejesz płyn znad osadów

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Mieszać delikatnie podrywając zacier z dna aby się nie przegrzał i enzymy uległy dezaktywacji.
    Temperaturę mierz na środku gara w połowie głębokości.
    Ja tak mierzę.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Nie, granulatem.
    Kurde, mam problem z mierzeniem temperatury. Istne wariactwo. Gdzie dokonywać pomiaru? Na środku inna, z brzegu inna, nie mówiąc już o głębokości zanurzenia termometru. Takie są prawa natury, no ale jak do tego podejść, by było najlepiej? No i mieszać, czy nie mieszać dla wyrównania temperatury?

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Szyszkami chmielisz?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    24 stycznia - wielki dzień. Właśnie w tej chwili zacier jest w fazie pierwszej przerwy
    Będzie to pils czeski. W piwnicy mam idealną temperaturę - około 12 stopni, przy obecnym ochłodzeniu na zewnątrz pewnie spadnie do 10.

    Na początku było trochę nerwów, bo się okazało, że nie przemyślałem kwestii chmielenia zamawiając tylko jedną siateczkę. Na szczęście szybka akacja ratunkowa była skuteczna - znalazła się niepotrzebna rajstopa

    W piwnicy też mała niespodzianka - fermentor z CP jest wyższy od tego z BA i nie mieści się mi na regale, na szczęście sąsiedni regał mam zbudowany inaczej i tam się pomieszczą obydwa.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Ale o rurce i bąbelkach częściej na pewno.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Co krok

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • bastion
    Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
    bastion
    W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
    Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
    2023-03-01, 00:43
  • dadek
    Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
    dadek
    Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
    2021-09-18, 02:49
  • bastion
    Cypr, Nikozja, Asklipiou 36, Golem Brewhouse.
    bastion
    Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
    Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery

    Od tego czasu nieco się...
    2023-10-31, 12:39
  • heckler
    Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
    heckler
    Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
    Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
    2025-06-26, 10:25
  • dadek
    Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
    dadek
    Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
    2024-10-06, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...