Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Browar G. Keilich - w poszukiwaniu źródeł dla dziejów beczki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ObywatelMD
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2026.05
    • 2

Browar G. Keilich - w poszukiwaniu źródeł dla dziejów beczki

Cześć,
    Jestem archeologiem. Podczas prac prowadzonych w jednej z miejscowości na Mazowszu odkryłem beczkę z Browaru Gustawa Keilicha - dzięki wyrytemu napisowi na jej klepkach nie miałem problemu z określeniem pochodzenia. Jestem aktualnie na etapie opracowania tego materiału, a sama beczka odkryta w swoim kontekście wydała mi się na tyle interesująca, że staram się podrążyć nieco temat i przekuć go w publikację w formie artykułu i wystąpienia konferencyjnego. Poszukuje jednak analogii do tej konkretnej beczki, aby móc ustalić czas jej produkcji. W otchłani internetu znalazłem do tej pory jeden przykład, datowany na 1906 r., jednak zastosowana na nim technika znaczenia sugeruje raczej, że jest to egzemplarz młodszy. Wiem, że w obiegu - w tym na Browar.biz - były zdjęcia przedwojennych beczek z browaru Keilicha. Niestety wiele linków już wygasło, a co za tym idzie fotografie przepadły. W takiej sytuacji pomyślałem, że może warto poprosić o pomoc społeczność tego Forum Jeśli macie jakąkolwiek wiedzę o beczkach z tego browaru, ich konstrukcji i znakowaniu, będę bardzo wdzięczny za każdą, nawet najmniejszą informacje! Wszelkie analogie pomogą mi dokładniej odtworzyć historię tej konkretnej beczki - obiecuje pochwalić się tutaj efektami finalnymi mojej pracy
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13785

Ten jest niby z 1906 ale nazwa miasta sugeruje okres II wojny... Click image for larger version

Name:	antyczna-beczka-debowa-piwa-r-gu-31216617 (1).jpg
Views:	0
Size:	61,6 KB
ID:	2355517

Comment

• Piwowar
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 2613

Beczka może być starsza. Dobrze pielęgnowana beczka wytrzymuje spokojnie kilkadziesiąt lat.
      Archiwum piwne

Poznaj
      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2904

Czy to nie jest przypadkiem beczka z Płocka?
        Keilich miał folwark i browar w Ciechomicach.

Comment

• ObywatelMD
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2026.05
          • 2

Oto kilka zdjęć odkrytej beczki. Od załączonej wyżej przez darekd różni ją przede wszystkim znacznie mniejsza ilość klepek i napis, który jest wyryty w drewnie i wypełniony metalowymi literami (niestety słabo zachowanymi). Na logikę tego typu znacznie bardziej skomplikowane w wykonaniu oznaczenie powinno być starsze niż to przedstawione na tym jedynym dostępnym w internecie przykładzie...
          W toku prac nie odnaleźliśmy górnej części beczki. Generalnie mogła pełnić ona jakąś funkcję wtórną (zasobową?), gdyż była wkopana w ziemię równo i otwartą stroną do góry. Nie widoczne na zdjęciach dwie obręcze zachowały się w znacznie gorszym stanie. Zastanawiające jest dla mnie też to oznaczenie beczki od dna, "L". Czy wskazuje ono gatunek piwa, a może miejsce do którego ma trafić beczka? Tego jeszcze nie wiem.
          Ostatnia zmiana dokonana przez ObywatelMD; wczoraj, 23:06.

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 13785

Czyli ta beczka, której zdjęcie zamieściłem nie pochodzi z 1906. Zresztą nazwa Łodzi - Litzmannstadt została wprowadzona przez okupantów w 1940 r. i obowiązywała do początku 1945.

Być może odnośnie datowania coś może pomoże tekst:

Hans-J. Manger: Vom Fass zum Keg – Zur Entwicklung der Biertransportverpackung, Teil 1: Fässer aus Holz

Die Jahrbücher der Gesellschaft für Geschichte des Brauwesens e.V. erscheinen jährlich. In Fachbeiträgen wird die Geschichte des Brauwesens und von Brauereien aufbereitet, kleine Abhandlungen und Aufsätze berichten über Erwähnenswertes und interessante Anekdoten um das Bier. Damit ist das Jahrbuch der GGB mehr als nur ein Tätigkeitsbericht, sondern gleichfalls ein wichtiger und informativer Beitrag zur Aufbereitung der Historie einer deutschen Industrie- und Handwerksbranche. In der Ausgabe 2019 werden die folgenden Themen behandelt:

Piwowar tu orientuje się lepiej

Comment