Odmaczanie / odklejanie etykiet z butelek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • gaz4
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Anderson Valley, ka-ta-stro-fa. Amerykańska technika zawiodła
    Etykiety z tego browaru są tragiczne. Absoltnie nic na nie nie działa, wrzątek, sól , rozpuszcalniki do etykiet zostaje tylko długotrwała i męcząca praca z żyletką. A efekt pocięta etykieta w marnym wyglądzie, odmoczone dłonie i myśl w głowie "po co ty się z tym tak pier..."

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Anderson Valley, ka-ta-stro-fa. Amerykańska technika zawiodła

    Leave a comment:


  • Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Cena też ci takie wrażenie wywarła?
    Przyznam że nie spojrzałem dokładnie ale rozumiem że przeginka. Akurat z tego browaru/rejonu nie zbieram fantów.

    Leave a comment:


  • Gringo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Z ciekawości zapytam innych - czemu nie wrzątek? Przy wrzątku nie zejdzie a przy 90 schodzi, przy czym 100 stopni konserwuje klej i po ochłodzeniu już nie zejdzie? Zakładam, że nie chodzi o to, że butla może pęknąć.
    Chodzi mi bardziej o bezpieczeństwo, mnie dwa razy pękła od wrzątku, poza tym łatwiej się odkleja jak nie parzy w paluchy

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Bardzo pozytywne wrażenie.
    Cena też ci takie wrażenie wywarła?

    Z ciekawości zapytam innych - czemu nie wrzątek? Przy wrzątku nie zejdzie a przy 90 schodzi, przy czym 100 stopni konserwuje klej i po ochłodzeniu już nie zejdzie? Zakładam, że nie chodzi o to, że butla może pęknąć.

    Leave a comment:


  • Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki
    Można też pójść drogą łatwiejszą http://ursamaior.pl/piwo/birofile
    Cholera, jak ćwierć wieku zbieram i od ponad dekady neta używam to pierwszy raz (chyba) widzę takie profeska podejście browaru do kolekcjonerów
    Trochę dziwnie ten kapsel wygląda na stronie, ciekawe czy będą konsekwentnie aktualizować ofertę.
    Pozatym nie wiem czy zdają sobie sprawę iż kolekcjonerzy wnikają w najdrobniejsze różnice np sygnatury na kapslach lub drobne zmiany na etykietach ale o tym przekonają się z czasem Bardzo pozytywne wrażenie.

    Leave a comment:


  • blazers
    replied
    Ety starego browaru rzeszowskiego-po kilku próbach- gorąca woda,nie wrzątek do środka i grzecznie schodzą. niestety pszenica i pale ale poległy na testach... tak z innej beczki,gdyby ktoś miał je na zbyciu,chętnie odkupie...

    Leave a comment:


  • wpadzio
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
    Gorąca woda do środka (ale nie wrzątek), schodzi jak na maśle. Żadnych strzępów, żadnych pofałdowań.
    Dokładnie. UM to jedne z najwdzięczniejszych do odklejania polskich samoprzylepnych etykiet z piw rzemieślniczych

    Leave a comment:


  • Gringo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madu
    Zastanawiam się jak podejść do etykiet z Ursa Maior.Macie już jakieś doświadczenia w tym temacie?
    Gorąca woda do środka (ale nie wrzątek), schodzi jak na maśle. Żadnych strzępów, żadnych pofałdowań.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blazers
    a jaką macie metodę na cieszyński browar mieszczański? na zimno się rwie na wrzątek od środka robi się gumka...
    Gumka powiadasz
    Spróbuj potrzymać etę nad parą wodną a wróci do prawidłowego rozmiaru
    Rób to tylko z głową.

    Leave a comment:


  • Chmielnicki
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madu
    Zastanawiam się jak podejść do etykiet z Ursa Maior.Macie już jakieś doświadczenia w tym temacie?
    Za pierwszym podejściem etykieta (Amber Ale) poszła w strzępy. Dwie kolejne moczyłem już całą noc w zlewie z dodatkiem soli (dość sporo) i odeszły całkiem ładnie - górna, cienka jak pergamin warstwa (coś jak Flying Dog). Trzeba by chyba nakleić na papier. Można też pójść drogą łatwiejszą (?): http://ursamaior.pl/piwo/birofile
    Ostatnia zmiana dokonana przez Chmielnicki; 2013-10-26, 02:15.

    Leave a comment:


  • madu
    replied
    Zastanawiam się jak podejść do etykiet z Ursa Maior.Macie już jakieś doświadczenia w tym temacie?

    Leave a comment:


  • Cooper
    replied
    Jesli to samolepa to takowych raczej nigdy nie odkleisz klasycznym odmaczaniem w letniej/zimnej wodzie.
    Podejrzewam że skoro to brewpub to pewnie samolepy a odklejanie takowych masz opisane powyżej.
    Najlepiej opisz papier danej etykiety albo pokaż jej dobre zdjęcie na butelce i wtedy może uda się coś doradzić.

    Leave a comment:


  • blazers
    replied
    znów mam problem-tym razem chodzi o STARY BROWAR RZESZOWSKI-jak to odkleic? odmoczyć się nie daje..

    Leave a comment:


  • Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beerek62
    Z Dziadkiem Mrozem jeszcze nikt nie walczył? Wrzątek w butelce nie pomaga, zmoczenie etykiety (przypadkowe) spowodowało jej destrukcję
    Wrzątek, jakieś 5 czy 10 minut i w zasadzie nawet nie zauważyłem jak odkleiłem jednym szybkim pociągnięciem. Banał że aż chciałem kolejną

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blazers
    Ponawiam zapytanie- czy ktoś już odkleił ciechanowego portera?
    Mineło pół roku od tego pytania więc może już odpowiedź znasz. Nie kojarzę ażebym miał jakieś problemy z tą etą (było to już jakiś czas temu jakby nie było) więc raczej musiała odejść bez problemów. Być może tak samo jak banderolka czyli na sucho.
    Poki co wyzwaniem jest dla mnie druga od lewej eta stąd. Wrzątas nic nie pomaga mimo że jej 10-letnie równieśniczki na (chyba) tym samym papierze tzn ety póki co 1,3 i 5 odeszły może nie błyskawicznie ale bez większej szarpaniny i w stanach na 4+ (lekkie łuszczenie farby). Kolejne podejście niebawem, tym razem będzie to zdwojona moc wrzątasa i żyletki (bez skojarzeń).

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • darkowaw
    sprzedam zbiór etykiet polskich
    darkowaw
    Witam wszystkich pasjonatów piwa i nie tylko
    Przymierzam się do sprzedania swojego zbioru etykiet, co oznacza, że mogę go sprzedać, ale nie mam noża na gardle i nie muszę. W skład tego co posiadam wchodzą tak jak mniej więcej na zdjęciach:
    - etykiety powklejane w 4 segregatorach
    ...
    2022-09-25, 17:09
  • niezlykr
    [Sprzedam] 77szt butelek na własne piwo - czyste, bez etykiet - KRAKÓW - 40zł
    niezlykr
    Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.

    Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
    Tel. 660 811 011
    2022-02-27, 17:05
  • boxer1981228
    Kolekcja starych etykiet pomoc w ocenie i wycenie :)
    boxer1981228
    Witam,

    Jestem w posiadaniu starej kolekcji etykiet od piw. Kolekcjonował je mój ojciec za starych czasów. Jest tego prawdopodobnie 1550 szt. Wszystkie posegregowane w 4 pudełkach. Etykiety z tego co wiem wszystkie nowe, nie odklejane. Były uzyskane poprzez korespondencję z browarami...
    2021-09-30, 15:46
  • Vespe
    identyfikacja etykiet
    Vespe
    Może ktoś wie gdzie obecnie (2021) ważą kontraktowcy z browarów Revolta; Wiślany; Harpagan; Funky Fluid, Absztyfikant, Kraft Lab, Polanin; Brodacz , Szpunt ? Od ponad dwudziestu lat zbieram etykiety i coraz bardziej denerwuje mnie nie przyznawanie się gdzie się waży piwo. Jeżeli ktoś coś...
    2021-07-11, 20:13
  • pegie23
    Identyfikacja etykiet
    pegie23
    Podpowiedzcie gdzie były warzone te piwa?
    Co do Bierhalle to pytanie czy to są etykiety z Warszawskiej Arkadii czy z innej lokalizacji? A może ogólnie dla wszystkich Bierhalle?
    Bez bazy klekcjonerskiej na Browar.biz to jak bez ręki....
    2021-01-12, 11:21
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...