Odmaczanie / odklejanie etykiet z butelek

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• karol1000
    replied
    Kejter zszedł na gorącej wodzie bez większych problemów, jakiś czas temu zrywałem Śrupa na wrzątku i potargał się strasznie, etykieta się rwała, klej był mniej elastyczny.

Także gorąca woda jest chyba lepszą opcją niż wrzątek.

Leave a comment:

• freeman0
    replied
    Też nie miałem żadnych problemów z wrzątkiem.

Leave a comment:

• Gringo
    replied
    Obserwuje właśnie że różnie z tymi etykietami jest. To co kiedyś napisał Pendragon może mieć jakieś znaczenie.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Z ciekawości zapytam innych - czemu nie wrzątek? Przy wrzątku nie zejdzie a przy 90 schodzi, przy czym 100 stopni konserwuje klej i po ochłodzeniu już nie zejdzie? Zakładam, że nie chodzi o to, że butla może pęknąć.
    Otóż przy wrzątku zdarzało mi się z etykietami samoprzylepnymi że rozkładały się na atomy razem z klejem albo klej tak stwardniał że etykietki się targały. Natomiast przy wlaniu wody temperaturze około 70-80 stopni zawsze klej robił się jak smalec i pięknie wszystko schodziło.
    Oczywiście nie testowałem tego na dwóch identycznych butelkach więc to są tylko moje spostrzeżenie nie oparte na wykonanym teście. Różne są też kleje. Proponuję w takim razie najpierw spróbować przy niższej temperaturze a jak nie da rady to dopiero wrzątek.

Leave a comment:

• karol1000
    replied
    ja zawsze jechałem z wrzątkiem i była tragedia. Spróbuje zaraz z gorącą. dzięki

Leave a comment:

• Gringo
    replied
    Gorąca woda do środka i zero problemów (tak było w moim przypadku).

Leave a comment:

• karol1000
    replied
    Jakieś sprawdzone metody na Szałpiw? Bo jak pomyślę że znowu mam się z ich etykietą męczyć to mi się odechciewa.

Leave a comment:

• KajusAnt
    replied
    No nie zawsze można drugie kupić. Mam butelki po takich co ich ceny na to nie pozwalają. Będę ostrożny, może się uda. Dzięki za podpowiedź.

Leave a comment:

• freeman0
    replied
    Na papier i obcinamy wkoło, innej metody nie znam.
    A po czym poznać? Kwestia doświadczenia Po wielu zdjętych etykietach zwykle to poznajesz. Zazwyczaj jak etykieta jest śliska, ładnie przylega itp. to jest smaoprzylepna, a takie, które wyglądają bardziej "papierowo" albo same lekko odrywają się na rogach, odmaczają sie w wodzie. Wiadomo że nie działa to zawsze, ale zawsze mozna kupic drugie piwo i spróbowac innej metody jak nie wyjdzie

Leave a comment:

• KajusAnt
    replied
    A co potem z etykietą samoprzylepną? Na papier ją?
    Nie zbieram etykiet ale mam kilka butelek i myślałem o zdjęciu etykiet na pamiątkę.
    I jeszcze jedno pytanie. Jak rozpoznać czy etykieta jest samoprzylepna?
    Ostatnia zmiana dokonana przez KajusAnt; 2013-12-11, 15:22.

Leave a comment:

• freeman0
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blazers
    a jaką macie metodę na cieszyński browar mieszczański? na zimno się rwie na wrzątek od środka robi się gumka...
    To jest chyba jedyna etykiety jaką spotkałem, na którą zadziałała (i to z doskonałym efektem) metoda polegająca na tym, że nic nie trzeba było robić, tylko podważyć paznokciem i odkleić Żadne moczenia, żadne wrzątki, na sucho i na zimno łapiesz i odklejasz.

Leave a comment:

• Michaelf
    replied
    Dzięki, odeszła ładnie (szkoda, że klej zostaje).

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Na Olbrachta gorąca woda.
    No widzę, że Jacek szybszy był
    Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2013-10-30, 14:14.

Leave a comment:

• jacekwerner
    replied
    Etykiety są samoprzylepne, spróbuj nalać wrzątku do butelki.

Leave a comment:

• Michaelf
    replied
    Witam,
    jakie metody stosujecie do etykiet Olbrachta, raz próbowałem z odmaczaniem w ciepłej wodzie i porażka, kolejny raz już nie podchodziłem do sprawy. Dzięki

Leave a comment:

• madu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
    Gorąca woda do środka (ale nie wrzątek), schodzi jak na maśle. Żadnych strzępów, żadnych pofałdowań.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio
    Dokładnie. UM to jedne z najwdzięczniejszych do odklejania polskich samoprzylepnych etykiet z piw rzemieślniczych
    Dzięki,odeszła wzorcowo

Leave a comment: