Odmaczanie / odklejanie etykiet z butelek
Collapse
X
-
a jaką macie metodę na cieszyński browar mieszczański? na zimno się rwie na wrzątek od środka robi się gumka...Leave a comment:
-
Mój sposób na Flying Doga to moczenie w ciepłej wodzie (z kranu) aż trochę zmięknie, następie zaczynam żyletką powoli podważając końce etykiety i następnie delikatnie odrywam etykieta się rozwarstwia ale nie rwie, gdy napotkam na opór lub widzę, że mogę uszkodzić znów wspomagam się żyletką. Na ostatnich 6 butelek nic mi się nie porwało.Leave a comment:
-
Moja technika to moczenie butelki w wodzie, aż etykieta sama odejdzie a następnie naklejenie nadrukiem na płytkę ceramiczną (glazurę ), sucha etykieta sama odskoczy,...kto się bawił w kiedyś w fotografię ten wie...
Leave a comment:
-
Polecam albumy LEUCHTTURM z serii Optima oraz wkłady Grande 2S. Wkłady są w zasadzie przeznaczone dla kolekcjonerów pocztówek, ale ja z powodzeniem stosuję je do zbierania etykiet. Wchodzą 2 w jedno okno, a więc mamy po 4 na stronę. Czarne tło sprawia, że etykiety fajnie się ogląda. Plastik jest gruby, zatem mamy dodatkowo usztywnienie, nic nie lata, nic się nie przesuwa. No i najważniejsze: gdy dochodzi nowa etykieta z danej kategorii, po prostu dopinamy kolejny wkład, jak w segregatorze.Leave a comment:
-
Dzięki. Spróbuję tak właśnie robić - z żyletką/nożykiem.
A tak przy okazji - nie macie podwójnych lub generalnie na zbyciu właśnie tych trzech etykiet, które wymieniłem (Farmhouse IPA, Kujo i Double Dog)? Najbardziej zależałoby mi na dwóch ostatnich. Chętnie odkupię, wymienię za coś.Leave a comment:
-
Mój sposób na Flying Doga to moczenie w ciepłej wodzie (z kranu) aż trochę zmięknie, następie zaczynam żyletką powoli podważając końce etykiety i następnie delikatnie odrywam etykieta się rozwarstwia ale nie rwie, gdy napotkam na opór lub widzę, że mogę uszkodzić znów wspomagam się żyletką. Na ostatnich 6 butelek nic mi się nie porwało.Leave a comment:
-
Jeśli można, chciałbym jeszcze wrócić na moment do etykiet Flying Doga. Próbowałem ostatnio odkleić Farmhouse IPA, Double Dog i Kujo - wszystkie poszły w strzępy. Próbowałem z wrzątkiem do środka i kąpać w wodzie (z solą i bez). Macie jeszcze jakiś inny pomysł? Kilkakrotnie przewinęła się tu metoda "na żyletkę" - czy ktoś mógłby objaśnić, na czym ona w praktyce polega? Po prostu odcinam żyletką etykietę od butelki (na sucho czy na mokro?)? Ktoś wspomniał też o rozpuszczalniku do etykiet Lyreco - gdzie coś takiego można kupić i jak to działa?
Do Flying Doga stosuję długi, cienki, miękki nóż do tapet. Namaczam etykietkę a później to już odpowiednie wyczucie potrzebne, pod odpowiednim kątem z odpowiednią siłą ręcznie po szkle jadę z nożykiem. Odchodzi pięknie. Oczywiście taka etykietka wymaga później prostowania np w książce ale efekt jest dobry.Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2013-01-26, 16:35.Leave a comment:
-
Jeśli można, chciałbym jeszcze wrócić na moment do etykiet Flying Doga. Próbowałem ostatnio odkleić Farmhouse IPA, Double Dog i Kujo - wszystkie poszły w strzępy. Próbowałem z wrzątkiem do środka i kąpać w wodzie (z solą i bez). Macie jeszcze jakiś inny pomysł? Kilkakrotnie przewinęła się tu metoda "na żyletkę" - czy ktoś mógłby objaśnić, na czym ona w praktyce polega? Po prostu odcinam żyletką etykietę od butelki (na sucho czy na mokro?)? Ktoś wspomniał też o rozpuszczalniku do etykiet Lyreco - gdzie coś takiego można kupić i jak to działa?
Dość dobrze zamiast żyletki sprawdza się nożyk do czyszczenia płyt ceramicznych - może nie tak ostry, ale wygodniejszy w użyciu i bezpieczniejszy niż żyletka.Leave a comment:
-
Jeśli można, chciałbym jeszcze wrócić na moment do etykiet Flying Doga. Próbowałem ostatnio odkleić Farmhouse IPA, Double Dog i Kujo - wszystkie poszły w strzępy. Próbowałem z wrzątkiem do środka i kąpać w wodzie (z solą i bez). Macie jeszcze jakiś inny pomysł? Kilkakrotnie przewinęła się tu metoda "na żyletkę" - czy ktoś mógłby objaśnić, na czym ona w praktyce polega? Po prostu odcinam żyletką etykietę od butelki (na sucho czy na mokro?)? Ktoś wspomniał też o rozpuszczalniku do etykiet Lyreco - gdzie coś takiego można kupić i jak to działa?Leave a comment:
-
-
Z Dziadkiem Mrozem jeszcze nikt nie walczył? Wrzątek w butelce nie pomaga, zmoczenie etykiety (przypadkowe) spowodowało jej destrukcjęLeave a comment:
-
Leave a comment:
-
A widzisz i to może być powód bo nie wszystkie etykiety się zwijają muszę to zrobić na tych co się pozwijały
Dzięki za pomoc
TwojeLeave a comment: