Schneidemühl

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Juby_piwosz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 254

Schneidemühl

Na butelce jest nstp. napis: VEREINIGTE GRENZMARK BRAUEREIEN A.G. SCHNEIDEMUHL. Znalazłem informacje o Bergbrauerei Schneidemühl w Pile na Forum. Czy to jakaś mutacja tamtego browaru i dlaczego zrzeszenie? Proszę o pomc w wyjaśnieniu tej kwestii.
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2580

Spółka akcyjna Grenzmark Brauereien powstała po I wojnie z połączenia browarów Axt i Heyer.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• brzeczka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.12
      • 373

Chciałbym poprawić kolegę.
      Vereinigte Grenzmark Brauereien Schneidemuehl A.G. powstała na początku 1923 r. kiedy to Dampfbrauerei Gloeckner & Rielau A.G. Deutsch Krone (z udziałem Bohrisch Brauerei A.G. w Szczecinie) wynajął na 15 lat upadający browar Adolpha Axta w Pile od jego zięcia Eduarda Wegnera, po czym dołączył Brauerei F. Welsch Flatow W.Pr. rodzeństwa Welsch.
      Po krótkim czasie przeniesiono produkcję z Wałcza do Piły, w Wałczu pozostawiono słodownię i skład piwa, a browar Welschów wydzierżawiono jako hurtownię piw pilskiego browaru prowadzoną na własny rachunek (Bierverlag).
      Wtedy firma przyjęła nazwę Vereinigte Grenzmark...

Comment

Related Topics

Collapse

• Heisenberg
        Zakażenie czy dalsza fermentacja?
        Heisenberg
        Cześć wszystkim
        Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
        2025-06-08, 14:55
      • dadek
        Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
        dadek
        Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
        Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
        2025-01-11, 03:32
      • heckler
        Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
        heckler
        Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
        Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
        ...
        2023-03-22, 17:08
      • darekd
        Lieberth, Kellerbier
        darekd
        Browar z miejscowości Hallerndorf w Górnej Frankonii. W tej samej miejscowości działa dużo bardziej znany browar Rittmayer.
        Natomiast Lieberth nie dąży za rozgłosem. Z mediów społecznościowych używają chyba tylko telefon

https://www.bierland-franken.de/brau.../brauerei-lieb...
        2022-11-26, 23:53
      • heckler
        Kojetin, Kroměřížská 109, Měšťanský pivovar Kojetín, a.s.
        heckler
        Po 109 latach piwnej posuchy w Kojetinie od zeszłego roku znowu warzy się piwo. Browar i to spory browar, warzy od 2021 roku, natomiast restauracja, kręgielnia ma ruszyć, być może pod koniec tego roku. Póki co w środku trwają prace wykończeniowe, a i na zewnątrz elewacja nie jest jeszcze...
        2022-08-18, 13:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...