Śródmieście, Twarda 42, Chmielarnia

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• purc
    replied
    No tak, ale teraz mamy temperaturę w ciagu dnia ponad 20 stopni. Kiedy podłączaliście Vanilla Shake było pewnie około 10, a może i mniej. Grzesio mi nalewał - piwo czekało około 20 min - w tym czasie wziąłem inne - a i tak VS było za zimne. Może warto dopasowywać temperaturę do pory roku. I wreszcie - podłączcie Vanilla Shake jeszcze raz teraz albo w lecie .

Leave a comment:

• Mason
    replied
    Lada chwila, czekamy na dostawę części.

Leave a comment:

• VanPurRz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechow
    Kochani,
    z przyjemnością informuję, że wstępnie anonsowany przez Masona ogródek piwny, staje się faktem. W piątek zaczynamy montować odpowiednią infrastrukturę. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem startujemy od maja (dokładną datę podam później - celujemy w majówkę ). Będzie zewnętrzny barek z trzema nalewakami. A wszystko w otoczeniu pięciu drzew, z pięknym widokiem na budowaną stację metra ONZ. Działamy tylko do g. 22.00, na noc schodzimy do wędkarskich podziemi.
    BRAWO.
    ps. Kiedy zreperujecie piłkarzyki
    Ostatnia zmiana dokonana przez VanPurRz; 2014-04-23, 21:33.

Leave a comment:

• Mason
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc
    U Was niestety zaczynamy od około 9 i właściwie niemożliwe jest doczekać odpowiedniej temperatury.
    Przed chwilą mierzyłem, na ostatniej baterii jest 13 stopni. A i tak w zeszłym tygodniu lekko podkręciliśmy chłodzenie.

Leave a comment:

• warzechow
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc
    U Was niestety zaczynamy od około 9 i właściwie niemożliwe jest doczekać odpowiedniej temperatury. Może warto, gdy macie tak wyjątkowe piwo, zmienić ustawienia chłodziarki dla tych ostatnich 4 kranów na jeszcze cieplejsze? Generalnie piwa są podawane w Polsce zdecydowanie za zimne :Wy jesteście zwykle chlubnym wyjątkiem, ale w tym wypadku / i podobnych/ może warto pójść jeszcze dalej z temperaturą...
    Kwestia do rozpatrzenia przez Masona, natomiast jak mierzyliśmy testowo temperatury w pierwszym okresie działalności, to nie pamiętam temperatury niższej niż 10 st na ostatniej czwórce - najczęściej 11-12 st. Wiem, że mierzysz, więc pewnie tyle było - pomierzymy, zobaczymy.

Leave a comment:

• warzechow
    replied
    Kochani,
    z przyjemnością informuję, że wstępnie anonsowany przez Masona ogródek piwny, staje się faktem. W piątek zaczynamy montować odpowiednią infrastrukturę. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem startujemy od maja (dokładną datę podam później - celujemy w majówkę ). Będzie zewnętrzny barek z trzema nalewakami. A wszystko w otoczeniu pięciu drzew, z pięknym widokiem na budowaną stację metra ONZ. Działamy tylko do g. 22.00, na noc schodzimy do wędkarskich podziemi.

Leave a comment:

• purc
    replied
    Piłem dzisiaj Vanilla Shake Mikkellera z butelki. To jest wspaniałe piwo - gęste , pięknie kawowe i czekoladowe,, jest też ta nieszczęsna wanilia /chociaż nie aż taka, jak na tym sławnym filmie na You Tube/. Zastanawiałem się , dlaczego gdy piłem je u Was dwukrotnie, średnio mi smakowało. Teraz już wiem. W domu piłem je w temperaturze od 13 na starcie do 16 na finiszu. I taka wydaje mi się optymalna dla tego piwa. U Was niestety zaczynamy od około 9 i właściwie niemożliwe jest doczekać odpowiedniej temperatury. Może warto, gdy macie tak wyjątkowe piwo, zmienić ustawienia chłodziarki dla tych ostatnich 4 kranów na jeszcze cieplejsze? Generalnie piwa są podawane w Polsce zdecydowanie za zimne :Wy jesteście zwykle chlubnym wyjątkiem, ale w tym wypadku / i podobnych/ może warto pójść jeszcze dalej z temperaturą...
    Ostatnia zmiana dokonana przez purc; 2014-04-23, 20:56.

Leave a comment:

• Antylop
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Nie ma to jak owocowy mózgotrzep
    Pamiętam pityw Omercie Montagnarde...
    Pyszny, owocowy, aromatyczny, 9% abv. - polecam

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
    (...)Tripel z jednego słodu, dwóch odmian chmielu, trzech szczepów drożdży, a do tego owoce granatu. Spełnia rolę jasnego, mocnego, owocowego
    Nie ma to jak owocowy mózgotrzep

Leave a comment:

• Mason
    replied
    Przydatna informacja: w niedzielę i poniedziałek w Chlarni nie pochlacie, jesteśmy zamknięci.
    Ale jakby co, to dzięki nowej dostawie butelek z Hornbeer i Beer Here nie uschniecie przez te dwa dni

A tymczasem za porter z Cieszyna wszedł Grenadier z To Ol. Tripel z jednego słodu, dwóch odmian chmielu, trzech szczepów drożdży, a do tego owoce granatu. Spełnia rolę jasnego, mocnego, owocowego

Leave a comment:

• leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
    [...]

Ogródek jest na etapie walki z pozwoleniami, chcemy się wyrobić na majówkę. Będzie parę kroków od lokalu, ale za to z własnymi kranami
    I to zasadniczo jest dobra koncepcja. Nie dość, że aby pójść do lokalu nie trzeba do niego wchodzić, to jeszcze trzeba zabrać własne krany.
    Tylko nie wiem czy to już nie kontrrewolucja

Leave a comment:

• Mason
    replied
    A na kranach...

01. Kot nad Szumawą
    02. Pan Fircyk
    03. Apetyt na Rzycie
    04. Coisbo Urban Haze (pale ale z bzem)
    05. Lindemaus Framboise
    06. Das IPA (jako pils)
    07. Amber Janusz
    08. Dr Brew AIPA
    09. Rogue Captain Sig's Northwestern Ale (AIPA dedykowana reality show o krabach)
    10. Łowiecka Owsianka
    11. Żadnie IPA
    12. Rowing Janusz
    13. Imperium Wakatuje
    14. Porteru z Cieszynu
    15. Nogne O #100 (norweski barley wine w amerykańskim stylu)
    16. Jule Maelk (imperialny sweet stout, 15% alko)

Ogródek jest na etapie walki z pozwoleniami, chcemy się wyrobić na majówkę. Będzie parę kroków od lokalu, ale za to z własnymi kranami

Leave a comment:

• Mason
    replied
    O Harviestoun Ola Dubh 18 Komar już pisał, ja mogę tylko potwierdzić że warto
    A dzisiaj z rana na kran wskoczyło StaroGdańskie. Dobry polski pils za... dziesięć złotych

Leave a comment:

• purc
    replied
    Bardzo dobry, ale wanilia z Beer Prick gdzieś odjechała po drodze...

Leave a comment:

• Komar_Pafnucy
    replied
    Wczoraj na kran 15 wskoczył Ola Dubh 18 z Harviestoun. Warto spróbować.

Leave a comment: