Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Szymbark, Szymbarskich Zakładników 12, Browar Kaszëbskô Kóruna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • VanPurRz
    replied
    W normalnej Europie (a przynajmniej mam doświadczenia z Austrią, Niemcami i Czechami) piwo lane na wynos kosztuje TANIEJ.

    Leave a comment:


  • wsaczuk
    replied
    klienta i tak trzeba obsłużyć jak chce kupić piwo. A w kufel nalać prościej niż w butelkę. Do butelek trzeba mieć osobną lodówkę i bywa tak że piwo się niesprzeda i trzeba je wylać. To też robi koszty.

    Leave a comment:


  • dreads
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
    Wiadomo że na wynos nie sprzedadzą taniej niż na miejscu.
    A to ciekawe dlaczego? Ja wiem, że u nas tak to wygląda, ale będąc u naszych zachodnich sąsiadów wielokrotnie widziałem, że piwo na wynos było tańsze. Niekiedy cena litra w butelce równa się cenie półlitrowego kufla w lokalu. Nikt nie musi klienta obsługiwać, myć po nim, sprzątać, uśmiechać się cały czas, sam zysk

    Leave a comment:


  • wsaczuk
    replied
    można zamówić butelki o podwyższonej czystości w której można od razu lać piwo. Jeśli paleta przyszła z huty nieuszkodzona nawet nie trzeba ich płukać. Wydaje mi się że te butelki łożmy z tłoczonym "butelka bezzwrotna" należą właśnie do tego rodzaju butelek i niepasteryzowane piwo jest lane prosto do nich.

    Leave a comment:


  • Maremali
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
    (..) nikt przecież nie będzie się bawił w browarze restauracyjnym w mycie butelek. (..)
    Czy to znaczy, że leją piwo do butelek o takiej czystości jakie huta przyśle Jak kiedyś byłem na OHP-ie w Hortexie to każdy nowiutki słoik był myty przed napełnieniem.

    Leave a comment:


  • wsaczuk
    replied
    normalnie (z tego co wyczytałem wcześniej) płaci się 7 zł za 0,4 co daje 17,50 za litr. Na wynos 7,50 za 0,33 daje 22,50 za litr. Wiadomo że na wynos nie sprzedadzą taniej niż na miejscu. Bierhalle ma myjki do butelek i nalewarki do butelek bo mają większy przerób. Nie byłem w Szymbarku, ale pewnie tam nie ma miejsca na takie ekstrawagancje a butelki są napełniane z tanku bez żadnego dodatkowego sprzętu co wydłuża proces nalewania. W bierhalle litrowy kufel piwa kosztuje 20 zł czyli niedużo mniej niż butelkowe z szymbarka, a jest przy nim znacznie mniej roboty.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Poza tym są minibrowary, które kaucjonują i co za tym idzie myją butelki, np. Bierhalle, Marysia czy Kowal.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Trzeba czytać ze zrozumieniem. Chodzi o cenę piwa, a nie o butelkę. Gdyby w tej cenie (7.50) była butelka, którą można by zwrócić za 50 gr, to cena byłaby nadal wysoka, ale już troszkę bardziej przyjazna. Do tego cena za piwo butelkowe wzrosła wraz możliwością nie wchodzenia na teren tej Cepeliady bez biletu. No to co mam o tym myśleć?
    Last edited by Pendragon; 04-07-2011, 19:27.

    Leave a comment:


  • wsaczuk
    replied
    przepraszam a w co mają lać? w zwrotne butelki? i może jeszcze ustawić myjkę na środku lokalu? czepiacie się. Większość małych browarów używa tych butelek bo po co kupować grube (droższe) skoro i tak nie wrócą? nikt przecież nie będzie się bawił w browarze restauracyjnym w mycie butelek. I nikt też nie zamówi dedykowanych butelek bo by wtedy ten bączek kosztował ponad 10 zł. Pomyślcie sobie że ktoś musi każdą butelkę ręcznie napełnić i zakapslować. I zwykle jest to piwowar, a jeszcze przed chwilą narzekaliście że piwowar powinien dobrze zarabiać i się dziwicie czemu tyle kosztuje.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Nie, w cienkościenne Steine, w które leje też Łomża i chyba ona je wprowadziła, bo wcześniej nie widziałem takiego typu szkła na żadnym innym piwie. Wygrawerowany jest napis "butelka bezzwrotna". Zresztą Tumski też w nie rozlewa.

    Leave a comment:


  • delvish
    replied
    Czy ja dobrze zrozumiałem, że leją piwo w "bezzwrotne" bączki z wygrawerowanym napisem "Łomża"?
    Last edited by delvish; 04-07-2011, 18:52.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Jakiś plus jednak jest. Można już kupić dowolną liczbę butelek. I to jeszcze przed kasą (w środku też). Do tego beczułki 5 litrowe i jakaś inna bliżej nie określona objętościowo beczka. Ale przy cenie 7.50 za buteleczkę 0.33, to niech się pocałują tam gdzie psy się wąchają... Na dodatek jest to butelka bezzwrotna (z tłoczonym napisem), jaką wprowadziła Łomża.
    Last edited by Pendragon; 04-07-2011, 14:30.

    Leave a comment:


  • abernacka
    replied
    No to ładnie

    Leave a comment:


  • Micho441
    replied
    A gdzie Ty widzisz słowo wybitne?" Crocco napisał - "Doppel wypity" i mu smakował.

    Leave a comment:


  • grzeber
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
    Wybacz, ale mam jedno "ale". Nie pisz proszę, że to piwo było wybitne, bo po prostu ono nie mogło być takim. To piwo było całkowicie pozbawione cech klasycznego podwójnego kozła.
    A to, że tobie ono smakowało, to kwestia bezsporna
    Abernacki czepiasz się!
    Crocco napisał, że piwo jest wypite, a nie wybitne.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎