Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Bułgaria, Sofia, Aleksandar Malinov Boulevard 38, Beer Box

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1790

Bułgaria, Sofia, Aleksandar Malinov Boulevard 38, Beer Box

Mini a raczej mikrobrowar w Stolicy Bułgarii, zlokalizowany z dala od centrum we wschodniej części miasta.
    Dojazd z centrum linią metra nr 1 (linia czerwona) do stacji Aleksandar Malinov.
    Lokal znajduje się niemal przy samej stacji metra.

Jest to wolnostojąca buda w amerykańskim stylu, niestety opatrzona wielkim neonem Carlsberga.
    W środku dość ciasno, jedna sala i gęsto od stolików. Nad stolikami wielkie nisko zawieszone lampy, które dobrze oświetlają to co na stole, ale i oślepiają siedzących przy nim.
    Przy barze stoi mikroinstalacja (dwa kotły) z podłączonym do nich bezpośrednio nalewakiem z dwoma kranami.
    W poniedziałkowy wieczór lokal świecił pustkami. Miałem wrażenie, że to przez dokuczliwą muzykę czarnoskórych raperów, która dosłownie ryła mózg.

W ofercie mają dwa swoje piwa: Light IPA (na zdjęciu) i Red IPA, która tego stylu w niczym nie przypominała.
    Ogólnie piwa nic nie warte, bez smaku i charakteru.
    Oba w cenie 7 BGN (15 zł) za pół litra.
    Leją w "czyste" kufle, mają za to twarde podkładki firmowe.

Znacznie lepiej z częścią gastronomiczną.
    W menu są ciekawe pozycje, lecz mało jest akcentów kuchni bałkańskiej.
    W stołach wmontowane są grille gazowe, co świadczy o tym, że zamawiane steki można prawdopodobnie wysmażać własnoręcznie.
    Ja jadłem kiełbaski z rusztu z fasolą i suszoną musztardą za 15,50 BGN.

Otwarte codziennie od 11:00 do północy.
    Attached Files
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19365

Ja bym nie nazwał tego minibrowarem. To jakaś atrapa i to jeszcze znikomej pojemności jak na lokal komercyjny.

Comment

• pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺
      • 2010.01
      • 1790

Dlatego użyłem terminu mikrobrowar.

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19365

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot
        Dlatego użyłem terminu mikrobrowar.
        Z prostej kalkulacji: np. dziennie sprzedaje się 15 szklanek półlitrowych piwa, co daje miesięcznie 225 litrów; zbiorniki ze zdjęcia nie wyglądają na większe niż 50 litrów, czyli co tydzień trzeba byłoby uwarzyć warkę i mieć w rotacji kilka zbiorników z dojrzewającym piwem, by zwalniać co 5-6 dni kolejne porcje piwa do sprzedaży.
        Da się! I nawet były takie mikrobrowary, ale nie ma uzasadnienia ekonomicznego i logicznego sensu. Zwłaszcza w dużym mieście. A logo dużego koncernu tylko świadczy, że dystrybuuje się tam produkty grupy pod przykrywką kraftu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2025-12-23, 10:57.

Comment

• pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2010.01
          • 1790

Jakiej grupy?

Comment

• e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            Carlsberg Group
        • bastion
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2006.10
          • 1186

Kiedy przygotowywałem wyjazd do Sofii w tym roku, sięgnąłem po spis browarów na ś.p. Ratebeer. Fakt, zawsze było tam sporo ściem gdy wpisywano jako mikrusy-kontraktowe oraz jakieś inne firmy, ale generalnie można było mieć pojęcie o ogólnym stanie. Na początku kiedy zliczyłem kilkanaście pozycji, zastanawiałem się czy dam radę to wszystko odwiedzić za dwa dni, a interesują mnie tylko mikrusy z własnym wyszynkiem.
          Jednak gdy zacząłem każdego z osobna ''badać'' w necie, to uśmiech znikał z mojej gęby.
          W końcu doszedłem do tego że w Sofii (chyba to unikat jeśli chodzi o stolicę dużego państwa w Europie) nie ma żadnego brew-pubu !
          Tak czy owak wybrałem się do Sofii i np. w sklepach nazwijmy to piwnych, miejscowi znawcy tematu to potwierdzali.
          Oczywiście wcale nie musi być to prawda, nigdy nie traktuje takich opinii za pewniaki tym bardziej w Bułgarii, gdzie piwa i owszem spożywa się sporo, ale tylko masówkę.
          Przeczytałem i oglądnąłem te zdjęcia z lokalu opisanego przez Pebejota i raczej tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że to nie jest browar restauracyjny.

Comment

• pebejot
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺
            • 2010.01
            • 1790

Ja też pewnie dałbym się utwierdzić, gdyby nie to.co nalano na naszych oczach z tym śmiesznych garów. Jakość, smak i konsystencja wskazuje na to, że coś jednak jest na rzeczy w kwestii chałupniczych eksperymentów.

Comment

• e-prezes
              e-prezes commented
              Editing a comment
              To mogą być zbiorniki do wyszynku takie jak w knajpach z Tyskim. Nie znam bułgarskich przepisów, ale na Białorusi też się trafiały takie lokale.
          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24355

w sumie jest tam na lewym baniaku jakaś tabliczka znamionowa, może pebejot masz dokładniejsze zdjęcie...
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment