Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Mołdawia, Cahul, Str. Mihai Viteazul 43, 0.5 Craft Pub.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1200

Mołdawia, Cahul, Str. Mihai Viteazul 43, 0.5 Craft Pub.

Cahul, niewielkie miasto na południu Mołdawii, posiada trzy browary.
    To poza Kiszyniowem nie spotykane.
    W dodatku, 0.5 Craft Pub jest jednym z dwóch działających w Mołdawii brew-pubów.

W 2016 młodzi adepci piwowarstwa zrealizowali swoje marzenia otwierając w tym miejscu mikrusa.
    Marka miejscowego piwa nosi nazwę - Albeer.
    Kiedy odwiedziłem z kolegą browarek, dopiero rozkręcał się i jak mówił piwowar, starają się najpierw nie szaleć z gatunkami piwa, po prostu doszlifować lagery a później się zobaczy.

Z kranu tego dnia były:
    Albeer 11* - 10,15,30 MDL za pojemności odp. 0.3, 0.5, 1l
    Albeer 12*- ceny j/w
    W karcie jeszcze było nieobecne- Albeer 13* winter- 11,17,34 MDL.
    Piwa te, to jasne lagery, bardzo poprawne w smaku, chociaż chmielenie nie było delikatnie mówiąc nachalne.

Obecnie widzę, że w rozliwajkach w Kiszyniowie pojawiają się już ''nowofalowe'' gatunki piw z tego browarku, czyli oferta stała się już bardziej urozmaicona.

Lokal w którym konsumuje się piwo, mieści się na obrzeżu blokowiska i klientela też raczej taka swojska, bez ''zadęcia'', jak to bywa np. w Kiszyniowie.

Meniu nastawione raczej w kierunku przekąskowym, ale solidne golonko z kapustą czy inne bardziej konkretne dania też się znajdą.

Birofile póki co, nie znajdą tu nic dla siebie.

Lokal czynny codziennie w godzinach 10.00- 23.00.

Dla turysty piwnego, Cahul jest ciekawym przystankiem w rzadko odwiedzanym zakątku Moldawii.

Kilka fotek:

• Shedao
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.09
    • 956

Birofile dalej nie znajdą tam nic dla siebie, i po prawdzie to piwosze również. Lokal jest z zupełnie innej bajki niż pozostałe dwa w Kagulu, bardziej nowoczesny, spokojnie mógłby znaleźć się w Polsce. Na kranie 4 piwa:
    jasna 11 25 MDL/0,5l. ; 17 MDL/0,33l.
    jasna 12 25 MDL/0,5l. ; 17 MDL/0,33l.
    pszenica 25 MDL/0,5l. ; 17 MDL/0,33l.
    IPA 30 MDL/0,5l. ; 20 MDL/0,33l.
    (plus kwas chlebowy)
    Można też zamawiać dzbanki 1,5l. za 75 MDL.

Drożej (choć wciąż śmiesznie tanio), ale też gorzej. 11 skwaśniała, nie dałem rady, wylałem za płot (i tu poszkodowany został... kot, który sobie za tym płotem spał )
    IPA też z jakąś wadą, ciężko mi ją nazwać, wystarczy powiedzieć że piło się ciężko.
    Kolega wziął na wynos 12, rozpijana potem w hotelu smakowała przyzwoicie.

Barman zapytany, czy dogadamy się po angielsku, wybiegł z baru ale na szczęście tylko po kolegę, który bezproblemowo przyjął zamówienie.

Serwują tam jedzenie, za ok. 20 zł można zjeść tam obiad.

Średnio, kolorytu dodawała mi tu egzotyka miejsca, gdyby taka knajpa była w Polsce to bym nie był zadowolony. A tak, no... było.

Comment