Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Chemnitz, Neumarkt 2, Turm-Brauhaus

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2165

Chemnitz, Neumarkt 2, Turm-Brauhaus

Browar restauracyjny w samym centrum miasta z ogródkiem z widokiem na piękny Ratusz.
    Czynny od 10:00 do północy w tygodniu i do 1:00 w weekend, do 22:00 w niedzielę.
    Wnętrze bardzo sympatyczne. W centralnym położeniu dużej sali tanki leżakowe.
    Obsługa trochę niezbyt. Byłem we wtorek pół godziny przed zamknięciem i odmówiono mi obsługi (chciałem tylko jedno piwo), bo niby już zamknięte, następnie poganiali innych gości aby kończyli bo zamykają. Poszedłem na drugi dzień inna zmiana była już bardziej sympatyczna.
    Piwa mają w ofercie dwa:
    Turmbräu Hell - niestety zepsute masłem, jak Lubuskie sprzed kilku lat.
    Turmbräu Kupf - klasyczny ciemniak bez wad, trochę wodnisty.
    Są jeszcze dodatkowo Turmbräu Radler czyli Hell z lemoniadą oraz Diesel, Kupf z kolą.
    Wszystkie piwa w cenie 2,30 Euro za 0,25 i 3,50 Euro za 0,5 litra.
    Jedzenia nie próbowałem.
    Attached Files
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1996

Odwiedzone 26 kwietnia br.
    Doskonała lokalizacja przy samym ratuszu i centralnym przystanku przesiadkowym komunikacji miejskiej.
    Niestety plac ratuszowy w remoncie, więc zamiast w ogródku pod arkadami przy parkanie wybraliśmy miejsce w środku przy miedzianych kadziach.
    Wnętrze trzypoziomowe z piwnicą i antresolą.
    Trafiliśmy na profesjonalną i uprzejmą obsługę.

Do wyboru były 4 piwa: jasne, miedziowe, pszeniczne (na zdjęciu), oraz bardzo mocne piwo specjalne KoppBock Hell 16,2% ekstraktu i 6,8% alkoholu.
    Hell i Dunkel kosztują 3,50 € za małe 0,25 i 4,80 € za pół litra.
    Duży Weizen również kosztuje 4,80 €, a piwo sezonowe 3,80 / 5,20 €.
    Są oczywiście miksy piwne - Radlery, Diesle, Cola Weizen itp.
    Obowiązkowo na wyposażeniu firmowe szkło i podstawki.

W karcie dań spory wybór, dominuje kuchnia niemiecka, ceny znośne.
    Na każdy dzień jest jakaś promocja.
    Poniedziałki to dzień golonki (14,40 €), wtorki są dniem steka (16,60 €), w środy swój dzień ma sznycel (16,60 €), a w poniedziałki królem jest burger (16,60 €).
    Do każdego z tych dań promocyjnych wliczone jest jedno gratisowe półlitrowe piwo!
    Ponadto poniedziałki są dniem piwnym, wówczas każde duże piwo kosztuje 3,90 €.
    Ja jadłem pieczeń wieprzową w gęstym sosie piwnym z knedlikami.

Aktualne godziny otwarcia:
    pon - czw 11:00 - 23:00
    pią, sob 11:00 - 1:00
    nie 11:00 - 22:00
    Attached Files

Comment

• pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺
      • 2010.01
      • 1996

Piwo Helles i Saftiger Schweinebraten und Semmelknödeln mit Biersosse
      Attached Files

Comment

• dadek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍺🍺🍺
        • 2005.09
        • 5019

Jako, że Turm-Brauhaus jest jedynym browarem w Chemnitz czynnym każdego dnia tygodnia (pn-czw. 11-23, pt-sob. 11-1, nd. 9-22) gościłem tu (z przyjemnością) dwukrotnie 15 i 16.06.2026.
        Miejsce jest idealne, w samym sercu miasta naprzeciwko pięknego ratusza. Browar powstał w 2004 roku w stosunkowo nowym budynku mieszczącym galerię handlową lecz stylizowanym na stary, szczególnie dzięki zastosowaniu wysokich łukowych sklepień tworzących arkadowe podcienia. Oczywiście ustawiono tu stoliki dla preferujących spożywanie na świeżym powietrzu, kolejnych kilkadziesiąt jest na samym placu, co tworzy miejsca dla pewnie ze 200 gości. Wnętrze o tradycyjnym wystroju, można by pomyśleć, że jesteśmy w 100-letniej knajpie. Ciemne drewno boazerii na ścianach, takiż wielki kredens za barem oraz stoły i krzesła. Ponad boazerią ściany ozdabiają stare metalowe szyldy browarów, półki z kamionkowymi kuflami, są też gabloty gdzie wyeksponowano przedwojenne pocztówki, a także te z czasów siermiężnego komunizmu okresu DDR gdy miasto nazywało się Karl-Marx-Stadt. Jest też kącik gdzie umieszczono dawne sprzęty i narzędzia piwowarskie.
        Miedziana warzelnia firmy Caspary o wybiciu 10 hl zajmuje centralną część dolnej sali, stoły są dookoła. Można ją również podziwiać z góry wchodząc po metalowych schodach do sali na piętrze. Wystrój jest bliźniaczo podobny do dolnej, łącznie z drugim barem. Różnica jest taka, że na środku w przeszklonej budce znajduje się śrutownik, z którego słód (Weyermann) jest podawany grawitacyjnie wprost do kotła. Obok jest także alembik gdzie produkuje się miejscowe destylaty, sprzedawane na barze (28,50 €) w pięknych butelkach w dokładnym kształcie Roter Turm, czyli zabytkowej wieży stojącej po drugiej stronie budynku galerii.
        Schodząc do WC na poziom -1, mijamy kuchnię i przez okienka możemy zajrzeć do leżakowni. Gdy to czyniłem starając się zrobić fotkę, zaczepił mnie postawny łysy brodacz w skórzanej kurtce z pytaniem czy chcę wejść do środka. Oczywiście, że chciałem . Okazało się, że to piwowar, który wpadł na wieczorne piwo (była 21). Powiedział żebym chwilę poczekał to pójdzie po klucze. Tak się stało i po chwili już byliśmy wewnątrz. Okazał się wielce sympatycznym, rozmownym facetem z poczuciem humoru więc atmosfera była idealna. Tym bardziej, że od razu zaczął napełniać kufle z tanku najnowszym piwem sezonowym APA 13°, które miało się pojawić na kranie za około 3 tygodnie jednak już smakowało bardzo dobrze. W tym czasie pojawił się, jak się okazało, jeden z właścicieli w towarzystwie dwóch piwnych turystów z Węgier, którzy chcieli obejrzeć browar. Gdy dowiedział się, że jestem z Polski to przeszedł z niemieckiego na nasz, mówiąc że ma żonę Polkę i gdy nie jest w Niemczech to mieszka również w Bydgoszczy . Zrobiło się międzynarodowo ale na szczęście nikt oprócz Wegrów nie rozumiał węgierskiego więc tego języka nie używaliśmy.
        Fermentacja lagerów jest otwarta, odbywa się w pięciu okrągłych kadziach 10 hl wyposażonych w dekle (dla nas zostały otwarte przez piwowara), po czym leżakują w pięciu tankach leżakowych po 20 hl. Do górniaków używa się tankofermentorów 4x10 hl. Są też tanki wyszynkowe 4x10 hl, z których podaje się piwa bezpośrednio na bar. Jest dość ciasno i raczej nie ma szans by dostawić jeszcze kolejne zbiorniki.

Na kranach dostępne były 4 piwa:

- Hell 4,8%. Złote, mętne, w aromacie wyraźnie słodowe z nutą ziołowej chmielowości. Niedużo piany, potem kożuszek. Bardzo pełne w smaku, bułka wrocławska z przyjemną i dość wyraźną jak na Hellesa goryczką. Bardzo smaczne. 3,90/ 5,40/ 9,90 € za 0,25/ 0,5 l/ 1 l.
        - Kupfer 4,9%. Ciemno-miedzianej barwy (jak sama nazwa wskazuje), mętne. Piany niewiele, nisko wysycone (co mi nie przeszkadza).Aromat wyraźny, słodowy z ciemnymi nutami. W smaku równie wyraziste i pełne, podpieczona skórka wiejskiego chleba, lekka wytrawność owocowa (śliwka), na końcu odrobina goryczki. Równie smaczne. 3,90/5,40/ 9,90 €.
        - Brez'l Saisonbier 11,3°Blg, 4,9%. Piwa preclowego jeszcze nie miałem okazji pić i z początku zastanawiałem się o co tu chodzi Wyglądem podobne do Kupfera, jednak smak inny. Aromat przypominał wyraźnie świeżego precla, w smaku była również nuta pieczywa w tym stylu z dodatkiem maku i kminku. Do tego lekka wytrawność owocowa w postaci ciemnych winogron lub śliwki. Potem od piwowara dowiedziałem się, że ześrutował on 16 kg niesprzedanych precli i dodał to do gotowania wraz ze słodem. Wyszło bardzo ciekawie i smacznie. 4/5,60 € za 0,25/ 0,5 l.
        - Weizen 10,2°, 4,2%. Również jako piwo sezonowe. Mocno mętne, gęsta równomierna piana ściele szkło i zostawia kręgi. Wyraźny, typowo pszeniczny aromat owocowo-drożdżowy. Goździki, banany, żółte owoce z wytrawną rześką nutą, ciut ciasteczkowej słodowości z wyraźną ziołowo chmielową nutą i odrobiną goryczki. Lekka, dobrze pijalna pszenica. 4/5,60 €.

Codziennie od godziny 21, a w niedziele już od 12, dla większego grona przyjaciół jest opcja zamówienia 6x0,5 l za 27 €.
        Na wynos można zakupić dwa pierwsze stałe piwa w krachlach 2 l za 18,50 €, w czym się zawiera 10 € kaucji za butelkę. Tak więc przy zwrocie i zakupie kolejnej płacimy już tylko 8,50 € za 2 l piwa. Natomiast 5-litrowe beczki z blachy z kranikiem do własnoręcznego nalewania są w cenie 19,90 €.
        Jest szkło firmowe i podkładki.

Jeść najlepiej od poniedziałku do piątku w godzinach 11-14.30 gdy obowiązuje dzienne menu. Zupa kosztuje 6,90-9,50 € (zależnie od pojemności), dania 7,90-12,50 €, a do tego otrzymujemy "mały deser" za darmo. Poza tym jest oczywiście klasyczna karta dań niemieckiej klasyki, w czerwcu była również specjalna szparagowa oferta.

Bardzo przyjemne miejsce z dobrymi piwami i zajebistym piwowarem. Co raczej w Niemczech niespotykane, już po zamknięciu siedzieliśmy jeszcze razem z nim, współwłaścicielem i Madziarami na zewnątrz, w bardzo wesołej atmosferze, próbując nowych piw prosto z tanków.
        Polecam Turm-Brauhaus przy wizycie w Chemnitz koniecznie!

Fotki:
        1. Arkady i ogródek na Marktplatz przed browarem.
        2. Warzelnia ze schodów na piętro.
        3. Otwarta fermentacja i dekle też.
        4. Tanki leżakowe.
        5. Tanki pośredniczące/wyszynkowe.

Click image for larger version

Name:	DSC00561.jpg
Views:	0
Size:	178,7 KB
ID:	2357924 Click image for larger version

Name:	DSC00569.jpg
Size:	143,2 KB
ID:	2357925 Click image for larger version

Name:	DSC00588.jpg
Size:	124,3 KB
ID:	2357926 Click image for larger version

Name:	DSC00587.jpg
Size:	91,2 KB
ID:	2357927 Click image for larger version

Name:	DSC00592.jpg
Size:	113,4 KB
ID:	2357928

Comment

• dadek
          🍺🍺🍺
          • 2005.09
          • 5019

6. Zbiorniki drożdży.
          7. Śrutownik w sali na piętrze nad warzelnią...
          8. ...a obok alembik.
          9. Piwa na wynos i butelki w kształcie wieży z piwnymi destylatami.
          10. Jedna ze ścian pełna starych szyldów browarów.

Name:	DSC00591.jpg
Size:	131,8 KB
ID:	2357930 Click image for larger version

Name:	DSC00576.jpg
Size:	124,4 KB
ID:	2357931 Click image for larger version

Name:	DSC00577.jpg
Size:	141,1 KB
ID:	2357932 Click image for larger version

Name:	DSC00575.jpg
Size:	164,3 KB
ID:	2357933 Click image for larger version

Name:	DSC00564.jpg
Size:	103,9 KB
ID:	2357934

Comment

• dadek
            🍺🍺🍺
            • 2005.09
            • 5019

11. Hell (upity przed fotką)
            12. Kupfer
            13. Brez'lbier
            14. Nowa APA prosto z tanka.
            15. Z luzakiem piwowarem i współwłaścicielem spijamy w leżakowni

Click image for larger version  Name:	DSC00570.jpg Views:	0 Size:	104,7 KB ID:	2357936 Click image for larger version  Name:	DSC00574.jpg Views:	0 Size:	109,1 KB ID:	2357937 Click image for larger version  Name:	20260615_211621.jpg Views:	0 Size:	136,9 KB ID:	2357938 Click image for larger version  Name:	20260615_221622.jpg Views:	0 Size:	115,9 KB ID:	2357939 Click image for larger version  Name:	20260615_214910.jpg Views:	0 Size:	196,9 KB ID:	2357940
            Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; Dzisiaj, 00:39.

Comment

• dadek
              🍺🍺🍺
              • 2005.09
              • 5019

16. Weizen

Name:	DSC00689.jpg
Size:	143,7 KB
ID:	2357942