Probus, BOREAL

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3656

Probus, BOREAL

Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9822

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarna czerń. [4]
    Piana: Beżowa, dość drobna, niezbyt wysoka, ale całkiem długo się utrzymuje... [3.5]
    Zapach: Lekkie fenole, hm, w zasadzie narastające. Tło zbożowo-płatkowe, ślad kawy i czekolady. [3.5]
    Smak: Wytrawny, a nawet ostry. Tło gorzkiej, czarnej kawy, pralinki wiśniowe. Do tego płatki, dla mnie o punkt zbyt silne. [4]
    Wysycenie: Niskie, i bardzo dobrze. [4]
    Opakowanie: Mała flaszeczka, elegancka jak i eta. Robi wrażenie, na półce także. [4.5]
    Uwagi: Smaczne i treściwe, choć dla mnie - jak wspomniałem - o garść obroku za wiele...

Moja ocena: [3.8]

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13101

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
      Smak: Wytrawny, a nawet ostry. Tło gorzkiej, czarnej kawy, pralinki wiśniowe. Do tego płatki, dla mnie o punkt zbyt silne. [4]
      Mój egzemplarz gładki, bardzo dobrze schowany alkohol, rozgrzewa. Płatki owsiane powinny nadać raczej gładkości. Może mój egzemplarze jest "odstały" ale nie jest ostry, albo może coś zmienili w tym piwie. Fajnie, degustacyjne piwo. Dostępne w browarze również w wersji leżakowanej po porto.

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13101

Zdjęcie:
        Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
          Wrowar, Black River
          darekd
          Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

Oatmeal Stout, 4,6% alk.
          Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
          Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
          ...
          2024-12-30, 15:42
        • darekd
          Rampušák, Cofee Stout
          darekd
          Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
          W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.

Właściwie to stout imperialny...
          2025-07-12, 00:50
        • m2200
          Płatki dębowe na cichą.
          m2200
          Cześć,

uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
          2019-08-22, 18:29
        • Javox
          Błonie, [Inne Beczki] Great Wheat
          Javox
          Piwo pszeniczne o ekstrakcie 12.0* i alko 5.0%.

Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony, blady żółty.
          Aromat - banan i płatki owsiane. Inna owocowość.
          Smak - słodkawe, dojrzały banan, płatki...
          2025-06-02, 16:15
        • darekd
          Störtebeker, New England IPA
          darekd
          Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock

Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...
          2024-11-30, 01:27
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...