Wrowar, Black River

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13393

    #1

    Wrowar, Black River

    Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

    Oatmeal Stout, 4,6% alk.
    Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
    Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie znika
    Barwa – smolisto-bardzo ciemno brązowa zmętniona
    Wysycenie – umiarkowane, musujące
    Smak – słodowy z bardzo wyraźną palonością. W składzie są płatki owsiane, ale nie czuć tego, brak jest związanej z nimi miękkości. Chyba najbardziej czuć mocną kawę z wysoką wytrawnością i paloną goryczką. Jak to zwykle bywa w takich przypadkach po kilku łykach w ustach pozostaje już wyraźna, zalegająca kwasowość.
    Treściwość – pełne
    Ciężko pijalny stout. W składzie ponadto palony jęczmień i chyba jego nadmiar w zasypie zniwelował to, co dać miały płatki owsiane. Poniżej poprawności, ale da się zmęczyć. Preferowani odbiorcy to miłośnicy parzuchy (kawy plujki), spalonych tostów i węglowej skórki ziemniaka z ogniska. Czyli jakieś grono jest.

  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19360

    #2
    Pytanie czy korygowali kwasowość ew. czy nie przesadzili z palonymi składnikami. Stout owsiany mimo cech stouta jest bardziej miękki. Z twojego opisu bardziej na dry stouta się jawi.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2024-12-30, 15:28.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13393

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      Pytanie czy korygowali kwasowość ew. czy nie przesadzili z palonymi składnikami. Stout owsiany mimo cech stouta jest bardziej miękki. Z twojego opisu bardziej na dry stouta się jawi.
      Zgadzam się. Owsianej miękkości brakowało, piwo było wytrawne, kwasowość od palonych składników (może palony jęczmień może słód, nie wiem).

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13393

        #4
        Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1150057.jpg
Views:	37
Size:	140,3 KB
ID:	2348501

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          ReCraft, Oatmeal Stout
          darekd
          Nie tak dawno było lekka szydera (czyt. konstruktywna krytyka) w związku innym ich piwem:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...gon-sprau-aipa

          Panowie poszli za ciosem. Wypuścili Oatmeal stouta. Zapewne nie macie pojęcia co to za styl....
          2025-10-07, 22:08
        • dadek
          Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
          dadek
          Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
          2022-01-15, 03:06
        • darekd
          Browar Zakładowy, Czarna Robota
          darekd
          Żytnio - owsiany stout. (płatki żytnie i owsiane)

          Ekstr. 16%
          Alk. 6,6%

          Aromat - słodowy, palony, kola, miękkie tony prawdopodobnie od płatków owsianych
          Piana - średnia, nietrwała, nieco dłużej znikoma koronka
          Barwa - smolista z bardzo ciemno rubinowymi...
          2025-11-29, 02:04
        • darekd
          Stu Mostów, Neon Pulse
          darekd
          New England Double India Pale Ale

          Uwarzone w kooperacji z Neon Raptor Brewing z angielskiego Nottingham.

          19,5% ekstr., 7,5% alk.

          Chmiele: Citra, Nelson Sauvin, Dolcita (znana do niedawna pod tymczasową nazwą HBC 1019)

          Aromat - chmielowy, Nelson na...
          2025-11-25, 22:42
        • e-prezes
          Biały, Kawowa Pokusa
          e-prezes
          4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

          Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

          Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
          2025-02-12, 15:35
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...