Że nie napisałem, to nie znaczy że tego nie zrobiłem. Do tej pory w dwóch jest na zielono, a piwa nie ma. Ta dostępność w apce to pic na wodę.
BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Piotrków, Trybunał '90
Collapse
X
-
Na Śląsku nikt tego nie widziałLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
No i porównałem. Na początek skład - Export (dalej E) ma podany: woda, słód pilzneński, jęczmień browarny i chmiel. 90: woda, słód jęczmienny, chmiele: Marynka, Lubelski.
Aromat: E - początkowo chmiel wyraźniejszy, ale potem przebija słodka słodowa nuta. 90 - tu chmiel wcale na początku nie jest aż tak wyraźny. Jest balans między mało aromatycznym chmielem (Marynka jest goryczkowa, Lubelski nie, ale to też nie jest aromat chmieli niemieckich, nie wspominając o nowej fali) i nieprzesadnie intensywnym słodem (choć po dłuższej chwili jest jakieś ziarno/chleb lekko wyczuwalne, też muśnięte bardzo łagodną słodyczą, co oczywiście nie jest żadną wadą). Jednak w eksporcie "podbił" aromat chmielowy zielonobutelkowy trawiasty skunksik. Zatem w aromacie przewaga 90.
Piana - oba piwa pianę mają wysoką. 90 ma jednak wyższą, bardziej zwartą i trochę trwalszą (choć obie są trwałe, to 90 ma wyraźny kożuszek na dłużej, E poszarpany). Przewaga 90.
Barwa - bardzo podobna. Wyraźne złoto, wydaje mi się, że bardzo bardzo nieznacznie 90 jest ciemniejsza. Kolor nie wpływa na ocenę między E a 90, ale charakterystyczna rzecz. W E jest w składzie słód pszeniczny i ziarno więc piwo powinno być bardziej jasne. Niemieckie klasyki są na słodzie pilzneńskim i są dużo jaśniejsze. W 90 podali tylko "słód jęczmienny", a to istotne, bo to jest podstawa piwa.
Wysycenie - podobne
Smak - w obu piwach jest stosunkowo dużo chmielu (E po na ecie: "podwójnie chmielone), choć jednak wyraźniejszy jest w 90. I chyba chmiel bardziej zalega (ale piłem te piwa naprzemiennie, więc jak już jedno zalega, to nie wiadomo w sumie które). Natomiast jeśli chodzi o słodowy profil to w Eksporcie dominuje słodkawa nuta waty cukrowej (dawno nie piłem Trybunałów, ale to chyba nie nowość i to nie jest karmel). W 90 tego nie ma. Choć generalnie słodowy profil jest dość nijaki to nie ma tu negatywnych smaczków. W tej najważniejszej w ogólnie ocenie kategorii wygrywa 90
Treściwość - podobna. Na marginesie - Eksport powinien być treściwszy i bardziej ekstraktywny od "piwa typu pilzner" jaką jest 90. No i ten pierwszy nie jest exportem, a ten drugi pilsem (może bloger Tomek nie wie, że pils to nie jest jednak piwo łączące konkretną goryczkę z solidną słodowością. Ta słodowość jest niższa i piwo jest bardziej wytrawne. No ale wzmianka o pilsie jest na ecie, a opis piwa na kontrze, więc może nie był odpowiedzialny co z przodu napisali.) Nie wiem dlaczego na 90 nie wpadli jednak na pomysł nazwania lub określenia tego piwa jako "FULL". ("full light"). To określenie na przełomie lat 80/90 było bardzo popularne. Świadczy o tym kultowy utwór zespołu Wańka Wstańka "Leżajski Full":
Ten utwór przerabiany był na wiele wersji w zależności gdzie te fulle były warzone.
Wcześniej wypiłem dobrego małego zagranicznego pilsa. Podstawowa różnica to rześkość, szlachetny posmak i też pijalność. Tak jak napisał Antex pięciu nie chciałbym męczyć.
Piłem znowu tą pierwszą warkę 90, chyba ten chmiel się trochę ugładził, a może to kwestia temperatury lub naprzemiennego picia z Eksportem, od którego jest lepszy
Na koniec jeszcze cytat z TK z kontry "opakowanie ma nawiązywać do tego złotego okresu w historii polskiego piwowarstwa". No to jeden przykład : 1993 - zamknięcie browaru w Grodzisku Wielkopolskim i zablokowanie oznaczenia "piwo grodziskie" przez koncernowego nabywcę (wrogie przejęcie) i nie ma sensu mnożyć przykładów, żeby udowadniać, że było odwrotnie. Autor cytatu o tych czasach zapomniał? Nie sądzę...
👍 1Comment