Że nie napisałem, to nie znaczy że tego nie zrobiłem. Do tej pory w dwóch jest na zielono, a piwa nie ma. Ta dostępność w apce to pic na wodę.
BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Piotrków, Trybunał '90
Collapse
X
-
Na Śląsku nikt tego nie widziałLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
No i porównałem. Na początek skład - Export (dalej E) ma podany: woda, słód pilzneński, jęczmień browarny i chmiel. 90: woda, słód jęczmienny, chmiele: Marynka, Lubelski.
Aromat: E - początkowo chmiel wyraźniejszy, ale potem przebija słodka słodowa nuta. 90 - tu chmiel wcale na początku nie jest aż tak wyraźny. Jest balans między mało aromatycznym chmielem (Marynka jest goryczkowa, Lubelski nie, ale to też nie jest aromat chmieli niemieckich, nie wspominając o nowej fali) i nieprzesadnie intensywnym słodem (choć po dłuższej chwili jest jakieś ziarno/chleb lekko wyczuwalne, też muśnięte bardzo łagodną słodyczą, co oczywiście nie jest żadną wadą). Jednak w eksporcie "podbił" aromat chmielowy zielonobutelkowy trawiasty skunksik. Zatem w aromacie przewaga 90.
Piana - oba piwa pianę mają wysoką. 90 ma jednak wyższą, bardziej zwartą i trochę trwalszą (choć obie są trwałe, to 90 ma wyraźny kożuszek na dłużej, E poszarpany). Przewaga 90.
Barwa - bardzo podobna. Wyraźne złoto, wydaje mi się, że bardzo bardzo nieznacznie 90 jest ciemniejsza. Kolor nie wpływa na ocenę między E a 90, ale charakterystyczna rzecz. W E jest w składzie słód pszeniczny i ziarno więc piwo powinno być bardziej jasne. Niemieckie klasyki są na słodzie pilzneńskim i są dużo jaśniejsze. W 90 podali tylko "słód jęczmienny", a to istotne, bo to jest podstawa piwa.
Wysycenie - podobne
Smak - w obu piwach jest stosunkowo dużo chmielu (E po na ecie: "podwójnie chmielone), choć jednak wyraźniejszy jest w 90. I chyba chmiel bardziej zalega (ale piłem te piwa naprzemiennie, więc jak już jedno zalega, to nie wiadomo w sumie które). Natomiast jeśli chodzi o słodowy profil to w Eksporcie dominuje słodkawa nuta waty cukrowej (dawno nie piłem Trybunałów, ale to chyba nie nowość i to nie jest karmel). W 90 tego nie ma. Choć generalnie słodowy profil jest dość nijaki to nie ma tu negatywnych smaczków. W tej najważniejszej w ogólnie ocenie kategorii wygrywa 90
Treściwość - podobna. Na marginesie - Eksport powinien być treściwszy i bardziej ekstraktywny od "piwa typu pilzner" jaką jest 90. No i ten pierwszy nie jest exportem, a ten drugi pilsem (może bloger Tomek nie wie, że pils to nie jest jednak piwo łączące konkretną goryczkę z solidną słodowością. Ta słodowość jest niższa i piwo jest bardziej wytrawne. No ale wzmianka o pilsie jest na ecie, a opis piwa na kontrze, więc może nie był odpowiedzialny co z przodu napisali.) Nie wiem dlaczego na 90 nie wpadli jednak na pomysł nazwania lub określenia tego piwa jako "FULL". ("full light"). To określenie na przełomie lat 80/90 było bardzo popularne. Świadczy o tym kultowy utwór zespołu Wańka Wstańka "Leżajski Full":
Ten utwór przerabiany był na wiele wersji w zależności gdzie te fulle były warzone.
Wcześniej wypiłem dobrego małego zagranicznego pilsa. Podstawowa różnica to rześkość, szlachetny posmak i też pijalność. Tak jak napisał Antex pięciu nie chciałbym męczyć.
Piłem znowu tą pierwszą warkę 90, chyba ten chmiel się trochę ugładził, a może to kwestia temperatury lub naprzemiennego picia z Eksportem, od którego jest lepszy
Na koniec jeszcze cytat z TK z kontry "opakowanie ma nawiązywać do tego złotego okresu w historii polskiego piwowarstwa". No to jeden przykład : 1993 - zamknięcie browaru w Grodzisku Wielkopolskim i zablokowanie oznaczenia "piwo grodziskie" przez koncernowego nabywcę (wrogie przejęcie) i nie ma sensu mnożyć przykładów, żeby udowadniać, że było odwrotnie. Autor cytatu o tych czasach zapomniał? Nie sądzę...
👍 1Comment
-
Piwo w jednej Biedronce to 31.12.27, a w drugiej znalazłem 30.12.27
To sylwestrowe dużo bardziej goryczkowe, nie jest to jakaś niesamowita goryczka, która wykręca usta. Niektórzy piszą że zalegająca. Mi tam pasuje.
To 30.12 jest bardziej słodowe z taką lajtową goryczką. Sam nie wiem które bardziej mi smakuje, oba są przyjemne, a za 2,50 to mistrzostwo świata.
Mi na myśl przychodzi Złoty bażant w nowej recepturze, i złoty bażant 73. Oba też są takie utrzciwie uwarzone. Aż dziw bierze że Słowacki Heniek potrafi, a Polski klepie takie potworki z kukurydzą, syropami glukozowymi i cukrem
Comment
-
Warka 28.02.2028
Piwo różni się od dwóch grudniowych.
Nie mam tamtych do porównania, ale mimo że były różne, to kopyr zarzekał się że to te same.
Aż bym poszukał 29.02.
Jest dość mocno goryczkowe, ale nie czuję w kontrze dużej słodowości. Goryczka nieco zalegająca, ale mi takie pasuje.
Od poniedziałku jest w 5+5, więc wychodzi 2,50 zł za butelkę. Nic tylko brać.Ostatnia zmiana dokonana przez marqqq; wczoraj, 11:16.Comment