Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • expel
    replied
    Nie będzie to recenzja lecz prośba. Każdy kto to czyta upraszany jest aby przy recenzjach porterów podawać w uwagach datę przydatności do spożycia. Bo czytając jedni zachwycają się piwkiem a inni piszą że ich partia nie jest godna uwagi.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Szkoda mi jeszcze pić te kilka sztuk leżakujących w lodówce, więc zakupiłem świeży towar prosto z Tesco.

    Cena 3,99zł, bardzo dobra

    Warka 26.09.14

    Piana: gęsta, obfita, drobne pęcherzyki, pozostawia ślady na szkle.
    Kolor: wiadomo
    Zapach: pierwsze skojarzenie, kwas chlebowy razowy, z nutką nalewki wiśniowej i odrobiną coli. W tle jakby orzechy?

    SMAK: Jest kolosalna różnica jeśli porównuję do tego co piłem kilka miesięcy temu. Alkohol wyczuwalny, ale już nie jako wódka/spirytus tylko bardziej jak taki cieplutki z nalewki wiśniowej lub w dobrych czekoladkach z wódką w środku. Gorzka czekolada, dość pełne, ale nie zalepia.
    Pijalność przerażająca. Gdybym się nie hamował, wciągnąłbym całą 0,5l butelkę w 10minut i jakbym miał drugą to już mogłoby się to ciekawie skończyć po 14 godzinach od rana na nogach.
    Wiśniówka, suszone śliwki, delikatna paloność, gorzka czekolada pomieszana z kawą.

    Kupiłem dziś kolejne 2 z tego samego rzutu.

    Świadom swoich sensorycznych ułomności POLECAM tą warkę.

    Leave a comment:


  • Szakali
    replied
    Spożywam właśnie teraz te piwo i jest paloność ....może nie jakaś ogromna ale jest i w dzisiejszym egzemplarzu strasznie mocny posmak kawowy, aż za mocny .Brakuje mi troszkę cherry i owoców ...a ten porter często zapewnia takie doznania . Ciekawe jak te piwo smakowało w latach 80 . nie było mnie na świecie ^^

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Ja mam informację od p. Koniecznego, który nas zimą oprowadzał po browarze. Jako składniki podał słody pilzneński, monachijski i barwiący. Wspomniał o strzegomskim, ale nie zapytałem czy to jedyny palony słód jakiego używają.

    Leave a comment:


  • Marcin_wc
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    Swoją drogą myślałem, że palony jęczmień to w porterze bałtyckim mus. Wiecie jak jest z innymi?
    Żaden mus. Jęczmień palony to mus do stouta. Do portera bałtyckiego w ogóle nie potrzeba słodów palonych. Masz artykuł czesa o porterach.

    Leave a comment:


  • żąleną
    replied
    Ja tylko powtarzałem za innymi, być może słód.

    Leave a comment:


  • VanPurRz
    replied
    Grzesiek może na pewno wszystko nam wyjaśnić. Jedno jest pewne - w dzisiejszym porterze "paloności" jest na pewno mniej.

    Leave a comment:


  • pioterb4
    replied
    A jesteście pewni, ze to był palony jęczmień a nie słód? Bo mnie się jęczmień niesłodowany zawsze ze stoutami kojarzył...

    Leave a comment:


  • żąleną
    replied
    Kiedy właściwie przestali używać palonego jęczmienia? Kilka lat temu Grzesiek Zwierzyna wspominał, że palarka wciąż działa.

    Swoją drogą myślałem, że palony jęczmień to w porterze bałtyckim mus. Wiecie jak jest z innymi?

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Nie używają palonego jęczmienia. Kolor jest ze słodu barwiącego ze Strzegomia. Tak, Heineken kupuje od Carlsberga (oprócz tego ciemny karmelowy do Brackiego).

    Leave a comment:


  • VanPurRz
    replied
    Hmmm to byłby powrót do lat 80, ale ja tego nie czuję. Może przez mniejszą paloność (nie używanie palonego jęczmienia)

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Zgoda pisał o zwiększeniu leżkowania do 270 dni.

    Leave a comment:


  • VanPurRz
    replied
    To piwo jest ciągle dobre ale brak mu zdecydowanej paloności która była w starym żywieckim. Chyba też czas leżakowania się zmniejszył.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Nie wiem kiedy, nie wiem jak, ale setny porter z Cieszyna już dawno na rozkładzie w tym roku

    Leave a comment:


  • Szakali
    replied
    Od czasu zamieszczenia oceny tego piwa , pijałem go dość często ze względu na bardzo dobrą dostępność. No cóż piwo jest bardzo nierówne ,raz jest wodnite bez wyrazu a czasami naprawdę dobre , czasem piana jest fatalna a czasem tak gęsta że 5 złoty na niej można by położyć . Jak by nie było to zaraz po brackim produkt grupy żywiec który uważam za dobry i na tym koniec .

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 23:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 19:30
  • ART
    Põhjala, Chocolate Porter
    ART
    Imperial chocolate porter.


    Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

    w składzie podano żyto , czekolada

    Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
    2025-03-20, 23:44
  • Petitpierre
    Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 10:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 02:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...