Ocena z ARTomatu
Kolor: Diabelsko czarny, najsilniejsza stronu tego piwa... [5]
Piana: Naprawdę gęsta. Kolor to ciemny beż, piękny. Utrzymywała się dość długi czas (do 20 minut), jako 0,5-centymetrowa warstwa... [4]
Zapach: Bardzo słabo wyczuwalny, ale jednak. Cięzko mi go porównać do czegokolwiek (nie była to kawa, ani nic z rych rzeczy), ale podobał mi się... [2.5]
Smak: Ciężko mi go porównać z innymi porterami, bo nie piłem jeszcze ich zbyt wiele. Niestety w porównaniu do innych gatunków stawiam go nisko. Niewątpliwe czuć alkohol i tę charakterystyczną paloność, nie spotkałem się ze słodyczą ( a chyba powinno coś takiego być). Smak pozostaje na języku i podniebieniu, na długo od przełknięcia łyków piwa (to się chwali)... [2.5]
Wysycenie: Niezbyt duże, ale to zdaje się normalne w porterach... [3]
Opakowanie: Doskonałe. Charakterystyczna etykieta Żywca z dopiswkiem =>Porter<=. Na kontretykiecie bardzo szczegółowe informacje o produkcji piwa. Wymieniono m.in. browar, który produkuje piwo, nie jedynie rozlewnię i siedzibę kampani.. [5]
Uwagi: Pomimo wysokich ocen, to piwo mi nie smakowało. Nie wypiłem go całego, oddając część ojcu. Smak mi po prostu nie podchodził...
Moja ocena: [2.925]
Zamkowy, Żywiecki Porter
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny,prawie czarny,pod światło połyskuje rubinowo. [4.5]
Piana: Drobna,beżowa,utrzymująca sie do końca spożycia,pozostawiająca piekne kręgi na szkle. [4.5]
Zapach: Palonego słodu,typowy dla porterów,z wyczuwalnym alkoholem. [4]
Smak: Mnóstwo paloności bez słodyczy z wyczuwalnym lecz nienachalnym alkoholem. [4]
Wysycenie: Średnie,wyczuwalne na języku [3]
Opakowanie: Butla 0.5l,z nową etykietą [5]
Uwagi: Kupione ze względu na etykietę,ale nie żałuję,czekam na wersję beczkową.
Moja ocena: [4.075]Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeterTak jak powinno być, po prostu czarny.Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: “Ciemność widzę”... Tak jak powinno być, po prostu czarny. [5]
Piana: Ciemno-beżowa, średnio-gęsta, niestety utrzymuje się zdecydowanie za krótko, właściwie po 5 minutach niewiele pozostaje. O dziwo piękne ślady na kuflu. [3]
Zapach: Palony słód. Wyczuwalny alkohol sprawia, że zapach staje się trochę niezharmonizowany. [3.5]
Smak: Podobnie jak przy zapachu palono-słodowy oraz nutki kawowe. Czuć moc tego piwa. Goryczka dość duża ale odpowiednia. [4]
Wysycenie: Bardzo dobre. Początkowo bąbelki lekko gryzą w język ale szybko zanikają. Pasuje do portera. [5]
Opakowanie: Klasyka – nic dodać, nic ująć. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.875]Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2006-06-04, 01:23.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ŻywiecNo i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). PychaLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ŻywiecNo i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). Pychaw pracy
no nie...
będzie jakaś lista lokali z lanym porterem? czy sami mamy ją tworzyć po rekonesansie?Leave a comment:
-
No i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). PychaLeave a comment:
-
Zapadła w końcu decyzja o beczkowym żywieckim porterze z browaru w Cieszynie. Pierwsze beczki końcem majaJest przygotowana piękna seria materiałów do gastronomii.
Leave a comment:
-
I czy jest szansa, aby do dystrybucji w beczkach poszedł porter niepasteryzowany? Wiem, że będzie raczej wolno schodził w lokalach, ale może dzięki sporej zawartości alkoholu będzie w stanie wytrzymać długo w dobrej formie.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ŻywiecWczoraj miałem wyjątkową okazję spróbować cieszyńskiego, portera wprost z tanka leżakowego, przed filtracją i oczywiście pasteryzację. Zapewniam wszystkich, że wrażenia związane z taką degustacją trudno opisać słowami, ale spróbuję:
Kolor:
Bardzo ciemny, w związku z brakiem filtracji piwo nieprzejrzyste, ale z pięknym błyskiem pod światło. [5]
Piana:
Bardzo gęsta, ciemnobrązowa, piwo przy nalewaniu intensywnie "pracowało", podobnie jak w przypadku angielskich stoutów nalewanych przy pomocy mieszanki azotu i dwutlenku węgla. Piana tworzyła się ok. 10 sekund, po czym utrzymywała się praktycznie do końca opróżnienia naczynia. [5]
Zapach:
Intensywny z nutami kawy i słodu. Delikatna winna woń. [4,5]
Smak:
Bardzo treściwe i pożywne piwo, mocno uderzające do głowy. Smak wielce złożony za sprawą braku filtracji i pasteryzacji. [5]
Wysycenie:
Wprost idealne tak jak pisałem przy opisywaniu piany. Duża ilość naturalnego CO2 nie przeszkadza i nadaje temu piwo świeżość i przy piciu daje uczucie orzeźwienia. [5]
Opakowanie:
Trudno ocenić opakowanie piwa pitego wprost z tanka, ale muszę przyznać, że ten duży zbiornik w podziemiach cieszyńskiego browaru wygląda pięknie :-) !!! [5]
Jak dla mnie klasyka gatunku i to zapominając o lokalnym patriotyźmie. Degustując takie piwo dotarło do mnie, co tracimy za sprawą filtracji i pasteryzacji.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ŻywiecPorter z beczki ma być dostępny w całej sieci dytrybucji GŻ. Oczywiście będzie go pewnie można napić się w nielicznych lokalach, biorąc pod uwagę, że tak naprawdę jest to piwo niszowe. Sądzę, że montaże nalewaków portera będą robione w lokalach o dużej sprzedaży.Leave a comment:
-
Ciekawe czy chociaż jeden taki nalewak i dedykowane piwo znajdzie się we Wrocławiu.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74Mam nadzieję, że będzie to operacja o zasięgu ogólnopolskimLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ŻywiecJuż niebawem....Pewnie nie na Prima Aprilis ale kilka, kilkanaścuie dni później...
Leave a comment:
-
i to jest dobra informacja. szczególnie w kontekście zbliżającej się giełdy żywieckiejLeave a comment: