Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Wilczek
    replied
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Diabelsko czarny, najsilniejsza stronu tego piwa... [5]
    Piana: Naprawdę gęsta. Kolor to ciemny beż, piękny. Utrzymywała się dość długi czas (do 20 minut), jako 0,5-centymetrowa warstwa... [4]
    Zapach: Bardzo słabo wyczuwalny, ale jednak. Cięzko mi go porównać do czegokolwiek (nie była to kawa, ani nic z rych rzeczy), ale podobał mi się... [2.5]
    Smak: Ciężko mi go porównać z innymi porterami, bo nie piłem jeszcze ich zbyt wiele. Niestety w porównaniu do innych gatunków stawiam go nisko. Niewątpliwe czuć alkohol i tę charakterystyczną paloność, nie spotkałem się ze słodyczą ( a chyba powinno coś takiego być). Smak pozostaje na języku i podniebieniu, na długo od przełknięcia łyków piwa (to się chwali)... [2.5]
    Wysycenie: Niezbyt duże, ale to zdaje się normalne w porterach... [3]
    Opakowanie: Doskonałe. Charakterystyczna etykieta Żywca z dopiswkiem =>Porter<=. Na kontretykiecie bardzo szczegółowe informacje o produkcji piwa. Wymieniono m.in. browar, który produkuje piwo, nie jedynie rozlewnię i siedzibę kampani.. [5]
    Uwagi: Pomimo wysokich ocen, to piwo mi nie smakowało. Nie wypiłem go całego, oddając część ojcu. Smak mi po prostu nie podchodził...

    Moja ocena: [2.925]

    Leave a comment:


  • antoś
    replied
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Bardzo ciemny,prawie czarny,pod światło połyskuje rubinowo. [4.5]
    Piana: Drobna,beżowa,utrzymująca sie do końca spożycia,pozostawiająca piekne kręgi na szkle. [4.5]
    Zapach: Palonego słodu,typowy dla porterów,z wyczuwalnym alkoholem. [4]
    Smak: Mnóstwo paloności bez słodyczy z wyczuwalnym lecz nienachalnym alkoholem. [4]
    Wysycenie: Średnie,wyczuwalne na języku [3]
    Opakowanie: Butla 0.5l,z nową etykietą [5]
    Uwagi: Kupione ze względu na etykietę,ale nie żałuję,czekam na wersję beczkową.

    Moja ocena: [4.075]

    Leave a comment:


  • Marcin_wc
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
    Tak jak powinno być, po prostu czarny.
    Tak nie powinno być. Stouty mają być czarne, a nie portery.

    Leave a comment:


  • YouPeter
    replied
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: “Ciemność widzę”... Tak jak powinno być, po prostu czarny. [5]
    Piana: Ciemno-beżowa, średnio-gęsta, niestety utrzymuje się zdecydowanie za krótko, właściwie po 5 minutach niewiele pozostaje. O dziwo piękne ślady na kuflu. [3]
    Zapach: Palony słód. Wyczuwalny alkohol sprawia, że zapach staje się trochę niezharmonizowany. [3.5]
    Smak: Podobnie jak przy zapachu palono-słodowy oraz nutki kawowe. Czuć moc tego piwa. Goryczka dość duża ale odpowiednia. [4]
    Wysycenie: Bardzo dobre. Początkowo bąbelki lekko gryzą w język ale szybko zanikają. Pasuje do portera. [5]
    Opakowanie: Klasyka – nic dodać, nic ująć. [5]
    Uwagi:

    Moja ocena: [3.875]
    Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2006-06-04, 01:23.

    Leave a comment:


  • breslauer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    No i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). Pycha
    Mocno podejrzewam, że oficjalny powrót beczkowego portera nastąpi podczas giełdy żywieckiej...

    Leave a comment:


  • Cez
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    No i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). Pycha
    w pracy no nie...

    będzie jakaś lista lokali z lanym porterem? czy sami mamy ją tworzyć po rekonesansie?

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    No i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). Pycha

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Zapadła w końcu decyzja o beczkowym żywieckim porterze z browaru w Cieszynie. Pierwsze beczki końcem maja Jest przygotowana piękna seria materiałów do gastronomii.

    Leave a comment:


  • jerzy
    replied
    I czy jest szansa, aby do dystrybucji w beczkach poszedł porter niepasteryzowany? Wiem, że będzie raczej wolno schodził w lokalach, ale może dzięki sporej zawartości alkoholu będzie w stanie wytrzymać długo w dobrej formie.

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    Wczoraj miałem wyjątkową okazję spróbować cieszyńskiego, portera wprost z tanka leżakowego, przed filtracją i oczywiście pasteryzację. Zapewniam wszystkich, że wrażenia związane z taką degustacją trudno opisać słowami, ale spróbuję:

    Kolor:
    Bardzo ciemny, w związku z brakiem filtracji piwo nieprzejrzyste, ale z pięknym błyskiem pod światło. [5]
    Piana:
    Bardzo gęsta, ciemnobrązowa, piwo przy nalewaniu intensywnie "pracowało", podobnie jak w przypadku angielskich stoutów nalewanych przy pomocy mieszanki azotu i dwutlenku węgla. Piana tworzyła się ok. 10 sekund, po czym utrzymywała się praktycznie do końca opróżnienia naczynia. [5]
    Zapach:
    Intensywny z nutami kawy i słodu. Delikatna winna woń. [4,5]
    Smak:
    Bardzo treściwe i pożywne piwo, mocno uderzające do głowy. Smak wielce złożony za sprawą braku filtracji i pasteryzacji. [5]
    Wysycenie:
    Wprost idealne tak jak pisałem przy opisywaniu piany. Duża ilość naturalnego CO2 nie przeszkadza i nadaje temu piwo świeżość i przy piciu daje uczucie orzeźwienia. [5]
    Opakowanie:
    Trudno ocenić opakowanie piwa pitego wprost z tanka, ale muszę przyznać, że ten duży zbiornik w podziemiach cieszyńskiego browaru wygląda pięknie :-) !!! [5]

    Jak dla mnie klasyka gatunku i to zapominając o lokalnym patriotyźmie. Degustując takie piwo dotarło do mnie, co tracimy za sprawą filtracji i pasteryzacji.
    Parę ładnych lat temu, kiedy jeszcze żył dziadek mojego przyjaciela (a ja nie miałem pojęcia o wyrobie piwa), powiedział on nam tak: synki, jak chcecie napić się prawdziwego piwa, to trza nabrać szklanicę spod "kozy". Dziadek był pracownikiem browaru w Żywcu. Piękny opis, który tu zamieśił "Żywiec", przypomniał mi słowa tego człowieka. Czy to piwo, wprost z tanka leżakowego, jest tym piwem spod "kozy", o którym mówił nam śp. dziadek?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    Porter z beczki ma być dostępny w całej sieci dytrybucji GŻ. Oczywiście będzie go pewnie można napić się w nielicznych lokalach, biorąc pod uwagę, że tak naprawdę jest to piwo niszowe. Sądzę, że montaże nalewaków portera będą robione w lokalach o dużej sprzedaży.
    Czy cokolwiek ruszyło w tej sprawie?

    Leave a comment:


  • JAckson
    replied
    Ciekawe czy chociaż jeden taki nalewak i dedykowane piwo znajdzie się we Wrocławiu.

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
    Mam nadzieję, że będzie to operacja o zasięgu ogólnopolskim
    Porter z beczki ma być dostępny w całej sieci dytrybucji GŻ. Oczywiście będzie go pewnie można napić się w nielicznych lokalach, biorąc pod uwagę, że tak naprawdę jest to piwo niszowe. Sądzę, że montaże nalewaków portera będą robione w lokalach o dużej sprzedaży.

    Leave a comment:


  • Pinio74
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    Już niebawem.... Pewnie nie na Prima Aprilis ale kilka, kilkanaścuie dni później...
    Mam nadzieję, że będzie to operacja o zasięgu ogólnopolskim

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    i to jest dobra informacja. szczególnie w kontekście zbliżającej się giełdy żywieckiej

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 23:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 19:30
  • ART
    Põhjala, Chocolate Porter
    ART
    Imperial chocolate porter.


    Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

    w składzie podano żyto , czekolada

    Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
    2025-03-20, 23:44
  • Petitpierre
    Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 10:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 02:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...