O opakowaniu nie bedę się rozpisywał, bo nic się nie zmieniło. Moją oceną można znaleźć przy porterze żywieckim z Żywca.
Kolor też piękny, bardzo ciemna czereśnia.
Piana lepsza. Wysoka, gęsta, trwała, dużo jej osadza się na ściankach. Brunatna i wygląda jak warstwa śmietanki.
Zapach palony, ale też jakby orzechowy. Dużo silniejszy niż w żywieckim.
Gaz świetny jak na portera.
Smak bardzo złożony, nie tak wytrawny jak w żywieckim. Czuć alkohol, ale ładnie się on miesza z innymi smakami. Poza tym nutki palone, również te zaskakujące orzechowe.
To musiało się kiedyś stać... Ocena 5.0.
Moja ocena: [5]
Zamkowy, Żywiecki Porter
Collapse
X
-
Zakupione w sklepie "AS" PSS Społem, 3,69 zł za butelkę 0,5 litra. Bardzo dobre piwo, o pięknym, ciemnym, brązowo-rubinowym kolorze. Piana po prostu wspaniała, chyba po raz 1 daję "5" za pianę z polskiego piwa. Gęsta, kremowa i bardzo długo się utrzymująca (przez chwilę szukałem nawet "widgeta" w środku). Nasycenie CO2 troszkę zbyt małe. Zapach bardzo kawowo-palony. W smaku na pierwszy plan wysuwają się wytrawne nuty palonego słodu, posmak karmelu i delikatna słodycz pojawiają się na końcu każdego łyka. Opakowanie klasycznie ładne, wszystko do siebie pasuje (nawet pojemność butelki). Napewno jeden z lepszych polskich porterów. Dobrze, że nie ma problemu z dostepnością, bo zbliża się zima.
Moja ocena: [4.55]Leave a comment:
-
Cieszyńska wersja Porterka Żywieckiego przypadła mi do gustu. Moim zdaniem jest nawet lepsza od oryginału. Kolor bardzo ciemny, pod światło rubinowy i klarowny, z głębią, połyskiem i duszą. Piana beżowa, drobnoziarnista, równa i trwała. Nasycenie raczej niewielkie, ale ja więcej nie potrzebuję. Zapach bardzo intensywny i bardzo elegancki, tupowo porterowy, słodkawo karmelowo przypalony. Smak też przedni. Słodkawa nuta złamana wyraźną, ale nie przesadzoną goryczką, "kawa" charakterystyczna, świetnie wyważona. Opakowanie eleganckie, charakterystyczne i dopracowane. 0,5 punkta odejmuję mu jedynie dlatego, że jak dla mnie możnaby bardziej podkreślić, że jest to piwo z Zamkowego.
Wypiłem z niekłamaną przyjemnością.
Moja ocena: [4.675]Leave a comment:
-
no i przyszła pora na ....
kolor - piękny, prawie czarny-nieprzenikniony z mahoniowymi refleksami
piana - kremowa, gęsta, drobna, dlugo sie utzymuje
gaz - ciut za mało
zapach - słabo wyczuwalny, jednak da sie wyczuć palone słodowe nutki
smak - perfekcja, delikatny ale czuć moc drzemiącą w piwie, w końcowej fazie "łyczka" mocno wyczuwalna gorycz, przyjemna słodowo gorzka lepkość na ustach
opakowanie - na piatkę
ogólnie bardzo dobre piwo, jakby podgazowali byłoby perfekcyjne
Moja ocena: [4.6]Leave a comment:
-
Pojawiło się u mnie, postało trochę w lodówce (Moje Kochanie jakoś się długo zbierało w sobie, ale w końcu przemogło i wspólnie zdegustowaliśmy ów wyrób).
Ładny, ciemnobrunatny kolor; żarówkę ledwie widać. Piana wspaniała, wysoka, trwała !!! Nasycenie CO2 w normie. Zapach już jednak był za słaby. Smak też mniej wyrazisty od oryginału. Mniej słodyczy, przypalonego karmelu, więcej goryczy. W sumie trzeba się cieszyć, bo to jedyny dostępny na Podlasiu porter, choć Żywiecki z Żywca, bardziej mi smakował.
Moja ocena: [3.925]Leave a comment:
-
Coś lato zgasło, zimno się zrobiło - więc jak zobaczyłem dziś w sklepie (Astra w TGG, ul. Słubicka) za 3,55 zł tego portera, to już wiedziałem, co będę pić wieczorem.
Zapach delikatny, słodkawy. Piana średnia, dopiero zacząłem pić, a już został tylko cienki kożuszek. Kolor w słabym świetle czarny, dopiero tuż przy silnej żarówie okazuje się być ciemnowiśniowy i widać spore nasycenie gazem. Po przełknięciu czuć wyraźną goryczkę - to jest porter prawie tak wytrawny jak Łódzki, ale jednak delikatniejszy. (Tak przynajmniej mi się wydaje - sezon picia porterów skończył się dość dawno.) Chyba to piwo zagości u mnie w kuflu częściej.
Leave a comment:
-
W Piwiarni Żywieckiej po 3.50 zł,w Wolinie po 3.80,w Szczecinie 3.87
Pianka piękna bujna długotrwała,kremowa,barwa bardzo ciemna,nawet pod słoneczko nie szło zauważyć.Gaz jak to w Porterze minimalny,smak ani słodkawy jak z Bossa,ani zdecydowany jak ze Strzelca.Dla mnie za mało zdecydowany.22%ekstraktu-hm?Kupię jeszcze i niech poleżakuje w lodówce.Leave a comment:
-
Krotoszyniak napisał(a)
Czy ma ktos skan nowej etykiety ?Leave a comment:
-
robox napisał(a)
na kontretykiecie wspomniano, że warzony w Brackim Browarze Zamkowym.
Zakupione w sklepie calodobowym. Byl upalny, sierpniowy dzień... Wchodzę do sklepu celem nabycia jakiegoś piwka i oczom własnym nie wierzę: w lodówce stoi sobie porter z CieszynaTo ja go do koszyka, do kasy i wypiłem po drodze do domku. Z tego wszystkiego nie zauważyłem nawet, że jest ponad 35 stopni na słońcu, a ja tak porterka w żywe oczy... Schłodzony wybornie mi smakował, nie oceniłem barwy, bo piłem go z butelki, a zapach miał porterowy, ale nie taki napastliwy, ale łagodny. Niezwykle rześko czułem się po konsumpcji i tylko czekam soboty, żeby porównać sobie żywieckiego i brackiego. Mam nadzieję, że są różne
Leave a comment:
-
Zakupiony w małym sklepie spożywczym, cena 3,90 zł. Etykieta i kapsel taki sam jak na wersji 0,33l, na kontretykiecie wspomniano, że warzony w Brackim Browarze Zamkowym.Leave a comment:
-
I to kto zdecydował się na nowego portera, GŻ... No, no, no... Szkoda tylko, że elbląski tym samym przechodzi do historii.Leave a comment: