Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • chechaouen
    replied
    A to nie powinno być już w wątku "Żywiec, Porter" skoro ustalane było, że produkcję tam przenieśli z Cieszyna?

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Delikatesy Centrum 3,69 za sztukę. Warka 04.04.2019. Mocno-wiśniowy, mało palony, gęsty i smaczny. Idealny praktycznie.

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
    Zrobiłem dziś zapasy na zimę
    Na jednej z poznańskich stacji BP pozbywali się żywieckich porterków w małych butelkach.
    Warka do 05.05.2018 nie opisywana na forum.
    Wziąłem to co zostało czyli 10 sztuk, jak zdegustuje to opiszę wrażenia czy aby przypadkiem nie przepłaciłem
    To nie fair. Powinni limitować sprzedaż, maksimum 2 butelki na pełny bak

    Leave a comment:


  • rafalek21
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
    Zrobiłem dziś zapasy na zimę
    Na jednej z poznańskich stacji BP pozbywali się żywieckich porterków w małych butelkach.
    Warka do 05.05.2018 nie opisywana na forum.
    Wziąłem to co zostało czyli 10 sztuk, jak zdegustuje to opiszę wrażenia czy aby przypadkiem nie przepłaciłem
    Opisywana była, ale 1zł/sztuka to opłaca się jakie by nie było.

    Leave a comment:


  • kosher
    replied
    Zrobiłem dziś zapasy na zimę
    Na jednej z poznańskich stacji BP pozbywali się żywieckich porterków w małych butelkach.
    Warka do 05.05.2018 nie opisywana na forum.
    Wziąłem to co zostało czyli 10 sztuk, jak zdegustuje to opiszę wrażenia czy aby przypadkiem nie przepłaciłem
    Attached Files

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Piłem kilka dni temu warkę z 09/2018. Wydarta z końca półki w żabkowej promo 3 portery za 11zł
    No i niby tylko pół roku na półce a już fajnie sie poukładał. Alkohol znikomy, pojawiły sie lekkie owoce. Zniknęło ze szkła szybko


    Co do postu wyżej. Ja lubię porter z Żywca za tą właśnie paloność i agresywną bezczelność. Nie jest to misio, gładki, słodki i aksamitny (takie tez lubię)

    Po drugie okocimski też ma spore wahania jakości. Raz jest metaliczny jakby był z Cieszyna, innym razem słodki misio, żeby kolejny rzut był wodnistym koźlakiem.

    Grand z ambera ostatnio wypuścił godne uwagi warki. Muszę to sprawdzić

    Leave a comment:


  • jacekan
    replied
    Dawno nie piłem, nigdy mi nie smakował więc nie miałem ochoty. No, ale sporo czasu minęło, pomyślałem, że warto sprawdzić czy się nie poprawił. Niestety, wciąż nędza. Minusy- stanowczo za dużo słodów palonych, w zasadzie czuć tylko paloność. Czekolada? Po dłuższej chwoili coś tam czuć, ale to prawie nic. Śliwki? Suszone owoce? Zapomnij, tych trzeba bardzo szukać. Tradycyjnie stanowczo za duże nasycenie, ale Żywiec znany jest z tego, że braki w smaku przykrywa bąbelkami. Plusy- plusem jest piana, utrzymywała się nawet dość długo, w skali 1/10 nawet na 4, więc jak na portera z Żywca całkiem niezle, drugim plusem jest alkohol, genialnie ukryty (tu nie ma się do czego przyczepić). Ogólnie? Mało się zmieniło. Za mało smaków, za mało aromatów, za duże nasycenie, delikatna poprawa w pianie. Podsumowanie- goni portera z Okocimia, ale lata świetlne miną, zanim mu dorówna.
    Warka do 20.03.2019
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2017-10-24, 16:53.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Ja już pisałem (gdzieś i kiedyś)
    trzeba odgórnie uznać warki 09/2018 w górę za "żywieckie" w 100% i już tam pisać o tych piwach.
    Obecnie jest burdelik
    jak w archeo



    Co by było na temat
    Ja polecam warkę styczeń 2019. Fajny rasowy porter z tego co pamiętam chyba bez metalu. Kupować. W Piotrze i Pawle jest dwa za 7zł

    Leave a comment:


  • telek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21
    Rozumiem, że może być ciężko ustalić od której warki zaliczać piwo do Żywca, a którą jeszcze do Zamkowego, ale wszystkie z datą do 2019 i nowsze to już praktycznie 100% Żywiec. Chyba, że dalej warzą równolegle, tylko po co?)
    Praktycznie juz nawet trzeci kwartał 2018 to na pewno Żywiec

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21
    Zastanawia mnie co oznacza ciąg literowo-liczbowy, pod datą ważności np. L7165616D0839, warka 14.12.2018. Czy jest on wspólny dla danej warki bądź rozlewni?
    Jest jeszcze jeden ciąg: P 40041253 (bezpośrednio na lewo od w/w).
    Możesz poczytać tu: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71865
    7 mówi który rok rozlewu, 165 - data (dzień roku) rozlewu, D - linia rozlewnicza w Żywcu o godzinie 0839 - 8:39.
    Co znaczy 616 nie wiem.
    a to P.................... o które pytasz, to pewnie numer materiału (etykiety) w systemie browaru lub dostawcy.

    Leave a comment:


  • rafalek21
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika telek
    Dowiedziałem się że niestety jest to nie do ustalenia bo GŻ już wcześniej eksperymentowała z "warzeniem równoległym" (patrz reklamy PU) a gdy uzyskała pewność to na przełomie 2016/2017 rozlała ostatnie warki z Cieszyna.
    Rozumiem, że może być ciężko ustalić od której warki zaliczać piwo do Żywca, a którą jeszcze do Zamkowego, ale wszystkie z datą do 2019 i nowsze to już praktycznie 100% Żywiec. Chyba, że dalej warzą równolegle, tylko po co?

    Zastanawia mnie co oznacza ciąg literowo-liczbowy, pod datą ważności np. L7165616D0839, warka 14.12.2018. Czy jest on wspólny dla danej warki bądź rozlewni?
    Jest jeszcze jeden ciąg: P 40041253 (bezpośrednio na lewo od w/w).

    Leave a comment:


  • telek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    Wydaje mi się, że tak.
    Dla tych, którzy jeszcze nie widzą.
    Skoro koniec warzenia w Cieszynie nastąpił początkiem roku 2017, a GŻ daje na swój porter chyba 18 miesięcy ważności (bo jeśli 17 miesięcy to masz w ręku mega świeżutkie piwko, wręcz prosto z tanku ) no to na logikę biorąc wszystko co będzie z datą po 08/2018 jest już z ŻYWCA.
    Do tego dziwnie zbiegło się to ze zmianą etykiet i kapsli, która następowała stopniowo akurat w warkach 09/2018 i dalej.

    Tu trzeba arbitralnej "decyzji administracyjnej bbizu" od której warki wrzucamy posty z Porterem Żywieckim do tamtego wątku. Co nie będzie łatwym zadaniem :]

    Popatrzę w domu na kody czy coś tam się nie zmieniło, lecz wątpię. W końcu i te Cieszyńskie były rozlewane w Żywcu, zatem te same datowniki wybijały te same kody co na obecnych niby czysto żywieckich.

    Tyle moich wywodów
    zdrów !
    Dowiedziałem się że niestety jest to nie do ustalenia bo GŻ już wcześniej eksperymentowała z "warzeniem równoległym" (patrz reklamy PU) a gdy uzyskała pewność to na przełomie 2016/2017 rozlała ostatnie warki z Cieszyna.

    Leave a comment:


  • SeeJay
    replied
    27/08/2018 - warka bardzo palona, dosyć ostra, czuć mocno alkohol.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    Ja też nie. To hermetyczna szydera z winomanów, którzy tak określają gronowe odpowiedniki desitek i pale ale
    o nawet nie wiedziałem o takim określeniu. Za mało piję wina, czyli wcale :]
    Stara zasada, na pustyni należy pić niemożebnie osłodzoną herbatę-przeważnie na mały dzbanek herbaty idzie cała głowa cukru
    zanim sam to przestetowałem będąc kiedyś tam w Libii na północy sahary to nie wierzyłem, że t odziała.

    Mocarna zielona herbata w szklaneczce góra 100ml, plus kilka łyżeczek cukru i z paroma prażonymi orzeszkami pinii na wierzchu. Robiło wielką robotę. O wiele lepiej wchodziło niż bezalkoholowy Beck's

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    . Do tego nie tylko ja popijam portery w letnie upały
    Bo to najlepsze piwo na upał. Stara zasada, na pustyni należy pić niemożebnie osłodzoną herbatę-przeważnie na mały dzbanek herbaty idzie cała głowa cukru. I tak samo tutaj, jest piwo wystarczająco gęste, słodkie, aby znieść upał-po porterze nie ma suszenia, odwodnienia, a dodatkowo w upał troszeczkę lepiej wchodzi, więc można ekonomicznie podejść do sprawy.
    Gronowowe odpowiedniki desitek i pale ale to sikacze albo cienkusze niegodne tarasu-bez względu na to czy się go ma czy nie (ja mam duży balkon-właściwie loggię).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2017-06-29, 10:48.

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    No to widzę, że nie tylko ja jestem zboczuch i grzebię po czeluściach tego tematu w celu sprawdzenia danej warki. Czy ktoś już pił, kiedy pił, co wyczuł itp. Do tego nie tylko ja popijam portery w letnie upały

    Tarasu nie mam :/

    Ja też nie. To hermetyczna szydera z winomanów, którzy tak określają gronowe odpowiedniki desitek i pale ale

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 23:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 19:30
  • ART
    Põhjala, Chocolate Porter
    ART
    Imperial chocolate porter.


    Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

    w składzie podano żyto , czekolada

    Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
    2025-03-20, 23:44
  • Petitpierre
    Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 10:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 02:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...