Jeszcze raz składam życzenia polskich browarów ze zwycięstwem! Chociaż i drugie miejsce ale rywale były godne. To był petersburski Porter-Fest. Format przedsięwzięcia taki sam jak na Moskiewskim Rożdiestwienskim Festiwalu Porterów, ale było większe od prostych ludzi, nawet nie amatorów piwa.
Classic porter
1. Fuller's London Porter / Fuller Smith & Turner / England / - / 5,4% / 7,42
2. St. Peter's Honey Porter / St. Peter’s Brewery / England / - / 4,5% / 7,13
3. Ke To Re Porter / Birra Del Borgo / Italy / - / 5,2% / 6,08
4. Piwowar Porter / Piwowar - Źywoje Piwo / Russia, Volgograd / 12% / 4,1% / 5,08
Baltic Porter
1. Saku Porter / Saku Olletehase / Estonia / - / 7,5% / 8,32
2. Żywiec Porter / Grupa Żywiec / Poland / - / 9,5% / 8,23
3. Munhell / Restaurant-brewery “Munhell” / Russia, Saint-Petersburg / 20% / 6,8% / 7,92
4. Paterson Dark (rozlew 16.05.2008) / Brau Service / Russia, Tver / 20% / 6,8% / 7,75
5. Saku Porter / Saku Olletehas / Estonia / - / 7,5% / 7,32
6. Afanasij Porter (rozlew 27.11.2008) / Brau Service / Russia, Tver / 20% / 6,8% / 7,00
7. Lwiwske Porter / Lwiwska Piwowarnia / Ukraine / 20% / 8,0% / 6,95
8. Afanasij Porter (rozlew 30.12.2008) / Brau Service / Russia, Tver / 20% / 6,8% / 6,83
9. Paterson Dark (rozlew 08.07.2008) / Brau Service / Russia, Tver / 20% / 6,8% / 6,68
10. Porter Tagilskoe Piwo / Rossia, Niżnij Tagil / 20% / 8,5% / 6,63
11. Neuzeller Porter / Klosterbrauerei Neuzelle / Germany / 18% / 7,2% / 6,50
12. Utenos Porter / Svyturys-Utenos Alus / Lithuania / 6,8% / 6,33
13. Baltika 6 Porter / Baltika Brewing Company / Russia, Saint-Petersburg / 16% / 7,0% / 6,29
14. Porter Brestskij / Brestskoe Piwo / Belorusia / 20% / 7,2% / 6,27
15. Senasis Porteris / Kauno Alus / Latvia / - / 7,0% / 6,18
16. Sinebrychoff Porter / Sinebrychoff / Finland / - / 7,2% / 6,17
17. A. Le Coq Porter (zdatny do 29.06.2009) / AS A. Le Coq / Estonia / - / 6,5% / 5,91
18. A. Le Coq Porter / AS A. Le Coq / Estonia / - / 6,5% / 5,58
19. BergG Porter / Reczicapiwo / Belorusia / 17% / 6,5% / 5,13
20. Porter / Sarapulskij drożdżepiwzawod/ Russia, Sarapul / 20% / 6,8% / 5,00
Zamkowy, Żywiecki Porter
Collapse
X
-
Kilka tygodni na statku plus kilka w magazynach i jest OK.
Aktualnie spijam tego z ważnością do 31 maja 2009Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2009-02-15, 18:52.Leave a comment:
-
O żesz... piję portera z datą ważności 6.09.09 - jak macie takie, to do piwniczki, ewidentnie nie doleżakowany, jedzie spirytem, niesharmonizowany.... no dopiję, ale szkoda, że otwierałamLeave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemno bursztynowy, mało przezroczysty, a do tego klarowny [4.5]
Piana: pięknie brązowa, dość długo stoi, gruba [4.5]
Zapach: bardzo intensywny zapach, czuć z daleka, zachęcający [4.5]
Smak: jak dla mnie zbyt mocny, gorzki też za bardzo, ale bardzo się cieszę że go spróbowałem! [4]
Wysycenie: duże, szczypanie na języku mocne ale nie wiem czy to przez bąbelki czy extrakt [4]
Opakowanie: przyjemna brązowo-złoto-czarna kolorystyka [4.5]
Uwagi: polecam sprobować, choć sam często po niego nie będę sięgał-jak dla mnie za mocny
Moja ocena: [4.275]Leave a comment:
-
Właśnie nabyłem dwie butelki i sobie popijam dla przypomnienia wytrawnego smaku. Nie cierpię GŻ i jej wyrobów, ale ten Porter z Cieszyńskiego Browaru Zamkowego jest perełką, ciągle smaczny i trzymający klasę. Uważam to piwo, za jedne z najlepszych w kategorii porterów.
pozdLeave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, pod światlo rubinowy. [4.5]
Piana: Beżowa, gęsta początkowo obfita z czasem opada do cienkiej warstewki która utrzymuje sie do końca konsumpcji. [4]
Zapach: Wyraźny wyczuwalna palona slodowość oraz ddelikatna owocowość. [3.5]
Smak: Slodkawo-palony z takim jakimś trudnym do określenia posmaczkiem. [3.5]
Wysycenie: Delikatne, takie w sam raz [4]
Opakowanie: Etykieta z dobrze dobrana stylistyką, czarne tl;o idealnie pasuje do pozlacanych napisów. [4]
Uwagi: Nie przypadl;o mi do gustu po wspnialej prezencji i zapachu troche zawiodlem sie w smaku, może w przyszlości bardziej mi podejdzie.
Moja ocena: [3.65]Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: prawidłowy dla portera,nawet pod światło jest "czarny [5]
Piana: bardzo gęsta i w miarę trwała,pod koniec lekko tworzą się dziurki [4]
Zapach: intensywny aromat przypalonego słodu z minimalną nutką "owocową" [4]
Smak: dobra treściwa i przypalona goryczka,dobrze dobrane słody tworzą ciekawą kompozycję smakową,na końcu czuć lekką cierpkość(+) [4.5]
Wysycenie: idealne dla portera [5]
Opakowanie: idealnie pasuje do portera,ładna etykieta i kapsel,brak info o ekstrakcie [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.35]Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, pod światło ciemnorubinowy, klarowny [5]
Piana: beżowa, niezbyt obfita, średniotrwałwa, chroni piwo cienką warstewką do końca, znaczy slady na szkle [4]
Zapach: przyjemny, owocowo-winny z nutą palonego słodu [4]
Smak: porter "prawie" doskonały, treściwy, dużo słodowości, nieco za bardzo palony, spora goryczka, w tle nieco winny [4.5]
Wysycenie: nieco za niskie [4]
Opakowanie: klasyczna, ładna etykieta, zwrotna butelka, oznaczone miejsce produkcji, gdyby nie brak zaw, ekstraktu byóby "5" [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.25]Leave a comment:
-
Smaczny porterek
Nie ma się co dziwić że piwko zyskało na walorach smakowych, w końcu jest produkowane w Brackim Browarze Zamkowym w CieszynieLeave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Noc. Nie widać właściwie nic, jak w stoucie. Pięknie się prezentuje w pokalu. [4.5]
Piana: Pełne zaskoczenie! Piana duużo lepsza, niż gdy piłem piwo ostatnio. Bąbelki drobniuteńkie, beżowe, tworzące na powierzchni nieregularną czapę utrzymującą się bardzo długo. Charakter piany jest podobny do tej w mocniejszych stoutach Guinnessa bez widgeta. [5]
Zapach: Aż wierci w nozdrzachSłodowy, słodowy i jeszcze raz słodowy! Pięknie słodko - palony z aromatami kawy i kakao. [4.5]
Smak: Długo się zastanawiałem jaką ocenę temu piwu postawić, ale muszę powiedzieć, iż ten porterek smakuje mi coraz bardziej. Jest to chyba najbardziej charakterystyczny porter jakiego piłem; posiada firmowy smaczek, którego nie jestem w stanie dokładnie opisać, ale który bardzo mi pasuje. Jest też słodycz, jest kawa i czekolada. Ogólnie wydaje się bardziej bogaty w smaku, niż jak piłem go ostatnim razem. Bukietu dopełnia solidna kwasowość i przez cały czas obecny, ale nie nachalny aromat alkoholowy. Treściwy, jak zawsze. [4.5]
Wysycenie: Słabe, ale obecne. Idealne dla portera. [4]
Opakowanie: Chyba najładniej opakowane polskie piwo. Niesamowita kolorystyka etykiety świetnie komponuje się ze zgrabną butelką 0,33l. Piękny kapsel.
Na kontrze wypisane są wszystkie ważne informacje o piwie, plus ciekawostki związane dalej lub bliżej z produktem (jest parę wzorów). [5]
Uwagi: Świetny porter. Wskakuje na drugie miejsce w moim prywatnym rankingu.
Moja ocena: [4.55]Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny, rubinowy, prawie nieprzejrzysty, w cienkiej warstwie czerwonobrązowy [4.5]
Piana: dość obfita, beżowa, powoli opadająca (trzyma się w sporej warstwie do końca), niewielka tendencja do tworzenia dużych bąbli [4.5]
Zapach: dość wyraźny, słodowo-palono-owocowy [4.5]
Smak: na pierwszym planie mocna słodycz, przechodząca w miarę smakowania w porterową, kwaskową goryczkę, w tle nuty kawowe i palone. Smak złożony, ewoluujący w trakcie smakowania. Nie czuć alkoholu! Daję tylko 4 ze względu na nienajlepsze zbalansowanie smaku: z początku agresywna słodkość, potem zanikająca i pozostająca w ustach goryczka. [4]
Wysycenie: nie za wysokie, ale odpowiednie dla gatunku piwa [4.5]
Opakowanie: elegancka, czarna etykieta z akcentami czerwonymi i złotymi, typowa symbolika i krój czcionki dla Żywca, kapsel dedykowany piwu, są wszystkie potrzebne dane [5]
Uwagi: Piwo dość młode jak na porter (trwałość do 10.01.2009), więc usterki smakowe mogą wynikać ze zbyt krótkiego leżakowania. Ogólnie smaczny, ale bywał lepszy. Mam nadzieję, że za parę miesięcy nabierze odpowiedniego charakteru.
Moja ocena: [4.325]Leave a comment:
-
-
-