BOSS, Koźlak Eksportowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KULI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 197

    #1

    BOSS, Koźlak Eksportowy

    Wiadomości na etykiecie: nazwa wymieniona w tytule oraz informacja, że to piwo ciemne w 3 językach. Na kontrze: parę słów jakie to wspaniałe piwo, dla koneserów itd. oraz, że ma 5,8 alk. Kolor ciemny mahoń, ale przejrzyste. Smak moim zdaniem zbliżony do Eire z Czarnkowa. Czuć palony słód, pozostaje goryczka w ustach, ale odczuwalna jest też słodycz (dla mnie za mocna), po pierwszym to tyle. A jeszcze opakowanie: butelka 0,5l, typu - nie wiem ale Portera też w to leją i i Amber ma chyba podobne. Ogólnie dla mnie wylpijalne i pewnie czasem, też przez "regionalizm", kupię i spożyję. No i jeszcze (słabe) zdjęcie:
    Click image for larger version

Name:	Untitled-1 copy.jpg
Views:	1
Size:	54,0 KB
ID:	2076562
  • kentaki
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 452

    #2
    Ciekawe czy sieć "Muszkieterów" rozpropaguje go na cały kraj - jestem za

    Comment

    • Pogoniarz
      † 1971-2015 Piwosz w Raju
      • 2003.02
      • 7971

      #3
      No i ja trafiłem "Koźlaka".Kupiony w sklepie przy ulicy Kordeckiego.
      Barwa tego piwa ,to piękny rubin.Piana jasno kremowa, dość trwała,musiałem nalewać kilka razy,gdyż pół piwa by z pewnością wydostało się na zewnątrz.Bardzo dobrze nagazowane,nie czuć nachalności bąbelków.Pod światło widać jak drobne pęcherzyki unoszą się ku górze.Opakowanie,butelka 0.5 l. chyba to jest typ"Piknik".Dość ładna etykieta,niestety nie podano zaw.ekstraktu.Zapach to palona kawa.Smak:
      jest gorzkawe,ale za chwilkę wyczuwa się taką słodką lepkość.Szczerze mówią to piwo mi bardzo smakuje,a i cena 2.05zł jest milusia.
      Jeszcze jedno w/g mnie jest to jakaś mutacja portera.Coś mi się wydaje ,że to jest po prostu rozwodniony porter.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Pogoniarz; 2006-01-04, 10:36.


      Prawie jak Piwo
      SZCZECIN

      Comment

      • maki
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.07
        • 186

        #4
        Gdzie jest to piwo dostępne????
        Czy jakas sieć sklepów ma to piwo w sprzedaży????

        Comment

        • Pogoniarz
          † 1971-2015 Piwosz w Raju
          • 2003.02
          • 7971

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maki
          Gdzie jest to piwo dostępne????
          Czy jakas sieć sklepów ma to piwo w sprzedaży????
          Ja kupiłem w małym sprawdzonym spożywczaku.W sieciach to może być w Bertim lub "Muszkieterach",ale nie widziałem u siebie.


          Prawie jak Piwo
          SZCZECIN

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Ciemno-bordowy prawie brunatny. [5]
            Piana: Piana może nie ma najdrobniejszych pęcherzyków ale za to utrzymuje długo (do samego końca ładny dywanik) i co się upije piany to powstaje nowa. [4.5]
            Zapach: Zapach palonego słodu z lekkim chmielem. Nie za ostry, bardzo wyważony. [5]
            Smak: WOW! Delikatny i gładki z wyraźnym smakiem palonym ale nie za ostrym, przy wokończeniu goryczka zmieszana z lekkim alkoholowym posmaczkiem. [5]
            Wysycenie: Nascenie takie jakie ma być. Wyostrza smak, tworzy pianę, nie pozostawia jednak uczucia obfitości. [5]
            Opakowanie: Estyetyczna etykieta z obfitymi informacjami (poza ekstraktem), czarny kapsel. Oczywiście na etykiecie kozioł jak przystało. Kolory to głównie czerwony i czarny. [4.5]
            Uwagi: Dzięi Pogoniarzu za to piwo

            Każdy polski koźlak jest inny, ten jest delikatny ale rewelacyjny.
            P_O_L_E_C_A_M

            Moja ocena: [4.925]

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Komar_Pafnucy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.08
              • 1114

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Każdy polski koźlak jest inny, ten jest delikatny ale rewelacyjny.
              P_O_L_E_C_A_M
              To wlaściwie jest koźlak czy tylko się tak nazywa? Pytam bo na browarze widnieje jako gatunek: ciemne.
              Przy okazji czy ktoś to widział w Warszawie? Szczerze wątpię, ale może...?

              Pozdrawiam,

              Multitap Crawl
              Multitap Crawl na Facebook

              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24324

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy
                To wlaściwie jest koźlak czy tylko się tak nazywa? Pytam bo na browarze widnieje jako gatunek: ciemne.
                Przy okazji czy ktoś to widział w Warszawie? Szczerze wątpię, ale może...?

                Pozdrawiam,
                niestety tylko się tak nazywa. bo z 13-tki to już żaden koźlak (jako gatunek)
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  niestety tylko się tak nazywa. bo z 13-tki to już żaden koźlak (jako gatunek)
                  Prawda. Komarze, niestety nie wystarczy napisać na etykiecie "koźlak" żeby zawartość butelki stała się koźlakiem

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.07
                    • 15003

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    ..... już żaden koźlak (jako gatunek)
                    JESZCZE

                    Niestety ale u nas w kraju na potęgę nagina się nazw do piw, które nie powinny ich w ogóle posiadać, stoutów czy koźlaków może w ten sposób byc w bród. Grunt żeby tylko barwa w miarę odpowiednia była. Tak mi sie coś widzi, że ten witnicki koxlak to najzwyklejszy ciemniak dobarwiany karmelem. Pozostaje tylko czekać aż wpadnie w ręce do degustacji.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10896

                      #11
                      Prawda jest taka, że piwowar w Bossie nie gotuje warki celem uwarzenia Koźlaka a jedynie Portera. Do portera troche doleją wody wtedy wychodzi im Koźlak a jak rozwodnią portera z większą ilością wody wtedy wychodzi im Ciemne. Ot i cała tajemnica.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                        niestety nie wystarczy napisać na etykiecie "koźlak" żeby zawartość butelki stała się koźlakiem
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        niestety tylko się tak nazywa. bo z 13-tki to już żaden koźlak (jako gatunek)
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Niestety ale u nas w kraju na potęgę nagina się nazw do piw, które nie powinny ich w ogóle posiadać, stoutów czy koźlaków może w ten sposób byc w bród. Grunt żeby tylko barwa w miarę odpowiednia była. Tak mi sie coś widzi, że ten witnicki koxlak to najzwyklejszy ciemniak dobarwiany karmelem. Pozostaje tylko czekać aż wpadnie w ręce do degustacji.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                        Prawda jest taka, że piwowar w Bossie nie gotuje warki celem uwarzenia Koźlaka a jedynie Portera. Do portera troche doleją wody wtedy wychodzi im Koźlak a jak rozwodnią portera z większą ilością wody wtedy wychodzi im Ciemne. Ot i cała tajemnica.
                        Wszystkie powyższe komentarze odpowiadają rzeczywistości. Jest to ciemne piwo - naciągany koźlak. Ale jest rewelacyjne! Z tymi nazwami tak sobie myślę, że powinna być jakaś norma w przemyśle piwowarskim, która nakazywałaby by z nazwą piwa i deklarowanym stylem, szły w parze autentyczne widełki paramerów dla danego gatunku.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • adam16
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.02
                          • 9866

                          #13
                          Ocena z ARTomatu

                          Kolor: Trudno mi tak do końca stwierdzić barwę bom spożywał przy świetle lampek choinkowych - w tym świetle ciemne opalizujące. [4.5]
                          Piana: Bardzo ładna, twała, z "grzybkiem" [5]
                          Zapach: Zapach bliski Bossowemu Porterowi, tylko jakby ulotniejszy. [5]
                          Smak: Także bardzo bliski Bossowemu Porterowi, którego jestem miłośnikiem. [5]
                          Wysycenie: Dobre, nic do zarzucenia. [4]
                          Opakowanie: Ładna szata graficzna. Nie najgorzej się prezentuje. [4.5]
                          Uwagi: Mimo, że to taki nie do końca koźlakowaty kożlak, to chętnie będę do niego wracał.

                          Moja ocena: [4.9]
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                          Comment

                          • Komar_Pafnucy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.08
                            • 1114

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Wszystkie powyższe komentarze odpowiadają rzeczywistości. Jest to ciemne piwo - naciągany koźlak. Ale jest rewelacyjne! Z tymi nazwami tak sobie myślę, że powinna być jakaś norma w przemyśle piwowarskim, która nakazywałaby by z nazwą piwa i deklarowanym stylem, szły w parze autentyczne widełki paramerów dla danego gatunku.
                            Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i wyklarowanie sytuacji.
                            Co do tych parametrów odpowiednich dla danego gatunku to gdzie można o tym poczytać (niekoniecznie internet, może być jakaś książka dostępna w polskich bibliotekach)?

                            Pozdrawiam,

                            Multitap Crawl
                            Multitap Crawl na Facebook

                            "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                            Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #15
                              Polecam wyczerpujacą klasyfikację według amerykańskiej organizacji sędziowskiej BJCP - dostępną tutaj. Tyle że po angielsku.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Wielka Sowa, Sowie Koźlak
                                darekd
                                Niefiltrowany koźlak majowy z Bielawy (kiedyś działali pod nazwąBielawska Wytwórnia Napojów)

                                Ekstr. 15,5%
                                Alk. 6,5%

                                Aromat - słodowy, karmel, toffi otulający biszkopt, ale też ciut suszu owocowego i chmieli
                                Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, koronka...
                                2025-12-05, 02:58
                              • ART
                                Pinta, Weizenbock Psze Koźlak
                                ART
                                Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
                                Dokładniej 11 lat
                                Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
                                alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
                                2024-11-19, 22:18
                              • ART
                                Amber, Po Godzinach - Koźlak Dubeltowy z brusznicą i jarzębem szwedzkim
                                ART
                                Weekendowa premiera z browaru Amber odbyła się na wodach międzynarodowych Bałtyku gdzieś pomiędzy Polską a Szwecją.

                                Doppelbock - koźlak dubeltowy z 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce brusznicy i jarzębu szwedzkiego.

                                Zeszłoroczna czeremcha była bardziej...
                                2023-10-10, 20:26
                              • darekd
                                Jedlinka, Koźlak Majowy
                                darekd
                                Ekstr. 16,5%
                                Alk. 7,0%

                                Aromat - słodowy z masłem, trochę chmielu (kwiatowość, nieco owoców), też fałszywa nuta groszku konserwowego, gotowanych warzyw
                                Piana - wysoka, trwalsza
                                Barwa - bursztynowa, zamglona
                                Wysycenie - umiarkowane, musujące
                                Smak - miękka...
                                2025-07-25, 01:02
                              • darekd
                                Amber, Koźlak 18,1%
                                darekd
                                Jak głosi napis na ecie "warzone zgodnie z recepturą browaru Krotoszyn"

                                18,1% ekstr..
                                7,8% alk.

                                Czyli koźlak dubeltowy. Pasteryzowane, filtrowane

                                Aromat - słodowy, zdecydowana przewaga karmelu i melasy, słodko. Trochę podpalanych niuansów...
                                2021-11-16, 23:41
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...