Janów Lubelski, Janów Jasne Pełne / Premium

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• delvish
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kenubi
    ~Trzy na cztery warki Janowa piję z przyjemnościa, co raz trafi się jakaś taka niezbyt smaczna partia
    Z moich doświadczeń wynika, że te mniej smaczne partie, są po prostu nieodleżakowane.

Leave a comment:

• kenubi
    replied
    Kupiłem żonie Świeże niepasteryzowane z kormorana a sobie znowu Janów.
    Popróbowałem z kufla żony i zostałem ciekawie zaskoczony - niemal taki sam smak główny. No nie do końca bo Świeże miało ten smak złagodzony/ułożony a Janów względem niego - ociosany . ~Trzy na cztery warki Janowa piję z przyjemnościa, co raz trafi się jakaś taka niezbyt smaczna partia, ale w takiej cenie ~2.25 za Janów - nie mam pretensji.

Leave a comment:

• bono_boniecki
    replied
    Ojciec zakupił Janów gdzieś koło Stalowej Woli. Piwo wyśmienite. Miało wszystko to, co w piwie cenię, czyli dość trwałą, drobnoziarnistą pianę, odpowiedni kolor i przede wszystkim wyraźną, chlebową słodowość zrównoważoną delikatną goryczką. Polecam.

Leave a comment:

• djkynek
    replied
    Partia z terminem 03.12.09 to wg mnie znow wielki powrot. Poprzednio kupilem z terminem 28.11.09 i bylo jakby rozcienczone, rzadkie, a to z terminem 03.12.09 idealnie zrownowazona goryczka, slodowosc. Pozdrowienia dla janowskiej policji za mandat za zle parkowanie

Leave a comment:

• delvish
    replied
    Partia z przydatnością do 1.12.09 jak na Janów przystało niedoleżakowana. Czuć potencjał na porządnie nachmielonego pilsa. Szkoda otwierać wcześniej niż za jakiś miesiąc, a najlepiej za dwa. Zdecydowanie do piwniczki.

Leave a comment:

• Rzeszowiak
    replied
    Świetne piwo, a najlepiej smakuje u źródła ( czyt. w samym browarze). Idealne na lato ( nie wyczuwałem w nim alkoholu tak jak np. w "żywym" lub "świeżym" kormorana) , porównywałem go ostatnio z piwami z Grybowa, i wygrywa rywalizację zdecydowanie, mimo, iż tamte też smaczne.

Przyznam, że jestem od niedawna wiernym kibicem tego piwa i całego browaru.

Leave a comment:

• woosaa
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ładny złocisty [4.5]
    Piana: dośc obfita,gęsta i nawet trwała,śnieżnobiała,do końca pozostał solidny dywanik [4.5]
    Zapach: dośc mocny aromat chmielowo-słodowy,brak innych dodatkowych akcentów zapachowych. [4.5]
    Smak: dobry i "surowy",piwo o prawidłowej goryczce i dobrze dobranym słodzie. [4.5]
    Wysycenie: bardzo drobne bąbelki w kuflu,podczas degustacji było w sam raz [4.5]
    Opakowanie: Ładna zielonkawa etykieta,jest kontra i krawatka,czarny kapsel,brak zaw.ekstraktu [4]
    Uwagi: Piwko kupione w "Piwotece"w AŁ.Szkoda ze kupiłem tylko jedno.POLECAM! PZDR

Moja ocena: [4.475]

Leave a comment:

• Twilight_Alehouse
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Dość ciemne złoto, zaskakuje jak na taki ekstrakt. [5]
    Piana: Wysoka, grube ziarna przemieszane z drobnymi. Wolno opada, bardzo dobrze się trzyma i sporo jej zostaje na ściankach. [4.5]
    Zapach: Silny, głównie słodowy, aczkolwiek z taką nieprzyjemną "małobrowarową" nutą. W tle leciutka chmielowość. [3.5]
    Smak: Dobre połączenie słodowości z chmielowością, ładnie się komponują. W tle średniej mocy goryczka. "Małobrowarowa" nutka też się pojawia, ale minimalnie. W posmaku sympatyczna, lekka chlebowość. [4]
    Wysycenie: Troszeczkę za niskie. [4]
    Opakowanie: Bardzo klasyczne, wręcz oldskulowe wzornictwo. Podoba mi się, bo wygląda gustownie (tylko kontra jakaś nieciekawa). Minus za czarny kapsel i brak podanego ekstraktu. [4]
    Uwagi: Kupione w łódzkim Zofmarze na Pomorskiej.

Moja ocena: [3.925]

Leave a comment:

• babalumek
    replied
    Niedawno gościłem przy okazji wesela w woj. lubelskim. W pewnej wiosce niedaleko Leżajska wybraliśmy się po piwko do miejscowego sklepu. Na półkach Perła, Lubelskie w bączkach i właśnie Janów. Poleciłem zakup właśnie tych trzech piw a potem kto tylko z gości się nawinął, to dawałem właśnie Janowa do spróbowania. Nie było osoby, której by nie smakował. 90% komentarzy - "smakuje jakoś tak inaczej, jak kiedyś co były te piwa niepasteryzowane".

Leave a comment:

• lzkamil
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty [5]
    Piana: dosyć wysoka, w miarę trwała [4]
    Zapach: słodowy, trochę owocowy ale w jakiś taki dziwny lekko sfermentowany sposób, nie jest ewidentnie nieprzyjemny ale trochę niepokojący [2.5]
    Smak: słodowy, treściwy, lekko owocowy bez tej dziwnej nuty co w zapachu, prawie bez goryczki, w posmaku też dominuje słód, momentami taki prawie chlebowy [4]
    Wysycenie: lekkie do umiarkowanego [5]
    Opakowanie: graficznie może być, kapsel czarny goły, duży minus za nie podanie ekstraktu [3]
    Uwagi: Niezłe piwo, więcej zalet niż wad, chociaż pewnie nie będzie smakować piwoszom wychowanym na koncernach. Kupione w łódzkim Zofmarze na Pomorskiej.

Moja ocena: [3.525]

Leave a comment:

• kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    Zawsze możesz dać swoją ocenę.
    Ja generalnie nie daję wysokich ocen, zerknij sobie na oceny w moim profilu.
    Już to zrobiłem. Tylko, że ja nie korzystam z ARTomatu.
    Nota bene wczoraj miałem okazję wychylić kufelek Janowa, no i powiem, że było dobre, solidna 4.

Leave a comment:

• delvish
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Taki opis wskazywałby przynajmniej na solidną 4 za smak.
    Taki opis wyraźnie wskazuje na niedoleżakowanie piwa i moim zdaniem, przy całej mojej sympatii do Janowa, w przypadku nieco ostrzejszych kryteriów, może dać w rezultacie taką ocenę, jaką wystawił kolega hasintus.
    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-06-02, 21:58.

Leave a comment:

• hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Innych się czepiam jak dają za wysokie oceny, a tym razem się czepię, czemu tak nisko. Taki opis wskazywałby przynajmniej na solidną 4 za smak.
    Zawsze możesz dać swoją ocenę.
    Ja generalnie nie daję wysokich ocen, zerknij sobie na oceny w moim profilu.

Leave a comment:

• Seta
    replied
    Chciałem uprzedzić Kopyra, ale bałem się, że mnie ludzie uznają że pracuję jako ich PH...
    Chociaż możliwe, że przeceniam Janowa, jak dotąd nie doceniałem Lecha...

Leave a comment:

• kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    Smak: Świeżego piwa, zrównoważony, pilsowy, lekki posmak słodkawy, nutka diacetylowa, potem przyjemna dość duża goryczka. W smaku lekkie, nagazowanie powoduje przyjemne łaskotanie podniebienia. [3.5]
    (...)
    Uwagi: Smak regularny, bez większych wad, ale też bez rewelacji.
    Innych się czepiam jak dają za wysokie oceny, a tym razem się czepię, czemu tak nisko. Taki opis wskazywałby przynajmniej na solidną 4 za smak.

Leave a comment: