Piana drobna utrzymuje sie, zdobi szkło. Kolor herbaciany mętny. Aromat orzechy włoskie, wiśnie pestkowe, lekko winne, słody, bardzo przyjemny złożony. Smak w zasadzie to samo co w aromacie tylko więcej i bardziej intensywne,dochodzą migdały, suszone owoce, cukier kandyzowany, nuty winne, alkohol ukryty całkowicie ciało nie za słodkie i tez nie wytrawne goryczka wyraźna pozostająca po łyku na długo.
Porównują te piwo do St. Bernardus 12
To są inne piwa obydwa znakomite ale inne łączy je tylko styl. I to że obydwa dostały ode mnie WOW.
ale jak trafia do PL sklepów (rzadko) to ile tego jest ? skrzynka ? dwie ? 2min od ukazania się info w necie i westów nie ma...
Ostatnio było w warszawskiej Piwonii, no i chyba nie zniknęło w mgnieniu oka. Owszem, trzeba się rozglądać i poszukać, ale faktycznie nie jest już chyba tak, że ludzie na hasło "westvleteren 12" rzucają wszystko i biegną jak szaleni do sklepu
Może trochę szkoda tej magii, ale z drugiej strony - to tylko piwo.
We wrocławskiej Piwnicy stoi sobie ich wieeele (Blondów, 8 i 12) już od jakiegoś miesiąca po 40 zł z hakiem. Myślałem, że znikną w mgnieniu oka, a jednak nie. W końcu mi się żal ich zrobi i sam je wszystkie wykupię, więc spieszcie się.
Bo to jednak poważna kasa jest, trzeba pewną wewnętrzną zasadę łamać. A potem będę Hardcore Maelki i innego tego typu rzeczy i okaże się, że to wcale nie aż tak dobre. Balonik oczekiwań przy takim piwie jest napompowany, zaczynają się kalkulacje... Dlatego póki co dywaguję, nie kupię nawet za 'zaledwie' 4 dyszki
Cieszę się, że mam okazję spróbować tego piwa . Kupione w styczniu, pite w październiku. Nie leżakowałem go jakoś specjalnie, po prostu czekało na swoją kolej i okazję.
aromat: śliwkowy, trochę też czuć alko, ale nie jest to nieprzyjemny zapach. Ogólnie to w zapachu przypomina wino czerwone - wino śliwkowe. Bardzo mi się podoba! kolor: ciemnomiedziany, całkowicie mętny, nieprzejrzysty. piana: mała, na początku. Była spora, a potem zredukowała się do małego paska. Utrzymuje się do końca cienką warstwą i oblepia szkło. smak: Śliwka? Jest bardzo dobre. Ale nie umiem nazwać co tu czuję. Jest słodkie.
Nasycenie w porządku, jest lekko gryzące, ale całkowicie ok.
Przypomina troszkę barley wine'y.
Goryczka mała, aromatów chmielowych brak. Jest owocowo-miodowo-słodkie. Profil słodowo-karmelowy. Może jest trochę czekoladowe.
Pierwszy raz spotykam się z takim smakiem piwa. Więc ciężko je do czegoś porównać.
Jestem pozytywnie zaskoczony, jest lepiej niż się spodziewałem. Myślałem, że to będzie jakiś walący alkoholem karmelowy koźlak :P, a jest przyjemne, słodkie wino śliwkowe .
W swoim stylu na pewno jest numerem jeden. Ale to pierwsze piwo w stylu quadrupel jakie piję.
Szkoda, że tak mało!
9/10
Dlaczego nie 10/10? No cóż, za smak mógłbym tyle dać, ale oceniam wszystko. Gdyby to piwo było szeroko dostępne, bez pośredników z marżami 500%... No i musiałbym wypić kilka takich, porównać kilka warek.
Dosyc niedawno w prasie belgijskiej pojawily sie opinie, ze St.Bernadus jest identycznym odpowiednikiem Westevletteren 12 : bardzo rzadkiego i uznanego przez portal "RateBeer" za najlepsze piwo na swiecie. Na tej samej liscie figuruje St. Bernardus 12 ale dopiero na 42 miejscu.
...
Kraftowy browar z Rugii znany z różnych nowofalowych piw, które opakowuje w gustowny papier stworzył również klasyczną markę swoich piw obejmującą Hell, Weisbier i Pils.
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
Comment