Piana drobna utrzymuje sie, zdobi szkło. Kolor herbaciany mętny. Aromat orzechy włoskie, wiśnie pestkowe, lekko winne, słody, bardzo przyjemny złożony. Smak w zasadzie to samo co w aromacie tylko więcej i bardziej intensywne,dochodzą migdały, suszone owoce, cukier kandyzowany, nuty winne, alkohol ukryty całkowicie ciało nie za słodkie i tez nie wytrawne goryczka wyraźna pozostająca po łyku na długo.
Porównują te piwo do St. Bernardus 12
To są inne piwa obydwa znakomite ale inne łączy je tylko styl. I to że obydwa dostały ode mnie WOW.
ale jak trafia do PL sklepów (rzadko) to ile tego jest ? skrzynka ? dwie ? 2min od ukazania się info w necie i westów nie ma...
Ostatnio było w warszawskiej Piwonii, no i chyba nie zniknęło w mgnieniu oka. Owszem, trzeba się rozglądać i poszukać, ale faktycznie nie jest już chyba tak, że ludzie na hasło "westvleteren 12" rzucają wszystko i biegną jak szaleni do sklepu
Może trochę szkoda tej magii, ale z drugiej strony - to tylko piwo.
We wrocławskiej Piwnicy stoi sobie ich wieeele (Blondów, 8 i 12) już od jakiegoś miesiąca po 40 zł z hakiem. Myślałem, że znikną w mgnieniu oka, a jednak nie. W końcu mi się żal ich zrobi i sam je wszystkie wykupię, więc spieszcie się.
Bo to jednak poważna kasa jest, trzeba pewną wewnętrzną zasadę łamać. A potem będę Hardcore Maelki i innego tego typu rzeczy i okaże się, że to wcale nie aż tak dobre. Balonik oczekiwań przy takim piwie jest napompowany, zaczynają się kalkulacje... Dlatego póki co dywaguję, nie kupię nawet za 'zaledwie' 4 dyszki
Cieszę się, że mam okazję spróbować tego piwa . Kupione w styczniu, pite w październiku. Nie leżakowałem go jakoś specjalnie, po prostu czekało na swoją kolej i okazję.
aromat: śliwkowy, trochę też czuć alko, ale nie jest to nieprzyjemny zapach. Ogólnie to w zapachu przypomina wino czerwone - wino śliwkowe. Bardzo mi się podoba! kolor: ciemnomiedziany, całkowicie mętny, nieprzejrzysty. piana: mała, na początku. Była spora, a potem zredukowała się do małego paska. Utrzymuje się do końca cienką warstwą i oblepia szkło. smak: Śliwka? Jest bardzo dobre. Ale nie umiem nazwać co tu czuję. Jest słodkie.
Nasycenie w porządku, jest lekko gryzące, ale całkowicie ok.
Przypomina troszkę barley wine'y.
Goryczka mała, aromatów chmielowych brak. Jest owocowo-miodowo-słodkie. Profil słodowo-karmelowy. Może jest trochę czekoladowe.
Pierwszy raz spotykam się z takim smakiem piwa. Więc ciężko je do czegoś porównać.
Jestem pozytywnie zaskoczony, jest lepiej niż się spodziewałem. Myślałem, że to będzie jakiś walący alkoholem karmelowy koźlak :P, a jest przyjemne, słodkie wino śliwkowe .
W swoim stylu na pewno jest numerem jeden. Ale to pierwsze piwo w stylu quadrupel jakie piję.
Szkoda, że tak mało!
9/10
Dlaczego nie 10/10? No cóż, za smak mógłbym tyle dać, ale oceniam wszystko. Gdyby to piwo było szeroko dostępne, bez pośredników z marżami 500%... No i musiałbym wypić kilka takich, porównać kilka warek.
Dosyc niedawno w prasie belgijskiej pojawily sie opinie, ze St.Bernadus jest identycznym odpowiednikiem Westevletteren 12 : bardzo rzadkiego i uznanego przez portal "RateBeer" za najlepsze piwo na swiecie. Na tej samej liscie figuruje St. Bernardus 12 ale dopiero na 42 miejscu.
...
Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
Kraftowy browar z Rugii znany z różnych nowofalowych piw, które opakowuje w gustowny papier stworzył również klasyczną markę swoich piw obejmującą Hell, Weisbier i Pils.
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
Comment