Kompaan, Hop Weizen Bock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskaliber
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.05
    • 727

    #1

    Kompaan, Hop Weizen Bock

    Nie wiem czy warzone w Andersie czy Gulden Spoor czy jeszcze gdzieś indziej. Na ratebeerze też nie ma informacji.

    Alk. 6.5%. Weizenbock nachmielony po amerykańsku (sądząc po smaku).

    Kolor: Brązowy, nieprzejrzysty.
    Piana: Beżowa, niezbyt obfita, niezbyt gęsta, dosyć trwała. Opada do dziurawego kożucha.
    Zapach: Chmielowy, żywiczno-iglasty z nutami banana i karmelu.
    Smak: Dosyć treściwe. Słodowo-karmelowy z wyraźnym bananem i lekkim, iglastym aromatem chmielu. Goryczka średnio niska, lekko żywiczna, krótka.
    Wysycenie: Wysokie.
    Ogółem: Wyśmienite piwo. Weizenbocki w takim wydaniu to ja rozumiem
    Uwagi: Pite w wersji lanej.
    BeerFreak.pl
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13372

    #2
    Aromat - karmel, banany, lekkie owocowe tony chmielu
    Piana - wysoka, dość trwała czapa
    Kolor - ciemny brąz, pod światło brunatny, mętny
    Wysycenie - wysokie
    Smak - wyraźna goryczka, jak na styl wręcz przechmielone, chmiel daje posmaki owocowe i znikome żywiczne, słodowa baza na tym tle wydaje się bardzo umiarkowana, nieco suszonych owoców i muśnięte karmelem. Finisz owocowo-goryczkowy.

    Hmmm bardzo nieortodoksyjny ten bock. Trochę przypomina holenderskie koźlaki, ale i tak jest to raczej coś, co można na bazie bocka wykonać. Nie oczarował mnie ten pomysł, choć sam produkt jest ok.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13372

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Oskaliber
      Nie wiem czy warzone w Andersie czy Gulden Spoor czy jeszcze gdzieś indziej.
      Nadal nie wiadomo gdzie warzą to piwo. Najprawdopodobniej w Belgii, ale nie ma 100% pewności. W razie czego proszę zgłosić.

      Foto:
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • skitof
        100 Blumen, Zitrus Bock
        skitof
        Zitrus Bock z browaru 100 Blumen. Jak sami piszą: Kreativbier ze skórkami z cytrusów. 7,3% alkoholu, 16,6 st. Plato.
        Solidna produkcja. Z jednej strony jest klasyczny bock ze swoimi cechami charakterystycznymi, z drugiej czuć jakieś przełamanie smakowe i aromatyczne. Skórki cytrusów nie...
        2024-11-14, 14:45
      • darekd
        Wagner (Merkendorf), Bock Hell
        darekd
        Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).

        Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star

        16,8% ekstr.
        7,5% alk.

        https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/

        Aromat - słodowy z owocami (morele,...
        2024-12-14, 21:58
      • darekd
        Sonnen-Bräu (Mürsbach), Heller Bock
        darekd
        Browar z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

        https://sonnen-braeu.de/

        16,3% ekstr.
        6,6% alk.

        Chmiele: Taurus, Herkules (Hallertau)

        Aromat -słodowy, dużo suszu owocowego, lekki karmel, trochę chmielu (nieco kwiatowy, też ziołowy)...
        2025-11-28, 00:08
      • darekd
        Orca Brau, Bio Bock
        darekd
        "klassisch – modern – experimentell"

        to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

        https://orcabrau.de/

        Bez filtracji, bez pasteryzacji

        Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
        2025-02-09, 01:31
      • darekd
        Giesinger, Munique Heller Bock
        darekd
        Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

        https://www.giesinger-braeu.de/

        6,6% alk.

        Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
        2025-01-05, 22:21
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...