Sternquell, Bockbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

    #1

    Sternquell, Bockbier

    Butelka 0,5 litra NRW, 6,5 %, eks. brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - brązowo-rubinowy, klarowny
    Piana - lekki beż, średnio wysoka i średnio trwała
    Zapach - wyraźny palono-kawowy
    Gaz - okey
    Smak - wyraźnie palone i słodkie, mocne nuty kawowo-karmelowe, spora goryczka w tle
    Smaczne. Do wielokrotnego użytku.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2789 - moje 1425 nowe piwo na forum
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2010-02-18, 17:53.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

    #2
    Bock:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13277

      #3
      Browar z saksońskiego Plauen.

      Ein Stück Heimat aus der Flasche: Vom klassischen Pils, über das legendäre Spezial bis zum süffigen Schwarzbier. Im Vogtland gebraut mit Erfahrung und Leidenschaft. Jetzt entdecken!


      Zmieniły się parametry:

      16,2% ekstr.
      6,9% alk.

      Aromat - słodowe tony karmelowe i łagodnie palone
      Piana - średnia, dość zwarta, niezbyt trwała z koronką
      Barwa - ciemny brąz, pod światło trochę herbaciana
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - miękkie słodowe tony palonego karmelu, minimalnie ciastkowe, znikomy razowy kwasek, ciut palonej goryczki na finiszu
      Treściwość - wysoka pełnia, odpowiednie dla koźlaka

      Przyjemne zaskoczenie, fajny, udany koziołek.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13277

        #4
        Zdjęcie:
        Attached Files

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
          darekd
          Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

          Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

          Ekstr. 24%
          Alk. 10,2%

          Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
          Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
          2025-04-01, 23:18
        • darekd
          Moon Lark, Wharf
          darekd
          English Brown Porter,

          5,2% alk.

          Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
          2024-12-02, 23:48
        • darekd
          Lubrow, Darkhouse
          darekd
          Cold IPA czyli dolna fermentacja. Tutaj jako NZ Black Cold IPA Nowozelandzkie chmiele: Nelson Sauvin, Moutere (krzyżówka na bazie Saaza), Nectaron.

          Ekstr. 15%
          Alk. 6%

          Aromat - wyraźny chmiel z dominującą żywicznością, owoce mocno w tle, od słodu tony palone...
          2023-11-22, 00:26
        • darekd
          Maryensztadt, Brown Ale
          darekd
          Nie znalazłem w wyszukiwarce tego piwa, a wydawało mi się, że kiedyś mogłem sięgnąć po to piwo

          Seria " Maryensztadt klasycznie", alk. 5%

          Aromat - słodowy, głównie kawa zbożowa, potem dochodzą orzechy i miękkie tony (ale nie karmel)
          Piana - wysoka, zwarta,...
          2025-10-07, 20:49
        • darekd
          Equilibrium, Möbius
          darekd
          Rzemieślnicy z Middletown w stanie Nowy York

          https://www.eqbrew.com/

          American Porter 7% alk.

          Aromat - po stronie słodów jest nugat, czekolada i lekko palone nuty, chmiel daje łagodne nuty żywiczne z odrobiną cytryny lub trawy cytrynowej
          Piana - skąpa,...
          2025-08-26, 00:19
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...