Św. Hildegarda- Żytnie 13 Blg. (warka 6/2008)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

Św. Hildegarda- Żytnie 13 Blg. (warka 6/2008)

Piana - dość obfita, średniopęcherzykowa, trwała
    Kolor - ciemna herbata, mętne
    Zapach - bardzo fajny, niespotykany, choć lekko przypominający pszeniczniaki
    Smak - tu mam zagwozdkę, bo to było pierwsze piwo żytnie jakie piłem. Na początku lekki szok w pozytywnym sensie Piwo bardzo bogate w smaku, ciężkie do opisania. Poza typowymi posmakami pochodzącymi od drożdży pszenicznych, można wyczuć lekkie ziemiste posmaki oraz smak herbatników, także lekką kwaskowość. Bardziej gęste niż piwa robione w 100% ze słodu jęczmiennego.
    Podsumowanie - super piwo. Bardzo ciekawe i bogate w smaku. Bardzo fajnie nagazowane.

Dziękuję bardzo za możliwość degustacji. (Mam nadzieję, że moje żytnie "Droga przez mękę" wyjdzie podobne w smaku )
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez kolomar; 2009-02-07, 18:18.
    Warzenie piwa

Related Topics

Collapse

• ART
    Plebiscyt na Piwo Roku 2008 - piwa do sprawdzenia - weryfikacja listy
    ART
    Wszystko się kitłasi w tym roku - mam jak zwykle wielką prośbę do Was. Powtórka z lat 2005, 2006 i 2007.

Zostało trochę piw które nie były opisywane już jakiś czas lub nie wiadomo na pierwszy rzut oka z całą pewnością czy dostępne były na rynku w zakończonym roku 2008...
    2009-01-26, 06:48
  • kaczka116
    Zamkowy, Lekkie Żytnie
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2020-09-08, 21:06
  • bastion
    Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
    bastion
    Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
    Centrum...
    2025-02-02, 21:53
  • darekd
    RODAUNer, Gigerl
    darekd
    Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.

Gigerl to "Wiener Spezial"...
    2025-01-10, 17:41
  • heckler
    Praha-Bubeneč, Výstaviště 415, Pivovar Kolkovna
    heckler
    Drugi browar w dzielnicy Bubeneč rozpoczął swoją działalność w czerwcu tego roku.

Výstaviště- to spory teren na którym oprócz browaru znajduje się planetarium, lapidarium, teatr, hotele, basen, hale sportowe, oraz wiele innych, ciekawych obiektów. Do najciekawszego należy...
    2025-01-03, 07:46
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...