tak a'propos Raciborskiego ,,niewiadomoskąd", 5,7% ...trochę wróciłem do dyskusji o tym piwie i zasadniczo największym problemem okazało się to, że piwo miało daty rozlewu późniejsze niż jego zamkniecie. Ale znając realia, to :
A - skoro pozostało piwo, to mimo wszystko trzeba go sprzedać by zarobić.
B - jakiś kontrakt został zawarty i trzeba się wywiązać.
C - plotki o tym, że browar jeszcze jakiś czas piwo produkował, wywoził w cysternach itp. ,to nie są pewnie tylko plotki...
D - oficjalnie niedoszło do tego, by markę Raciborskie produkować w innym miejscu.
E - browar Głubczyce produkował dla RodzinkiBis piwo Morawskie , o dokładnie takiej samej grafice, ale to jednak nie było Raciborskie.
Wobec tego uważam, że doszukiwanie się w tym wypadku ,,niewiadomoskąd" jest nieco na wyrost i to piwo było nadal z Raciborza, aż do czasu ,,powstania" nowego Raciborskiego 5,0% .
Śląskie Pełne Niefiltrowane dane jak w zwykłym Ślaskim
Keniger i Fasberg z Zabrza
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Dwie nowe "marki" piw Krajana, przygotowane na zamówienie radomskiego Dionizosa i też przez niego sygnowane, oba w kolorowej etykietowej otulinie (okalającej całą butelkę), 0,5 l.:
"Bearnard z kniei"
piwo ciemne pasteryzowane
ekstr. 14 % wag.
alk. do 6 % obj.
Bearnard extra strong
piwo jasne lekko pasteryzowane
Zodiak - Kłodawa dla Dionizos Radom
alk. do 7,8 % obj.
ekstr. nie podano
butelka 0,5 l, etykieta klasyczna, bez owijki.
Ale o co chodzi? Sam napisałeś jaki to browar. Piwo o zawartości alkoholu on robi od dawna, jeśli nie od swojego początku, więc w czym tkwi trudność zagadki?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kruger_nr1
Keniger i Fasberg z Zabrza
masz na myśli te wersje puszkowe, które opisane są : Van Pur? Czy też pojawiło się coś z opisem ,,Browary Górnośląskie" ?[/QUOTE]
Opisane Van Pur ale skoro sa puszkim w browarze i opakowania tekturowe to chyba piwo jest warzone na miejscu a nie wożone z Rakszawy.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
jest nowość z jabłonowa. piwo nazywa się tradycyjne (dwusłodowe). niemocne i ponoć pijalne. mam fotkę ety, ale mało czytelną, więc nie dołączam.
Jabłonowo, Piwo Tradycyjne
alkohol 5,8% obj.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment