Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Cez
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    (...)No i na przyszłość, pozwolimy piwu dofermentować. (...)
    O to chodziło w tym temacie...

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Jeśli uważasz że było OK to po co dofermentowywać?

Leave a comment:

• kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Kopyr, zapytałem Cię o czas leżakowania, podałeś mi łączny czas fermentacji burzliwej i cichej. A skoro już piszesz w temacie, to może objaśnij mi proszę czy uważasz że wypuszczanie takich młodziaków jest w porządku wobec klienta. Co mi po świetnym smaku, skoro na ten przykład po takim młodym piwie zazwyczaj mam kaca a w kichach burzę.
    Właśnie tak uważam. A czy Ty uważasz, że mam interes w tym, żeby wypuścić piwo tydzień wcześniej czy tydzień później? Miliony myślisz zrobiliśmy na tym wypuszczeniu wcześniej? Uznałem, że piwo jest ok, zresztą nadal tak uważam. Jedyne co bym zmienił, to dowaliłbym więcej chmielu, ale daliśmy wszystko co mieliśmy. No i na przyszłość, pozwolimy piwu dofermentować. Co absolutnie nie oznacza, że będziemy leżakować IPA 16 tygodni. Nie będziemy.
    Przy okazji miałeś kaca po jakimś naszym piwie? Czy tak sobie dywagujesz?

Leave a comment:

• Cez
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Antidotum, to już sprawa na inny temat, Wypychanie kwasiżurów na rynek
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo
    Antidotum to akurat już chyba nawet nie trzeba komentować
    To jest akurat skrajny przykład...dla umiejscowienia sępa.

Leave a comment:

• meerdo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
    Sądząc po wątku, to raczej nie są, przynajmniej Ci świadomi. A co powiedzieć o Antidotum?
    Antidotum to akurat już chyba nawet nie trzeba komentować

Leave a comment:

• ART
    replied
    Antidotum, to już sprawa na inny temat, Wypychanie kwasiżurów na rynek

Leave a comment:

• Cez
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew
    Ależ konsumenci zadowoleni! Napisałem to przed cytowanym przez Ciebie zdaniem. Piwowar obmyśla recepturę, czas leżakowania i jest piwo. Kto powiedział, że każda 16-tka ma leżakować 2 miesiące?
    Sądząc po wątku, to raczej nie są, przynajmniej Ci świadomi. A co powiedzieć o Antidotum?

Leave a comment:

• iron
    replied
    Ależ konsumenci zadowoleni! Napisałem to przed cytowanym przez Ciebie zdaniem. Piwowar obmyśla recepturę, czas leżakowania i jest piwo. Kto powiedział, że każda 16-tka ma leżakować 2 miesiące?
    Kiedyś regulowały to Polskie Normy (długość leżakowania zależnie od Blg a pośrednio i od zawartości alkoholu) które ponoć już nie istnieją.
    A powód jest prozaiczny - czyli zawartość tzw. fuzli - czyli bardziej szkodliwych wielorzędowych innych od C2H5OH alkoholi, które w produkcji wódki się oddestylowuje, a w piwie czy winie można odleżakować, bo są mniej trwałe...
    Także stare przepisy, czy mądrości ludowe wcale nie są pozbawione sensu, jeśli chodzi o kaca, czy kiszkowe rewolucje

To tyle jeśli chodzi o moje "mądrości ludowe"

Leave a comment:

• emes
    replied
    Ale Kopyr ma przechlapane, podtruwa naszego Admina

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Przecież Sęp jest autorskim dziełem Kopyra,
    Jesli by tak bylo to potrafilby podac ilosci poszczegolnych chmieli jakie dodawal do warki.
    A Sep jak sama nazwa wskazuje powstal z wysepionych od Amerykanow chmieli. I jak sam przyznaje, nie zna ich wszystkich

Leave a comment:

• ART
    replied
    Kopyr, zapytałem Cię o czas leżakowania, podałeś mi łączny czas fermentacji burzliwej i cichej. A skoro już piszesz w temacie, to może objaśnij mi proszę czy uważasz że wypuszczanie takich młodziaków jest w porządku wobec klienta. Co mi po świetnym smaku, skoro na ten przykład po takim młodym piwie zazwyczaj mam kaca a w kichach burzę.

Leave a comment:

• grew
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
    Niech eksperymentują sobie do woli, ale nie na konsumencie. Produkt ma być skończony, bo jeśli warzę u kogoś w browarze tzn., że cały proces jest dopracowany.
    Ostatnia zmiana dokonana przez grew; 2013-01-05, 23:49.

Leave a comment:

• Cez
    replied
    [...]Pozostawmy możliwość eksperymentowania w rękach piwowarów. Widocznie to się czasami udaje.
    Niech eksperymentują sobie do woli, ale nie na konsumencie. Produkt ma być skończony, bo jeśli warzę u kogoś w browarze tzn., że cały proces jest dopracowany.

Leave a comment:

• grew
    replied
    Przecież Sęp jest autorskim dziełem Kopyra, więc jeśli wystarczyło mu 5 tygodni to widocznie taki był zamysł. Nie rozumiem oburzenia ARTa. Piwo smaczne, serio. Mogę Ci podrzucić butelkę

Piwo było we Wrocławiu w zasadzie nie do kupienia (w butelkach, w beczce ciągle jest w ZUPie). Rozumiem, że ludzie kupowali w ciemno. Widocznie poprzednie piwa Kopyr&Widawa im smakowały. Pozostawmy możliwość eksperymentowania w rękach piwowarów. Widocznie to się czasami udaje.

Leave a comment:

• iron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    A czym się różni cicha od leżakowania?
    A czym się różni chciwość od pazerności?

Leave a comment: