Działa. Przy najbliższych zakupach poinformuję właściciela, dlaczego nie wezmę już piw z Widawy. Jak dostanie kilka takich sygnałów, to pewnie da mu to do myślenia.
Na zaufanie pracuje się ciężko i potem odbiorcy mogą tolerować drobne usterki od czasu do czasu, to zupełnie naturalne, nie miałem zamiaru potraktować tej sprawy inaczej. Ale to jednak nie ta sytuacja - jeśli producent przyznaje, że świadomie produkuje coś niepełnowartościowego i potem jeszcze wciska, że wada to wręcz zaleta, to ja skorzystam z aktualnie już b. szerokiej oferty innych, bez żartów, wiele nie stracę. Kupiłem 5 sztuk, wszystkie powinny poleżeć w piwnicy, tymczasem 3 zostały zużyte. Szkoda mi krótko mówiąc kasy, która już przepadła i szkoda mi ryzykować kolejny raz a potem się irytować.
Co do wyjaśnienia, że ta teoretyczna wada może być uznana za zaletę: nawet jeśli osobiście, prywatnie, wolę kawę z b. dużą zawartością robusty, to nie oznacza, że jest to produkt, który ma taką samą wartość jak kawa z małą zawartością robusty albo w 100% arabica. Duża ilość robusty obniża cenę kawy niezależnie od upodobań twórcy, czy niektórych odbiorców.
Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
-
Przy kasie opinię możesz wyrazić o Tyskim, Lechu czy innym powszechnie dostępnym piwie. Wtedy jeśli sprzedaż piwa maleje to do wytwórcy może dotrzeć informacja, że z piwem jest coś nie tak. W przypadku piw, które schodzą "na pniu" bo popyt wielokrotnie przewyższa podaż ten mechanizm nie działa. Nie kupisz ty to kupi ktoś inny bo piwo jest poszukiwane.
Każdy wprowadzający swój towar na rynek, czy to będzie korporacja czy też mikrobrowar, musi mieć odbiorcę.
Szaleństwo obecnej "rewolucji piwnej" też zamknie się na kasie.Leave a comment:
-
Choć jak czytam, to wcześniej może mnie zabić diacetyl.
Leave a comment:
-
Przy kasie opinię możesz wyrazić o Tyskim, Lechu czy innym powszechnie dostępnym piwie. Wtedy jeśli sprzedaż piwa maleje to do wytwórcy może dotrzeć informacja, że z piwem jest coś nie tak. W przypadku piw, które schodzą "na pniu" bo popyt wielokrotnie przewyższa podaż ten mechanizm nie działa. Nie kupisz ty to kupi ktoś inny bo piwo jest poszukiwane.Leave a comment:
-
Zostawcie w spokoju już tego Kopyra, bicie piany tu nic nie da, bo on i tak jest przekonany, że warzy piwa wybitne, a co najmniej bardzo dobreLeave a comment:
-
Ale sekciarstwo się zawęża. Amber, Ciechan czy Fortuna też były by na cenzurowanymLeave a comment:
-
Jak widać, dla wielu są równi i równiejsi. Gdyby zywiec albo Lech wypuściły niedoleżakowane piwo z wadą, jazda byłaby bez trzymanki. A tu, jak widać, są tacy, co uważają że wszystko jest w porządku.
No cóż, wypada pozazdrościć elastycznej logiki.Leave a comment:
-
ART jak długo twoim zdaniem piwa gornej fermentacji powinny leżakować byś miał poczucie skończonego produktu?Leave a comment:
-
Właśnie tak uważam. A czy Ty uważasz, że mam interes w tym, żeby wypuścić piwo tydzień wcześniej czy tydzień później? Miliony myślisz zrobiliśmy na tym wypuszczeniu wcześniej? Uznałem, że piwo jest ok, zresztą nadal tak uważam. Jedyne co bym zmienił, to dowaliłbym więcej chmielu, ale daliśmy wszystko co mieliśmy. No i na przyszłość, pozwolimy piwu dofermentować. Co absolutnie nie oznacza, że będziemy leżakować IPA 16 tygodni. Nie będziemy.
Przy okazji miałeś kaca po jakimś naszym piwie? Czy tak sobie dywagujesz?Leave a comment:
-
ale się zrobiło piekiełko i palenie na stosie zarazem, a prawdą jest, że może i niedofermentowane, może i diacetyl, ale piwo jest pijalne i idę o zakład, że w każdym polskim multitapie się sprzeda lada moment, bo jest - mimo wyczuwalnego diacetylu o niebo lepsze od wielu piw z tzw. regionalnych browarów typu - Ciechan, Kormoran itp. a! faktycznie, będzie ono chyba najbardziej kontrowersyjnym z piw 2012
Leave a comment:
-
Też się kiedyś zdziwiłem, że górniaki mogą dawać taki diacetyl bo że lagerowe to w ksiązkach pisząNawet dwa razy zrobiłem ejla z toffi.
No cóż, cały czas się uczymy, nawet na złotych kotłach z KasparaLeave a comment:
-
ale się zrobiło piekiełko i palenie na stosie zarazem, a prawdą jest, że może i niedofermentowane, może i diacetyl, ale piwo jest pijalne i idę o zakład, że w każdym polskim multitapie się sprzeda lada moment, bo jest - mimo wyczuwalnego diacetylu o niebo lepsze od wielu piw z tzw. regionalnych browarów typu - Ciechan, Kormoran itp. a! faktycznie, będzie ono chyba najbardziej kontrowersyjnym z piw 2012
Ostatnia zmiana dokonana przez meerdo; 2013-01-06, 00:55.Leave a comment:
-
Przetoczyliśmy na cichą za wcześnie, o jakieś 1-2 albo 3 dni i wszystko. Cały okres leżakowania jeżeli chodzi o długość był ok. Zresztą powtarzam, dla mnie to piwo ma diacetyl, ale jest ok. Nie pretenduje do najlepszej IPA na świecie, ale piłem sporo gorszych. Jestem z tego piwa zadowolony. Z szumu medialnego chyba też - najbardziej kontrowersyjne piwo 2012 roku, to jest coś.Leave a comment: