Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
Mi w tej całej dyskusji podoba się to, że troche osób powiedziało NIE piwnej rewolucji w ich kieszeniach. Już niedługo rusza kilka ciekawych piwnych projektów i pewnie wtedy okaże się, że piwnych sekciarzy dających takie pieniądze jak za Sępa bądź to w knajpie czy w sklepie będzie zbyt mało dla wszystkich producentów. Nie jest to w żaden sposób prywatna wycieczka tylko i wyłącznie do Kopyra, aczkolwiek przyznaję się bez bicia, że nie jestem wielkim fanem jego działań marketingowych jak i produkcyjnych -
Ja już nie kupię. Przestałem zbyt entuzjastycznie podchodzić do każdej "rewolucyjnej" nowości. W dużej mierze z powodu ceny, zbyt często za niewiele większą kwotę można wypić coś ciekawszego, wybitnego, szczególnego... dopracowanego.Ostatnia zmiana dokonana przez Cez; 2013-01-07, 11:57.Leave a comment:
-
...
Nie ma żadnej piwnej rewolucji tylko żenujący spektakl. Kiedyś podobna "rewolucja" miała miejsce na rynku wina, gdzie każdy kto przeczytał poradnik dotyczący wina od takiej "Pani domu" czy "Przyjaciółki" snobował się na kreatora smaku. Od jakiegoś czasu podobne zjawisko występuje w temacie whisky i podniecaniu się single malt'ami. No i ta zaraza dotknęła także piwo.Leave a comment:
-
O tym, że Kopyr chciał zdążyć na plebiscyt sam napisał w wątku dot. Sępa - jako żart...Leave a comment:
-
Jakie piwo jest najbardziej kontrowersyjne ostatnich dni, tygodni ? O którym piwie jest najgłośniej na forach internetowych. Piękna reklama.
Co tam kilku obrażonych klientów rzucajacych się jak wesz na grzebieniu, skoro jest kilkuset potencjalnie nowych.
Nie ma żadnej piwnej rewolucji tylko żenujący spektakl. Kiedyś podobna "rewolucja" miała miejsce na rynku wina, gdzie każdy kto przeczytał poradnik dotyczący wina od takiej "Pani domu" czy "Przyjaciółki" snobował się na kreatora smaku. Od jakiegoś czasu podobne zjawisko występuje w temacie whisky i podniecaniu się single malt'ami. No i ta zaraza dotknęła także piwo.Leave a comment:
-
Jakie piwo jest najbardziej kontrowersyjne ostatnich dni, tygodni ? O którym piwie jest najgłośniej na forach internetowych. Piękna reklama.
Co tam kilku obrażonych klientów rzucajacych się jak wesz na grzebieniu, skoro jest kilkuset potencjalnie nowych.Leave a comment:
-
Mi Sęp smakował (jak i wszystkie piwa z Widawy, które piłem), ale bezpośrednim starciu nie wytrzymywał porównania z Rowing Jackiem.Ostatnia zmiana dokonana przez legart; 2013-01-07, 09:10.Leave a comment:
-
Dziwi mnie trochę taki atak na Sępa.Przecież to nie jedyne nieudane piwo w ostatnim czasie.Dziadek Mróz i Saint No More też powinne być tu ujęte.Leave a comment:
-
Ja jestem tylko ciekaw ilu osobom to piwo naprawdę nie smakowało, a ile się tak wypowiada bo tak tu wypada?Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Bez przesady Krzysiu w którym momencie w browarze Widawa występowało zadęcie ?
Ja nie zauważyłem. Widzę że postrzegasz wszystko co nowe w polskim piwowarstwie z przesadną krytyką. Trochę więcej obiektywizmu i konkretnych faktów.Leave a comment:
-
...Irytuje mnie fakt, że na rynek wypycha się (na siłę?) piwo, które jest ledwie w połowie drogi produkcyjnej i żąda za taki produkt ceny jak za pełnowartościowy import z górnej półki. Idę do niemal dowolnego browaru restauracyjnego - bęc - piwo jasne, prosto z fermentacji do kufla - za dychę. Tyle browarów restauracyjnych otwarto, a jak się zastanowić, to prawie żaden nie ma smacznego piwa, w moim odczuciu najczęściej przez brak stosownego czasu leżakowania właśnie.
Niestety żyjemy w czasach, w których wszystko musi być na wczoraj
Nie dba się już o zasady sztuki piwowarskiej, ponieważ priorytetem jest ZYSK. I to on ma być zrealizowany, a nie poprawność piwa. Walory smakowe są na dalszym planie. Na szczęście z piwem jest dokładnie jak z winem. Tu natury nie da się przyspieszyć, ani poprawić. Ona sama się skutecznie broni. Tu trzeba czekać ! Cierpliwie i z pokorą. A, że w kieszeni będzie mniej mamony ? No, coż, taka natura piwowarstwa.Leave a comment:
-
Browar Widawa oraz kolaborant mocno punktują w konkursie o tytuł "Żenady Roku 2013", szczególnie w kontekście wypowiedzi swoich obrońców.
Zauważam taką prawidłowość wśród rewolucjonistów - im większe zadęcie na start, tym większa żenada po starcie.Leave a comment:
-
Niektóre piwa z czasem tracą. Na przykład lekki bitter z nutą diacetylu jest w smaku pełniejszy niż wyleżakowany.
Oczywiście piwa jak RIS, Old Ale, Wee heavy powinny poleżakować dłużej.Leave a comment: