Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
Potem przeczytam toOd początku raziła mnie na forum Browar.bizu panująca tu nieuprzejmość. Na każdy post muszą się pojawić dwa posty wyszydzające, trzy które wytkną błąd w pisowni i czwarty z linkiem do internetowego słownika PWN, no i standardowo parę postów tych co muszą wiedzieć zawsze lepiej niż poprzednik.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaDomPoziom agresji, kompletny brak tolerancji i zwykłe chamstwo zawładnęło wieloma z Was.Leave a comment:
-
Kopyr nie przejmuj się chłopie i rób dalej swoje. Będziesz się przejmował to nic nie osiągniesz, realizujesz swoje pasje, życiowe marzenia i to jest najważniejsze. Tylko ten się nie myli kto nic nie robi. Zrobiłeś piwo z małą wadą i się publicznie przyznałeś. Tragedii nie ma. Głowa do góry i powodzeniaLeave a comment:
-
Ja piłem Sępa wczoraj i specjalnie nie czytałem nic na jego temat tu, ani na blogu Kopyra aby sprawdzić swój zmysł smaku. Piwo szczerze mówiąc mnie rozczarowało, nie wyczułem co prawda masła, ale też żaden ze mnie ekspert. Piwo było po prostu tylko mocno goryczkowe, aromat niestety bardzo słaby - spodziewałem się czegoś lepszego, piwo jest dobre bo inne, ale nic poza tym. Tyle o piwie.
Potem przeczytam toOd początku raziła mnie na forum Browar.bizu panująca tu nieuprzejmość. Na każdy post muszą się pojawić dwa posty wyszydzające, trzy które wytkną błąd w pisowni i czwarty z linkiem do internetowego słownika PWN, no i standardowo parę postów tych co muszą wiedzieć zawsze lepiej niż poprzednik. Ludzie dajcie trochę na luz, może jestem za młody i nie znam życia, ale chyba wszystkim byłoby przyjemniej dyskutować w milszej atmosferze
Kopyrowi należy się nagana za pojechanie po Żubrze Ciemnozłotym jako piwo z ewidentną wadą, a potem niezauważanie tego we własnym piwie i wystarczy. Lubie gościa i myślę że nie chciał oszukać całego świata, a jest to jedynie drobne potknięcie
Piwo jest pijalne, ja skrętu kiszek nie dostałem i o takich przypadkach chyba nikt jeszcze nie doniósł..
edit: Oczywiście nikogo nie chciałem obrazić, jest tu na pewno wielu zacnym ludzi, pozdrawiam.Leave a comment:
-
-
Kopyr właśnie pożegnał sie browar.bizem http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=101425
Jak cenię Jego chcenie robienia, tak tą akcję po prostu, delikatnie mówiąc, przemilczam.Leave a comment:
-
Czekam na 18 brumaire'a polskiej rewolucji piwnej. Może za rok będziemy żyli w kraju, w którym można będzie powszechnie za 3 złote kupić porządnego pilsa, a za 4 dobrą pszenicę czy bittera. Wtedy rewolucjoniści będą mogli wrócić do warzenia AIPA, RISów, Barley Wine czy Smoked Porterów. A sekciarze (w tym i ja), w zależności od stopnia sekciarstwa i zasobności portfela, będą po nie sięgali raz na pół roku, raz na miesiąc czy codziennie. Porządne, szeroko dostępne piwo w klasycznych stylach to podstawa, bez której budowana rewolucja wygląda, jak wygląda. Obyśmy się takiego doczekali.
A dla tych, którzy zarzuty wobec rewolucjonistów zbywają słowami o tym, że "jest zbyt na takie piwo, to jest i jego produkcja" - przecież o to właśnie chodzi, żeby parę osób przejrzało na oczy i żeby tego zbytu nie robiło. EDI i Koreb już nam nie wcisną bubla, ważne, żeby bubli nie wciskali też inni. Nieważne, czy to koncern, browar rzemieślniczy czy "regionalny". Po to między innymi jest to forum - żeby parę osób mniej utopiło kasę w kiepskim piwie i żeby parę osób więcej dało kasę temu, kto robi piwo dobre.Ostatnia zmiana dokonana przez Kefir87; 2013-01-07, 17:40.Leave a comment:
-
Guest replied10000000000 % poparcia. Kasa (ale co się dziwić taki system) przesłania wszystko. Robi się w bambuko klientów i jednocześnie cynicznie mówi - towar jest wart tyle ile ktoś chce za niego zapłacić.
Mdli mnie trochę od tego. Rynek piw niszowych nie różni się w podejściu do człowieka od koncernówek - tyle , że płaci się znacznie więcej. Dziwić się nie ma czemu - większość osób zaangażowanych w taką działalność to wyznawcy neoliberalnej gospodarki, w której człowiek jest tylko dodatkiem a maksymalizacja zysku wszystkim.Leave a comment:
-
Guest repliedDo zastanowienia się nad sprawą skłonił mnie Sęp z Widawy. Ale nie jest to odosobniony przypadek jak chwilę nad tym pomyśleć.
Irytuje mnie fakt, że na rynek wypycha się (na siłę?) piwo, które jest ledwie w połowie drogi produkcyjnej i żąda za taki produkt ceny jak za pełnowartościowy import z górnej półki. Wkurzam się na myśl że kolejny tego przykład - Black Hope uwarzony ledwie w grudniu za kilka dni będzie w sprzedaży. I co z tego że piwa te mogą smakować, skoro są jeszcze wg mnie niepełnowartościowymi produktami? Piłem wiele razy uwarzone przez siebie piwo zielone, często było już smaczne, ale przecież nie było jeszcze gotowe i nie przyszło by mi do głowy żeby nim częstować gości. Przykładowe piwa mają 16% ekstraktu a nie zdołały nawet liznąć leżaka. Wydawało mi się że na takie traktowanie piwa pozwalają sobie raczej wielcy producenci tego rynku, sterowani ekonomią a nie prawidłami rzemiosła piwowarskiego. A przecież za te piwa nie płaci się małych pieniędzy. Zbliżoną przypadłością są obarczone także piwa z browarów restauracyjnych, które poza niedoleżakowaniem także często nie grzeszą smakiem jako takim. Idę do niemal dowolnego browaru restauracyjnego - bęc - piwo jasne, prosto z fermentacji do kufla - za dychę. Tyle browarów restauracyjnych otwarto, a jak się zastanowić, to prawie żaden nie ma smacznego piwa, w moim odczuciu najczęściej przez brak stosownego czasu leżakowania właśnie.
Nie chcę w takiej rewolucji uczestniczyć
A tak na serio, skoro jest zbyt na takie piwo to i jest produkcja takowego.
Niestety zbyt mała konkurencja + mało świadomy konsument i efekt mamy - a ileż to się słyszy: „ale dobre świeże piwo”, jak znajomym mówię, że to piwo które piją (moje, swojskie), dwa lata w piwniczce stało, to nie wierzą i dziwią się, że nie jest zepsute.
Wielu kupuje jakieś piwo bo jest z małego browaru i nie wie, nie ma świadomości, że piwo powinno leżakować jeszcze kilka dobrych tygodni, bo to np. porter …
A poza tym interesy robi się dla kasy a nie idei, jeśli można ominąć koszty leżakowania piwa i dzięki temu mieć lepszą marże, to tak się robi i tyle, ja się nie dziwię, każdy z nas by tak robił, zresztą mnie i moich dzieci to nie dotyczy, mam swoja produkcję.Leave a comment:
-
Kopyr właśnie pożegnał sie browar.bizem http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=101425Leave a comment:
-
No ale przyznasz chyba, że zadowolenie się samymi Lwówkami i Fortunami nie byłoby już takie proste.Leave a comment:
-
A co w nich złego? Wszędzie umiar musi być, ja nie wyobrażam sobie pić ciągle niszy, bo szkoda by mi było na taki zabieg kasy. Lepiej zrobić 'mieszane' zakupy np. Pinta i Lagerowe nie wydasz na to dychy, a będziesz zadowolony. Wilk syty i owca cała.Leave a comment:
-
100% racji. Nie może być świętych krów. A tym małym i tak wybaczamy więcej.Leave a comment:
-
Ja mam nadzieję, że to forum nigdy nie będzie poprawne politycznie, i jakiekolwiek pomyje się na kogo nie poleją, to w każdych pomyjach jest ziarenko prawdy, z którego mądry skorzysta, głupi rozdepcze.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Lokal w miejscu dawnej Ludovej. Jak uprzejmie doniesiono - piwa z Miastolasu.
https://www.facebook.com/profile.php?id=61557871711973
https://www.google.pl/maps/place/Luf...0.6685013!4d17...-
Channel: Opolskie
-
-
Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością...-
Channel: Śląskie
-
-
Jak ja lubię polską prowincję...
Niedawno założony lokal w małej miejscowości pozbawionej niegdyś praw miejskich.
W menu charakterystyczne dania polskiej kuchni regionalnej czyli pizza i kebab.
Za to niepodzianka, za barem widzę chyba sześć różnych butelek z piwami...-
Channel: Lubelskie
-
-
Elegancki sklep monopolowy w centrum Żar, z całkiem długą półką i lodówką z piwami. Sporo polskich kraftów, trochę piw czeskich (m.in. Opaty).
Mają też własną markę piwa "Żarskie" warzoną przez Radugę (był Pils i APA).-
Channel: Lubuskie
2021-12-29, 00:23 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: