Nie byl bym pewny, co do tej zolci. W wielu ksiazkach o tematyce piwnej czytalem, ze dawniej do piwa dolewalo sie zolci bydlecej albo dodawalo kory brzozowej, by uzyskac gorycz oraz jako konserwant. Miedzy innymi z takich powodow powstal Reinheitsgebot. Za czasow komuny czesto tez o tym slyszalem, a niektore piwo zapachem i smakiem potwierdzalo te podejrzenie.
Żółć w piwie?
Collapse
X
-
Wczoraj kumpel chemik poinformował mnie, że browary uzywają żółci zwierzęcej do goryczkowania piwa.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
TenPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerWczoraj kumpel chemik poinformował mnie, że browary uzywają żółci zwierzęcej do goryczkowania piwa.
to na kumpla czy na browary?
Comment
-
na browary oczywiście
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ale wiesz to jest taki urban myth, no taka legenda miejska. Z gatunku tych, że KFC zmieniło nazwę z Kentucky Fried Chicken na KFC właśnie, dlatego, że zaczęli robić swoje wytwory z soi zamiast kurczaków.
To jest nieprawda i rzecz nieopłacalna ekonomicznie. Zresztą Sanepid by tego nie dopuścił. Już sądzę bardziej prawdopodobny byłby syntetyczny chmiel. Zresztą zauważ, że piwa są coraz mniej goryczkowe. Goryczkę w piwie daje chmiel, jego udział w cenie finalnej jest naprawdę niewielki, więc nikt nie ryzykowałby afery np. z wegetarianami gdyby coś takiego wyszło na jaw. A zapewniam Cię, że by wyszło i Uwaga czy inna Interwencja szlaban by przed borwarem ustawiła i afera na 102.Comment
-
Wie to -kumpel - od drugiego kolegi chemika (razem studiowali), który jest/był blisko związany z browarami. Podobno też żółcią podbarwia się piwa. Na 100% jednak nie mogę tego potwierdzić. Gdy będę go widzieć następnym razem wypytam więcej, może namówie Jego żonę na analizę jakiegoś piwa w laboratorium chemicznym, w którym pracuje
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Są na naszym forum praktycy, którzy pracują/pracowali w browarach przemysłowych, więc może oni się wypowiedzą. Ja pamiętam, że Sensor na szkoleniu na WWP mówił, ze to bezedura.Comment
-
Z tą żółcią coś może być na rzeczy. A to dlatego, że już inni forumowicze o tym wspominali, a zwłaszcza Joelka.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanekZ tą żółcią coś może być na rzeczy. A to dlatego, że już inni forumowicze o tym wspominali, a zwłaszcza Joelka.
Czyżby Joelka miała coś na sumieniu......?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Skoro temat został odkopany, podpuszczkę naturalną nadal się stosuje. A, że ktoś stosuje mikrobiologiczną, no cóż.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Żółć w piwie. Bzdura.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Taka koniecznośćPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecSkoro temat został odkopany, podpuszczkę naturalną nadal się stosuje. A, że ktoś stosuje mikrobiologiczną, no cóż.
Przy obecnym zapotrzebowaniu na podpuszczkę, pozyskiwanie jej z tradycyjnego źródła byłoby "rzezią niewiniątek" na jeszcze większą skalę
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Grunt, że nie ma problemów w jej dostaniu
Zaciekawił mnie ten temat o żółci w piwie. Ciekawe jak zacznie się rozwijać.
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-

Co w żółci nadaje tę gorzkość? Bilirubina czy kwasy żółciowe? Może jakoś wspólnie uda nam się rozpracować temat.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
zwierzeca podpucha to rarytas jest droga i nieoplacalna wiec prducenci dbaja o to by informacja o fakcie wyprodukowania jakiejs rzeczy na podpuszce zwierzecej byla wyraznie widoczna, nie chwala sie natomiast jesli jest to podpuszka syntetycznaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaTaka konieczność
Przy obecnym zapotrzebowaniu na podpuszczkę, pozyskiwanie jej z tradycyjnego źródła byłoby "rzezią niewiniątek" na jeszcze większą skalę
tak czy inaczej jest pelno takich 'fe' rzeczy, slyszalem juz kilka opowiesci o moim lokalnym zubrze a wlasciwie o classicu... znajomy opowiadal jak to praktykanci w tym browarze sikali dla zabawy do piwa, inny znajomy w wojsku bedac w jakims browarze na wycieczce widzial jak z piwa wieklie sito wyciaga szczura, nie interesowalem sie wtedy piwem to nie pytalem o szczegoly i nie wiem czy to prawda...
Comment
Related Topics
Collapse
-
West Coast IPA z francuskiego kraftu.
A: 7%, E: nie podano
Chmielenie: Loral, Lemondrop, Sultana, Simcoe i wynalazek w postaci Cryo.
Barwa: pelna żółć z lekkim zmętnieniem.
PIana początkowo wysoka, szybko do obrączki, nieliczne, słabiutkie ślady na szkle.
W zapachu...-
Channel: Francja
-
-
"Oat New England IPA:
16% ekstr.
6,5% alk.
Chmiele: Paradigm, Citra, Idaho Gem czyli USA.
W opisie: "soczystość 100%, pijalność na maksa. Gorba piekarnik, mniam mniam łyk łyk, zimzam Dag dag. Żałuję, że nie doczytałem wcześniej...
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-09, 22:41 -
-
Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
Kolor: średnia żółć.
Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-04, 17:41 -
-
E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-04, 16:38 -
-
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
Butelka niestety zielona.
Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment