Chętnie się dowiem, które to są te wspaniałe goryczkowe pilsy w Czechach. Bo chyba nie Konicki, Poutniki, Tambory /goryczkowym wyjątkiem jest znakomita 11/i inne podobne piwa o wyraźnie słodowym profilu, skądinąd bardzo przyzwoite. Ja też z utęsknieniem czekam na polskiego prawdziwego pilsa /jedyna, która chyba spełniała wymagania była Pierwsza Pomoc z Pinty i nie wiem dlaczego zaprzestali jej warzenia/, podobnie jak czekam na prawdziwego pilsa z Czech.
A polską IPA proponuję szanować i dopieszczać - zresztą widać , co się dzieje z RJ - walka o kegi jak o ogień.
PINTA warzy!
Collapse
X
-
No właśnie, i trzeba do Czech jeździć
, ale ja nie narzekam, tam jest i spokój i góry 
A te wszystkie piwa na chmielach hamerykańskich to mi się na Birofilii przejadły, mam nadzieję, że trend będzie zmierzał w inną stronę i w końcu zaczniemy robić porządne goryczkowe pilsy, niekoniecznie 14*Blg
Leave a comment:
-
-
Czyli nie rewolucja zapomniała, tylko lud tego chce. Zresztą akurat Odsiecz nie oferuje jakichś spektakularnych doznań smakowych w stosunku do innych dostępnych lagerów, a cenę ma wyższą.
Popularność mocno goryczkowych ejli jest chyba naturalna po latach takiej posuchy, jaką zafundował nam rynek. W dodatku tak się składa, że są z reguły dobrze zrobione, a np. marcowego czy porządnego pilsa to w Polsce ze świecą szukać.
Z ciekawości - jak schodzą stouty?Leave a comment:
-
Nie. Nie zapomniałem o tych wszystkich "oprawkach do ipy". Do tego wszystkiego, co browarnicy robią z miłości, a szukająca piwnych ekscytacji grupka (niewielka niestety), pije i się cieszy... Ale fakty są takie, że na 10 Ataków chmielu sprzedaj e się jedna odsiecz wiedeńska, a gdy pojawia się możliwość dostania czegoś nowego z browaru restauracyjnego, to zamawiam 4 kazdego ejla i po jednej reszty (a ta reszta ma realne szanse się przeterminować). Może faktycznie nie tylko "IPA i IPa" a tylko "Ale i Ale".(ze wskazaniem na IPA). Byle więcej IBU. Szał Piw z belgami? Dopiero startują. Rok temu na prezentacji przedstartowej Artezan też zapowiadał się jako browar robiący belgi... pół roku później? (to nie jest przytyk - browar jest jak Marek Konrad - musi zarabiać, to oczywiste,że trzeba reagować na potrzeby odbiorców)... I taki układ na rynku jest widziany także przez PINTĘ. Moim zdaniem stąd zabawna nazwa (To nie jest IPA), jednocześnie ściągająca wzrok ipopijców. Dla mnie pomysł na nazwanie, piwa w dechę, do tego data warzenia... wielki uśmiech w stronę PINTYRaczej ty zapomniałeś. Lager wiedeński, alt, grodzisz, stout, milk stout, schwarz, pumpkin ale, saahti, rauchbock, bitter, witbier, porter, dubbel, saison i pewnie coś jeszcze. To tylko z oferty Pinty, AleBrowaru i Artezana, dopisz do tego nowe projekty piwowarów domowych (SzałPiw z belgami), restauracyjne i skoncentrowaną na lagerach ofertę mniejszych browarów. Tylko IPA i IPA?
Inna sprawa, że ten gatunek przyjął się bardzo dobrze, ale tym bardziej nie dziwi, że browary chcą go warzyć.
... W przyszłości proponuję jeszcze "To nie jest niepasteryzowane, ale i taki smaczne"
Leave a comment:
-
ps. Żą tak naprawdę myślał, że jak opuści pas to wyjdzie mu, że "to jest IPA" - ten językoznawca od siedmiu boleści

Leave a comment:
-
Raczej ty zapomniałeś. Lager wiedeński, alt, grodzisz, stout, milk stout, schwarz, pumpkin ale, saahti, rauchbock, bitter, witbier, porter, dubbel, saison i pewnie coś jeszcze. To tylko z oferty Pinty, AleBrowaru i Artezana, dopisz do tego nowe projekty piwowarów domowych (SzałPiw z belgami), restauracyjne i skoncentrowaną na lagerach ofertę mniejszych browarów. Tylko IPA i IPA?
Inna sprawa, że ten gatunek przyjął się bardzo dobrze, ale tym bardziej nie dziwi, że browary chcą go warzyć.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
-
Tym niemniej na początek po oczach bije IPA
. A z przyjemnością spróbuję tego francuskiego piwa bo nie dość że nie piłem to dnia dzisiejszego nawet nie wiedziałem że istenieje taki gatunek.
Leave a comment:
-
Opuszczanie NE jest dość częste w języku mówionym - dlatego w mowie potocznej c'est pas IPA jest w porządku.Leave a comment:
-
albo Ici IPA (oto/to IPA), no ewentualnie c'est IPA albo Ce n'est pas IPA
pas jest cześcią przeczenia.. Twoje c'est pas" to bełkocik, może miły uchu ale nie znaczący nic. Ot takie - asereje Las Keczap
Leave a comment:
-
Bardzo możliwe, nie parlam we frenczu. Wklepałem "c'est pas" w sieci, wyświetliło dużo wyników, to napisałem.
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Kraftowa impreza roku: bezkres dobrego piwa,
zwiedzanie browarów,
dedykowane premiery piwne,
lokalne foodtrucki,
letni chili przy browarze,
koncerty — w tym DJ Ziemka,
dodatkowe atrakcje....-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
-
-
Przez tydzień na kranach w warszawskim Pubie Pinta gościć będą piwa browaru Funky Fluid-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2025-01-30, 19:23 -
-
Piwo z serii "Niech świat pozna Twoje piwo" - piwo według przepisu Artura Pasiecznego
15% ekstr.
5% alk.
W zapachu nuty palone z kawą, trochę czekolady. Smoliste z wyższą pianą powoli opadające go gęstego, zwartego kożuszka.
Pełne, czekoladowo-kawowe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Ekstr. 15%
Alk. 6%
Chmiele: Citra i Nectaron
https://browarpinta.pl/produkt/pinta-hazy-ipa/
Aromat - cytrusy, po otwarciu dodatkowo muśnięcie żywiczne, natomiast po przelaniu dodatkowo nieco owoców tropikalnych
Piana - wysoka, dość trwała, długi kożuszek...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-11-03, 20:18 -
-
Seria "Craft"
Ekstr. 15%
Alk. 6,5%
Chmiele: Columbus, Citra, Amarillo
Aromat - bardziej słodowy, trochę karmel, muśnięcie owocowe i podprażone, łagodny chmiel z minimalną cytrusowością. Jest złożoność, ale brak intensywności i czystości...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-13, 23:25 -
- Loading...
- Koniec listy.


Leave a comment: