Chętnie się dowiem, które to są te wspaniałe goryczkowe pilsy w Czechach. Bo chyba nie Konicki, Poutniki, Tambory /goryczkowym wyjątkiem jest znakomita 11/i inne podobne piwa o wyraźnie słodowym profilu, skądinąd bardzo przyzwoite. Ja też z utęsknieniem czekam na polskiego prawdziwego pilsa /jedyna, która chyba spełniała wymagania była Pierwsza Pomoc z Pinty i nie wiem dlaczego zaprzestali jej warzenia/, podobnie jak czekam na prawdziwego pilsa z Czech.
A polską IPA proponuję szanować i dopieszczać - zresztą widać , co się dzieje z RJ - walka o kegi jak o ogień.
PINTA warzy!
Collapse
X
-
, ale ja nie narzekam, tam jest i spokój i góry
A te wszystkie piwa na chmielach hamerykańskich to mi się na Birofilii przejadły, mam nadzieję, że trend będzie zmierzał w inną stronę i w końcu zaczniemy robić porządne goryczkowe pilsy, niekoniecznie 14*BlgLeave a comment:
-
-
Popularność mocno goryczkowych ejli jest chyba naturalna po latach takiej posuchy, jaką zafundował nam rynek. W dodatku tak się składa, że są z reguły dobrze zrobione, a np. marcowego czy porządnego pilsa to w Polsce ze świecą szukać.
Z ciekawości - jak schodzą stouty?Leave a comment:
-
Raczej ty zapomniałeś. Lager wiedeński, alt, grodzisz, stout, milk stout, schwarz, pumpkin ale, saahti, rauchbock, bitter, witbier, porter, dubbel, saison i pewnie coś jeszcze. To tylko z oferty Pinty, AleBrowaru i Artezana, dopisz do tego nowe projekty piwowarów domowych (SzałPiw z belgami), restauracyjne i skoncentrowaną na lagerach ofertę mniejszych browarów. Tylko IPA i IPA?
Inna sprawa, że ten gatunek przyjął się bardzo dobrze, ale tym bardziej nie dziwi, że browary chcą go warzyć.... W przyszłości proponuję jeszcze "To nie jest niepasteryzowane, ale i taki smaczne"
Leave a comment:
-
ps. Żą tak naprawdę myślał, że jak opuści pas to wyjdzie mu, że "to jest IPA" - ten językoznawca od siedmiu boleściLeave a comment:
-
Raczej ty zapomniałeś. Lager wiedeński, alt, grodzisz, stout, milk stout, schwarz, pumpkin ale, saahti, rauchbock, bitter, witbier, porter, dubbel, saison i pewnie coś jeszcze. To tylko z oferty Pinty, AleBrowaru i Artezana, dopisz do tego nowe projekty piwowarów domowych (SzałPiw z belgami), restauracyjne i skoncentrowaną na lagerach ofertę mniejszych browarów. Tylko IPA i IPA?
Inna sprawa, że ten gatunek przyjął się bardzo dobrze, ale tym bardziej nie dziwi, że browary chcą go warzyć.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
-
Tym niemniej na początek po oczach bije IPA. A z przyjemnością spróbuję tego francuskiego piwa bo nie dość że nie piłem to dnia dzisiejszego nawet nie wiedziałem że istenieje taki gatunek.
Leave a comment:
-
Opuszczanie NE jest dość częste w języku mówionym - dlatego w mowie potocznej c'est pas IPA jest w porządku.Leave a comment:
-
pas jest cześcią przeczenia.. Twoje c'est pas" to bełkocik, może miły uchu ale nie znaczący nic. Ot takie - asereje Las KeczapLeave a comment:
-
Bardzo możliwe, nie parlam we frenczu. Wklepałem "c'est pas" w sieci, wyświetliło dużo wyników, to napisałem.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Kraftowa impreza roku: bezkres dobrego piwa,
zwiedzanie browarów,
dedykowane premiery piwne,
lokalne foodtrucki,
letni chili przy browarze,
koncerty — w tym DJ Ziemka,
dodatkowe atrakcje....-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
-
-
Przez tydzień na kranach w warszawskim Pubie Pinta gościć będą piwa browaru Funky Fluid
-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2025-01-30, 19:23 -
-
Ridge – @pinta.barrel.brewing
Alkohol: 5,0% / ? P / ? IBU
Styl: Wild Ale
Dodatki: Mirabelka
Chmiele: Marynka
Kwasidło zacne, mirabelkowy klimat delikatny.
Od KrystekPana
#Ridge #PintaBarrelBrewing #WildAle #sourbeer #funkybeer...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-01, 06:59 -
-
Seria Classics.
Informacje ze strony:
https://browarpinta.pl/produkt/pinta...french-saison/
12,0% ekstr.
5,0% alk.
Chmiele: Strissespalt, Elixir, Barbe Rouge. W pierwszym chmielu jest literówka, powinno być Strisselspalt. Wszystkie chmiele...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-07-06, 00:02 -
-
Schwarzbier z Wieprza (tzn. z browaru w Wieprzu)
13% ekstr.,
5,5% alk.
Aromat - nie jest przesadnie intensywny, słodowy z gorzką czekoladą, ciut palony
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka, trochę zostaje na szkle
Barwa - praktycznie czarna,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: