
PINTA warzy!
Collapse
X
-
Tak z innej bajki to temat "PINTA warzy" ma już 1 115 106 wyświetleń i 2 miejsce w Piwo ogólnie. DZIĘKUJMY!Leave a comment:
-
-
Na drugi rok kupcie dynie hokkaido, piecze się ją ze skórą, słodszej chyba nie ma i jest łatwo dostępna.Leave a comment:
-
-
intryguje mnie jak ta góra dyni została zmiksowana? każdy dostał blender i "do boju" ?Leave a comment:
-
W roku bieżącym zajęliśmy się tym wcześniej, znaleźliśmy plantatora w Goczałkowicach- Zdroju i u niego zamówiliśmy jedną odmianę o najlepszych walorach kulinarnych. Plantator wyselekcjonował nam okazy o podobnej wielkości. Zbiór dyni został przeprowadzony na takim etapie, żeby skóra nie była zbyt twarda co znacznie ułatwia obróbkę mechaniczną.
Dynia po dostarczeniu do nas została obrana ze skóry, pokrojona na mniejsze kawałki, następnie została zmiksowana i upieczona. Po wystudzeniu w higienicznych opakowaniach pojechała z Żywca do zawierciańskiego browaru wprost na warzelnię.Leave a comment:
-
Czy do Dyniamitu używaliście jednego gatunku dyni? Zdjęcia nie są jednoznaczne. Czy to ten sam gatunek co w zeszłym roku? I wreszcie, czy jest on wybierany świadomie ze względu na walory smakowe czy spontanicznie?Leave a comment:
-
Lista pubów (o których wiemy), w których będzie dostępny DYNIAmit a.d. 2013
- Piwnica Zamkowa/ Bielsko-Biała
- Omerta/ Kraków
- Piwoteka/ Łódź,
- Eclipse In/ Łódź
- Setka/ Poznań
- Ministerstwo Browaru/ Poznań
- Centrala Piwna/ Poznań
- Kufle i Kapsle/ Warszawa
- Chmielarnia/ Warszawa
- Gorączka Złota/ Warszawa
- Biała Małpa/ Katowice
- Kontynuacja/ Wrocław
- Zakład Usług Piwnych/ Wrocław
- Szynkarnia/ Wrocław
- U Fotografa/ Lublin
i na 100% jeszcze w kilkunastu innych, ale brakuje nam pełnej informacji z naszych hurtowni.Leave a comment:
-
Dyniamit 2013
W tym tygodniu zapraszamy na PINTA Dyniamit 16,5° - piwo w stylu Pumpkin Ale - Dyniowe Ale. Piwo jest dostępne tylko raz w roku.
Dyniamit miał premierę jesienią 2012 roku.
W porównaniu do pierwszej wersji, poczyniliśmy kilka zmian w recepturze:
a/ użyliśmy więcej dyni - obranej, upieczonej i zmiksowanej (w sumie 900 kg po obróbce),
b/ użyliśmy bardziej wyrazistego, ale nie piorunującego chmielu: Ahtanum i Willamette,
c/ zmniejszyliśmy ilość przypraw, głównie goździków.
W efekcie uzyskaliśmy piwo, które w naszej opinii ma większą dyniową pełnię i jest bardziej harmonijne niż premierowy Dyniamit z 2012 roku.
Dyniamit z beczki dostępny będzie w kilkunastu pubach w całej Polsce, na pewno w Łodzi, Warszawie, Wrocławiu.
SmacznegoLeave a comment:
-
-
Wojtek Trząski rozmawia z jednym z pintowców, Grzegorzem Zwierzyną - o powstawaniu nowego browaru budowanego w porozumieniu z PINTĄ, zaspokajaniu rynkowego popytu na piwo i przyjemności płynącej z warzenia piwa.
Zapraszam do przeczytania wywiadu: PINTA idzie na swoje?Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Kraftowa impreza roku: bezkres dobrego piwa,
zwiedzanie browarów,
dedykowane premiery piwne,
lokalne foodtrucki,
letni chili przy browarze,
koncerty — w tym DJ Ziemka,
dodatkowe atrakcje....-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
-
-
Przez tydzień na kranach w warszawskim Pubie Pinta gościć będą piwa browaru Funky Fluid
-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2025-01-30, 20:23 -
-
Seria Classics.
Informacje ze strony:
https://browarpinta.pl/produkt/pinta...french-saison/
12,0% ekstr.
5,0% alk.
Chmiele: Strissespalt, Elixir, Barbe Rouge. W pierwszym chmielu jest literówka, powinno być Strisselspalt. Wszystkie chmiele...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-07-06, 01:02 -
-
Schwarzbier z Wieprza (tzn. z browaru w Wieprzu)
13% ekstr.,
5,5% alk.
Aromat - nie jest przesadnie intensywny, słodowy z gorzką czekoladą, ciut palony
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka, trochę zostaje na szkle
Barwa - praktycznie czarna,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Niech Świat Pozna Twoje Piwo 22.02.2025 PINTA
https://browarpinta.pl/konkurs/- Maibock 16-18°Blg
- Double Cold IPA 18-20°Blg
- Hazy IPA z polskim chmielem 14-15°Blg
- Foreign Extra Stout 14-18°Blg
2024-11-28, 13:54 - Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: