PINTA warzy!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yoda79
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    Lista pubów (o których wiemy), w których będzie dostępny DYNIAmit a.d. 2013
    - Piwnica Zamkowa/ Bielsko-Biała
    - Omerta/ Kraków
    - Piwoteka/ Łódź,
    - Eclipse In/ Łódź
    - Setka/ Poznań
    - Ministerstwo Browaru/ Poznań
    - Centrala Piwna/ Poznań
    - Kufle i Kapsle/ Warszawa
    - Chmielarnia/ Warszawa
    - Gorączka Złota/ Warszawa
    - Biała Małpa/ Katowice
    - Kontynuacja/ Wrocław
    - Zakład Usług Piwnych/ Wrocław
    - Szynkarnia/ Wrocław
    - U Fotografa/ Lublin

    i na 100% jeszcze w kilkunastu innych, ale brakuje nam pełnej informacji z naszych hurtowni.
    Nawet nie mówcie, że nie będzie w PDSL albo PiwPawiu

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Tak z innej bajki to temat "PINTA warzy" ma już 1 115 106 wyświetleń i 2 miejsce w Piwo ogólnie. DZIĘKUJMY!

    Leave a comment:


  • kentaki
    replied
    Potwierdzam, jest prze pyszna.

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke
    Na drugi rok kupcie dynie hokkaido, piecze się ją ze skórą, słodszej chyba nie ma i jest łatwo dostępna.
    Wiemy o takiej odmianie, ale w naszej okolicy nie była dostępna w takiej ilości. Kupiliśmy ponad 1500 kg surowca do obróbki.

    Leave a comment:


  • sztetke
    replied
    Na drugi rok kupcie dynie hokkaido, piecze się ją ze skórą, słodszej chyba nie ma i jest łatwo dostępna.

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kris__
    intryguje mnie jak ta góra dyni została zmiksowana? każdy dostał blender i "do boju" ?
    Mamy na szczęście dostęp do profesjonalnej kuchni w restauracji wyposażonej w fachowe rozdrabniarki i piece konwekcyjno-parowe.

    Leave a comment:


  • kris__
    replied
    intryguje mnie jak ta góra dyni została zmiksowana? każdy dostał blender i "do boju" ?

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    Czy do Dyniamitu używaliście jednego gatunku dyni? Zdjęcia nie są jednoznaczne. Czy to ten sam gatunek co w zeszłym roku? I wreszcie, czy jest on wybierany świadomie ze względu na walory smakowe czy spontanicznie?
    W roku ubiegłym zakup dyni był oględnie mówiąc "spontaniczny"

    W roku bieżącym zajęliśmy się tym wcześniej, znaleźliśmy plantatora w Goczałkowicach- Zdroju i u niego zamówiliśmy jedną odmianę o najlepszych walorach kulinarnych. Plantator wyselekcjonował nam okazy o podobnej wielkości. Zbiór dyni został przeprowadzony na takim etapie, żeby skóra nie była zbyt twarda co znacznie ułatwia obróbkę mechaniczną.

    Dynia po dostarczeniu do nas została obrana ze skóry, pokrojona na mniejsze kawałki, następnie została zmiksowana i upieczona. Po wystudzeniu w higienicznych opakowaniach pojechała z Żywca do zawierciańskiego browaru wprost na warzelnię.

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Czy do Dyniamitu używaliście jednego gatunku dyni? Zdjęcia nie są jednoznaczne. Czy to ten sam gatunek co w zeszłym roku? I wreszcie, czy jest on wybierany świadomie ze względu na walory smakowe czy spontanicznie?

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Lista pubów (o których wiemy), w których będzie dostępny DYNIAmit a.d. 2013
    - Piwnica Zamkowa/ Bielsko-Biała
    - Omerta/ Kraków
    - Piwoteka/ Łódź,
    - Eclipse In/ Łódź
    - Setka/ Poznań
    - Ministerstwo Browaru/ Poznań
    - Centrala Piwna/ Poznań
    - Kufle i Kapsle/ Warszawa
    - Chmielarnia/ Warszawa
    - Gorączka Złota/ Warszawa
    - Biała Małpa/ Katowice
    - Kontynuacja/ Wrocław
    - Zakład Usług Piwnych/ Wrocław
    - Szynkarnia/ Wrocław
    - U Fotografa/ Lublin

    i na 100% jeszcze w kilkunastu innych, ale brakuje nam pełnej informacji z naszych hurtowni.

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Dyniamit 2013

    W tym tygodniu zapraszamy na PINTA Dyniamit 16,5° - piwo w stylu Pumpkin Ale - Dyniowe Ale. Piwo jest dostępne tylko raz w roku.

    Dyniamit miał premierę jesienią 2012 roku.
    W porównaniu do pierwszej wersji, poczyniliśmy kilka zmian w recepturze:

    a/ użyliśmy więcej dyni - obranej, upieczonej i zmiksowanej (w sumie 900 kg po obróbce),
    b/ użyliśmy bardziej wyrazistego, ale nie piorunującego chmielu: Ahtanum i Willamette,
    c/ zmniejszyliśmy ilość przypraw, głównie goździków.

    W efekcie uzyskaliśmy piwo, które w naszej opinii ma większą dyniową pełnię i jest bardziej harmonijne niż premierowy Dyniamit z 2012 roku.

    Dyniamit z beczki dostępny będzie w kilkunastu pubach w całej Polsce, na pewno w Łodzi, Warszawie, Wrocławiu.

    Smacznego

    Leave a comment:


  • WojciechT
    replied
    Ale faktycznie powinienem był to zaznaczyć.

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
    W tym wywiadzie brakuje mi jednej informacji: kto jest tym inwestorem.
    Inwestor jak na razie chce być anonimowy - przynajmniej do momentu uruchomienia produkcji. Takie jego prawo, nic w tym dziwnego i należy to uszanować.

    Leave a comment:


  • yaro74
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Wojtek Trząski rozmawia z jednym z pintowców, Grzegorzem Zwierzyną - o powstawaniu nowego browaru budowanego w porozumieniu z PINTĄ, zaspokajaniu rynkowego popytu na piwo i przyjemności płynącej z warzenia piwa.

    Zapraszam do przeczytania wywiadu: PINTA idzie na swoje?
    W tym wywiadzie brakuje mi jednej informacji: kto jest tym inwestorem.

    Leave a comment:


  • pioterb4
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ravf
    Przez Ciebie już nigdy nie spojrzę na to logo jak dawniej
    MNie też ten post zniszczył dzieciństwo

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...