PINTA warzy!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • leona
    replied
    100% amerykańskich chmieli i goryczka na poziomie pilsa za 3 złote

    Leave a comment:


  • Komar_Pafnucy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    Powrót do korzeni i dopieszczamy nasze ulubione PINTY

    W lutym pojawią się 2 nowe wersje lekkiego, jasnego, dymionego A'la Grodziskiego, w tym wersja warzona w 100% ze słodu pszenicznego wędzonego dymem z dębu (weyermannowski słód "grodziski").
    A druga wersja?

    Leave a comment:


  • fans
    replied
    A'la Grodziskie jest jednym z niewielu piw do których wielokrotnie wracam.Dla mnie jest to bardzo dobra wiadomość.

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    PINTA A'la Grodzikie - 2 nowe wersje

    Powrót do korzeni i dopieszczamy nasze ulubione PINTY

    W lutym pojawią się 2 nowe wersje lekkiego, jasnego, dymionego A'la Grodziskiego, w tym wersja warzona w 100% ze słodu pszenicznego wędzonego dymem z dębu (weyermannowski słód "grodziski").

    Piwa już są gotowe. 2-3 tygodnie (rozlew, etykiety) i powinny pojawić sie w sklepach.

    M. in. Wasze opinie na temat odmieniongo A'la Grodziskiego na pewno pomogą nam w wyborze, którą wersję wysłać do Denver na World Beer Cup 2014.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • KajusAnt
    replied
    Też był bym zainteresowany.

    Leave a comment:


  • Blackbeard
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll
    Wypuścicie koszulkę do Imperatora? Może jeszcze przed świętami?
    Podbijam.

    Leave a comment:


  • WojciechT
    replied
    Nie tylko tam.

    Leave a comment:


  • kentaki
    replied
    A gdzieniegdzie już po ptokach https://piwosz-sklep.pl/piwo-krajowe...-baltycki.html wykupili :-(

    Leave a comment:


  • zohan666
    replied
    Oficjalna, aczkolwiek bardzo kameralna premiera odbędzie się w piątek nad Bałtykiem
    Jakieś szczegóły?

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jestemowca
    Pinta na swoim facebookowym profilu opublikowała taką informacje:
    .
    Dzięki za przekierowanie strumienia informacji :-)
    Dodaję jeszcze do kompletu fotkę z wczorajszej degustacji.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • jestemowca
    replied
    Pinta na swoim facebookowym profilu opublikowała taką informacje:

    Jak warzyliśmy Imperatora ? Czy 109 IBU oznacza, że to najbardziej gorzkie polskie piwo ? Dlaczego rozlaliśmy nowe piwo do butelek o poj. 0,33 l ? Dlaczego nie RIS albo Barley Wine ?

    Na te i na więcej pytań odpowiadamy tuż przed premierą najmocniejszej PINTY świata


    PINTA Imperator Bałtycki 24,7° - Wskazówki Eksploatacyjne


    W ostatnim przedświątecznym tygodniu 2013 roku na rynku pojawi się PINTA Imperator Bałtycki 24,7o. Nowe piwo, to jak dotąd największe wyzwanie piwowarskie z jakim zmierzyliśmy się w trakcie naszej niespełna 3-letniej przygody.

    Klasyczny Porter Bałtycki - ciemny, mocny lager to piwowarski skarb Polski. W najbardziej popularnej wersji - o ekstrakcie ok. 20*Plato - warzony jest z powodzeniem przez kilka polskich browarów. Jako PINTA doceniamy wartość Porteru Bałtyckiego ale po swojemu zrobiliśmy krok naprzód. Chcieliśmy zobaczyć, co jest dalej

    Dlaczego nie RIS ? Dlaczego nie Barley Wine ? Szczerze mówiąc, od obu wymienionych stylów bardziej cenimy sobie Portera Bałtyckiego. Poza tym, mamy możliwość fermentowania legarów. Decyzja była prosta. W 2013 roku przyszedł czas na działanie.

    Dodaliśmy Porterowi nieco ciała i jednocześnie - spodziewając się niezbyt głębokiego odfermentowania - zaplanowaliśmy intensywne chmielenie na goryczkę oraz na smak. Intensywne nachmielenie ma złagodzić zawartą w piwie pokaźną słodycz. Stąd w składzie duża dawka chmielu o wysokiej zawartości alfa-kwasów - amerykańskie odmiany Zeus oraz El Eldorado.

    Również dla smaku chmieliliśmy odmianami amerykańskimi - głownie po to, aby przedrzeć się ze smakiem chmielu przez gęsty ekstrakt. Postanowiliśmy jednak nie przesadzić z “amerykańskością” - zbyt agresywny smak oraz aromat chmielu nie pasował nam do Porteru Bałtyckiego, nawet w wersji imperialnej. Tak jak zaplanowaliśmy - nasz Imperator Bałtycki to nie jest ciemna i mocna IPA, nie jest to tez klasyczny, tyle że mocniejszy Porter Bałtycki. Imperator to coś pomiędzy, to coś nowego.

    Zadana do Imperatora dawka chmielu oznacza wartość IBU w gotowym piwie na poziomie 109. Bezwzględnie, to bardzo dużo. Ale owe 109 IBU ma w butelce konkurenta w postaci bardzo gęstego ekstraktu początkowego - 24,7°Plato, odfermentowanego niezbyt głęboko - zawartość alkoholu to 9,1% obj. W efekcie, według naszej opinii uzyskaliśmy najbardziej odpowiedni balans między słodyczą, goryczką i zawartością alkoholu.

    Pewne emocji wzbudza pojemność butelki - po raz pierwszy rozlaliśmy piwo do małych butelek o poj. 0,33 litra. Według nas, to najlepsza pojemność dla bardzo wyrazistych piw, takich jak Imperator. Prawdopodobnie w przyszłości będziemy do takich butelek rozlewać wszystkie piwa o ekstrakcie powyżej 20°Plato.


    >>> Jak warzyliśmy Imperatora Bałtyckiego 24,7°

    Przygotowania do warzenia piwa na skalę komercyjną w ramach PINTY poprzedzone były warkami testowymi. Jedną z najważniejszych był Porter Imperialny Walny, uwarzony w 2011 roku przez Ziemka Fałata i Jacka Michnę. 45 butelek ciemnego lagera - 25°Plato i 110 IBU - zostało rozdane uczestnikom Walnego Zjazdu Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zima 2012 roku. Tamten Porter Imperialny Walny stal się podstawą do warzenia Imperialnego Porteru przez PINTĘ.

    Warzenie w browarze w Zawierciu odbyło się w nocy z 22 na 23 października. Kadź zacierna przyjęła absolutnie maksymalną ilość słodów, konieczne stało się wręcz dodatkowe wspomaganie mieszadła. Filtracja trwała długo, ale stabilnie Odpowiedni ekstrakt uzyskaliśmy przez dłuższe niż zwykle gotowanie (odparowywanie). Korektę ekstraktu brzeczki nastawnej wykonaliśmy z użyciem ekstraktu słodowego oraz cukru (surowce standardowo używane do warzenia Porteru Bałtyckiego). W przypadku Imperatora ekstrakt słodowy i cukier stanowią poniżej 5% “zasypu”. Dlaczego akurat 24,7°Plato ? To górna kreska obowiązkowego legalizowanego areometru, jaki udało nam się zdobyć specjalne na to warzenie.

    Pewne problemy spotkały nas podczas chłodzenia brzeczki na wymienniku ciepła - bardzo duża ilość chmielu hamowała przepływ gęstej brzeczki przez wąskie rurki wymiennika. Trochę więcej chmielu i mogliśmy mieć kompletny paraliż chłodzenia. Ale nie mieliśmy

    Fermentacja z użyciem dużej ilości drożdży Fermentis W 34/70 szła dość gładko, aż nagle zatrzymała się w okolicach 10°Plato. Sytuację uratowaliśmy świeżutką gęstwą drożdży W 34/70 która akurat mieliśmy pod ręką po zakończeniu fermentacji PINTY Jak w Dym. Zahartowane drożdże na nowo wznowiły fermentacje Imperatora.


    >>> Przechowywanie Imperatora

    Piwo jest pasteryzowane i niefiltrowane. Oficjalnie termin przydatności wynosi 12 miesięcy, ale spodziewamy się, że Imperator będzie nadawał się do przyjemnej degustacji znacznie dłużej. Przykład innych, nawet słabszych (ekstrakt) polskich Porterów Bałtyckich pokazuje, że piwa w tym stylu nie psują się przez kilka lat przechowywania.

    Jeśli chcecie przechować Imperatora latami, zalakujcie kapsel lakiem i schowajcie butelkę do możliwie chłodnego i zaciemnionego pomieszczenia.


    >>> Jak serwować Imperatora Bałtyckiego 24,7°

    Polecamy spożywanie Porteru ze szklanki z cienkiego szkła o poj. 0,33 litra - najlepsza będzie ta dedykowana naszemu Imperatorowi, ale równe dobrze sprawdzi się sniffer (niski kielich z cienkiego szkła na nóżce)


    >>> Temperatura serwowania ?

    Zalecamy temp. 13-14°C. Tak gęste piwo właśnie w wyższej temperaturze odsłoni całą złożoność. Imperator Bałtycki nie służy orzeźwieniu, to ma być posiłek w płynie - wzmacniający i rozgrzewający:-)


    >>> Łączenie z jedzeniem

    Imperator Bałtycki jest na tyle esencjonalny i wyrazisty, że sam w sobie stanowi potrawę. Jeśli już łączyć go z jedzeniem, to raczej w trakcie deseru - ze świeżą gruszką, sorbetem truskawkowym oraz możliwie gorzką czekoladą.


    >>> Skład Imperatora

    Skład: słody Weyermann® monachijski typ I, pilzneński, jęczmienny diastatyczny, wiedeński, Caramunich® Typ III, Caraaroma®, Carafa® Special Typ I; ekstrakt słodowy; cukier; chmiele (USA): Amarillo®, Ahtanum®, Centennial, El Dorado®, Mosaic™, Zeus; drożdże Saflager W 34/70.


    >>> Parametry PINTA Imperator Bałtycki 24,7°

    Ekstrakt: 24,7 % wag.
    Alkohol: 9,1% obj.
    Wartość IBU: 109

    >>> Premiera i dostępność Imperatora

    Piwo rozlaliśmy wyłącznie do butelek. Przygotowaliśmy w sumie 7380 butelek. Większość została już wysłana do pubów, sklepów i hurtowni. W sprzedaży pojawi się najbliższych dniach.

    Oficjalna, aczkolwiek bardzo kameralna premiera odbędzie się w piątek nad Bałtykiem

    Na zdrowie !
    Mnie osobiście najbardziej cieszy to, że zdecydowali się całą warke przelać wyłącznie do butelek. Zwiększa to szanse znalezienia tego piwa w sklepie, a Imperatora z beczki i tak nie miałbym szans wypić u siebie. Piwa nie jest dużo, wyprodukowano zaledwie ok. 7000 butelek, co według tego co Pinta sama przyznała na Facebooku, jest to 1/4 normalnej warki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jestemowca; 2013-12-18, 15:58.

    Leave a comment:


  • PiwnicaZamkowa
    replied
    Uchwyciłem moment dostawy pierwszych palet z pintowymi szklankami :-)
    Attached Files

    Leave a comment:


  • wasyll
    replied
    Wypuścicie koszulkę do Imperatora? Może jeszcze przed świętami?

    Leave a comment:


  • becik
    replied
    Jak będzie wyglądała możliwośc nabycia szklanki?

    Leave a comment:


  • iron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
    Czyżby Imperator Bożonarodzeniowy

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    Orkan Ksawery to już historia... Nadchodzi PINTA Imperator Bałtycki 24,7°

    Doceniamy wartość Porteru Bałtyckiego, warzonego z powodzeniem przez kilka polskich browarów.
    Ale po swojemu robimy krok naprzód, żeby zobaczyć co jest dalej
    Spełniliśmy własne marzenia i stworzyliśmy Imperatora Baltyckiego - ciemnego, mocnego lagera ze słodu i chmielu.

    Piwo dostępne będzie wyłącznie w butelkach o poj. 0,33 l.
    Będzie tez specjalna szklanka do Imperatora - również o poj. 0,33 l (na zdjęciu).

    W sklepach I.B. powinien pojawic się ok. 19-23.XII.2013.
    Niedługo więcej informacji, co, dlaczego i jak.
    Czyli prawie zgadłem

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...