PINTA warzy!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • docent
    replied
    Celowaliście w odmianę Blonde czy Ambrée?

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    Informacje informacjami a czy podczas wizyty we Francji spotkaliście jakieś BdG podobne do waszego?
    Piłem je wczoraj i przyznam, że nie było w żadnym elemencie (kolor, zapach, smak) podobne do tych, które próbowałem dotąd, zarówno domowych jak i przemysłowych.
    Mieliśmy okazję spróbować ponad 20 rónych piw w tym stylu i dominowały o takim samym kolorze jak nasze. W Polsce stosunkowo dobrze znane jest Jenlain Ambree i inne odmiany bursztynowe, ale na bazie naszych doświadczeń to we Francji najczęściej pijane są style Blonde i w przypadku małych browarów są one niefiltrowane podobnie jak PINTA Ce n'est pas IPA. Jeśli chodzi o smak i aromat to udało się nam degustować jedno podobne z nutą cytrusów. Generalnie jednak styl jest tak szeroki i dający możliwości różnych interpretacji, że można się przy każdej kolejnej degustacji zdziwić. W jednym z browarów piliśmy np ciemne Biere de Grade które smakowało prawie jak rasowy stout.

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    (...) ale tak na wszelki wypadek - abyście mogli w pełni cieszyć się charakterem Bière de Garde, przekazujemy kilka ważnych informacji na temat tego stylu oraz sposobów jego serwowania.

    (...)
    Informacje informacjami a czy podczas wizyty we Francji spotkaliście jakieś BdG podobne do waszego?
    Piłem je wczoraj i przyznam, że nie było w żadnym elemencie (kolor, zapach, smak) podobne do tych, które próbowałem dotąd, zarówno domowych jak i przemysłowych.

    Leave a comment:


  • VanPurRz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    Są dwie wersje:

    SE NY PA IPA lub SE NY PA ŻIPA

    Tak szkolnie to se ne(ye) pa ipa ale w szybkim mówieniu łączy się i raczej to drugie se ne pasi(zi)pa.

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Kiedy ?

    Wczoraj wyjechały pierwsze transporty w Polskę, nie ma sztywnej daty premiery, gdzieniegdzie butelki są już ponoć dostępne, w pubach w okolicach weekendu.

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Kiedy będzie w sklepach/kranach?

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Są dwie wersje:

    SE NY PA IPA lub SE NY PA ŻIPA

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Przydałałaby się wskazówka jak to wymawiać - se nespa sipa?

    Si jak w hiszpańskim, nie jak w polskim siki
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-08-21, 11:42.

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Ce n'est pas IPA - smacznego !

    Lada moment najnowsze piwo PINTY - Ce n'est pas IPA zagości w pubach i sklepach w Polsce. Przygotowywaliśmy je dla Was od wielu tygodni.

    Nie wątpię, że większość użytkowników Forum wie co i jak, ale tak na wszelki wypadek - abyście mogli w pełni cieszyć się charakterem Bière de Garde, przekazujemy kilka ważnych informacji na temat tego stylu oraz sposobów jego serwowania.

    Co to jest Bière de Garde ?

    Francuzi wnoszą do piwowarstwa jeden ważny styl - Biére de Garde. Styl jeden, ale za to trudny do precyzyjnego zdefiniowania. Biére de Garde może mieć kolor złota do brązu. Zasyp wyłącznie ze słodów, ale jeśli pojawi się cukier, nikogo to nie zdziwi. Przyprawy ? Do wyboru, do koloru. Chmiel gra rolę drugo- a nawet trzecioplanową. Fermentacja z użyciem szczepów lager lub ale. Słowem - Biére de Garde to dziś bardziej pojęcie filozoficzne i swoisty styl-guma, dający piwowarom możliwość nieskończonej autorskiej zabawy. Zapewne miłość do własnych narodowych tradycji kulinarnych sprawiła, że Biére de Garde stało się jednym z powodów odrodzenia francuskiego piwowarstwa w skali mikro (wstęp do przekrojowego artykułu o Bière de Garde który ukaże się niebawem w najnowszym "Piwowarze").

    Jak serwować Bière de Garde ?

    Dwa podstawowe rodzaje szkła to TULIP - kielich na nóżce lekko rozchylony u góry oraz duży kieliszek do wina, na długiej nóżce. Załączamy zdjęcia. Jeżeli tylko macie możliwość użycia takiego szkła, nie wahajcie się. Preferowana objętość: 0,3 litra.

    Temperatura serwowania ?

    To bardzo ważne - Bière de Garde musi być zimne, w temp. od 7 do 9°C. Taką temperaturę rekomendujemy dla Ce n'est pas IPA. W takiej temperaturze piwo uzyska odpowiednią harmonię między aksamitna pełnią, słodowością, a specyficznym aromatem pochodzącym od słodu klepiskowego, dodanych przypraw i użytych drożdży.

    Parametry PINTA Ce n'est pas IPA:

    Ekstrakt: 14,0 % wag.
    Alkohol: 5,7 % obj.
    Wartość IBU: 18

    Łączenie z jedzeniem:

    Łączenie Biére de Garde z jedzeniem wydaje się naturalne, zważywszy na francuskie obyczaje. Do szklanki Biére de Garde polecane są ryby i owoce morza, z serów Cammebert, Edam i Feta a jeśli mamy ochotę na pełne danie, to coś solidnie przyprawionego z kuchni indyjskiej lub arabskiej.

    Polecamy skorupiaki, lekkie sałatki oraz kanapkę z grillowanym kurczakiem. Świetnie sprawdza się tez z jagnięciną (sprawdzone !).

    I najważniejsze:

    PINTA Ce n'est pas IPA - TO NIE JEST IPA !

    Smacznego !
    Attached Files

    Leave a comment:


  • emes
    replied
    Jest też Pils z Widawy porządnie nachmielony amerykańskim chmielem Simcoe.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
    Optymista - śmiem nie po raz pierwszy twierdzić, że u nas nie warzy się ŻADNEGO pilsa...
    Wczoraj przypadkowo piłem Raciborskie. Bardzo dobrze pochmielony pils. Aż się zaskoczyłem.

    Póxniej były czeskie piwa. Dwa wylatały z butelki, a tak poza tym nuda.

    Leave a comment:


  • Sokół83
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    PINTA Ce n'est pas IPA 14,0° - piwo w stylu Bière de Garde - warzymy 14 lipca, premiera końcem sierpnia
    ooo, jeden z moich ulubionych stylów piwa, znany mi tylko z La Goudala i Jeanlaina

    Leave a comment:


  • purc
    replied
    BTW CIPA czyta się jednak czipa...

    Leave a comment:


  • purc
    replied
    Jak to? Kopyr zrobił PIPA ,a CIPA jest w Czechach.

    Leave a comment:


  • iron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    Czyli nie rewolucja zapomniała, tylko lud tego chce. Zresztą akurat Odsiecz nie oferuje jakichś spektakularnych doznań smakowych w stosunku do innych dostępnych lagerów, a cenę ma wyższą.

    Popularność mocno goryczkowych ejli jest chyba naturalna po latach takiej posuchy, jaką zafundował nam rynek. W dodatku tak się składa, że są z reguły dobrze zrobione, a np. marcowego czy porządnego pilsa to w Polsce ze świecą szukać.

    Z ciekawości - jak schodzą stouty?
    Optymista - śmiem nie po raz pierwszy twierdzić, że u nas nie warzy się ŻADNEGO pilsa...

    Ale popieram -choć sam nie wierzę, że tak otwarcie chwalę Pintę - wśród browarów kontraktowych/rzemieślniczych mają najbardziej zróżnicowany repertuar i chwała Im za to - chyba o to nam chodziło w piwnych utyskiwaniach na polski rynek jeszcze parę lat temu.
    Też już mnie trochę męczy ten hipsterski trend na wszelkie piwa kończące się na IPA, choć czekam, aż ktoś będzie miał jaja i wypuści piwo CIPA lub PIPA

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...