Ziemniak ziemniakowi nie równy
Collapse
X
-
Masz jakieś kartofelki a nie wiesz co jesz?
ziemniaka sprawdzam na zasdzie przekrojenia i zlaczenia polowek - klei sie to na na kluchy i puree, nie klei sie to na zapiekane, frytki, gotowane w calosci.
ale obiecuje ze si epoprawie i dopytam o odmianyLeave a comment:
-
jak dostaje czubryce z bulgarii to jestem z bulgarii a jak papryczki z tajlandii to jestem tajem?
mam po prostu duzo podrozujacych znajomych dla ktorych nei stanowi problemu przewiezienie paczuszki ziol- bez skojarzen oczywiscie :P
Teraz napisz o swych kartofelkach.
Jak tam u Was w poznańskiem z jakością?
Bo ja do tej pory ,oprócz Orlika z Jędrzejowa, nie natrafiłem na dobrą jakość ziemniaka.
Ciekawe bo przecież jesień podobna do tej ubiegłorocznej i kartofelki powinny być klasowe?!Leave a comment:
-
tylko jesli chodzi o staz na forum
Gdybyś podał okolice z których pochodzisz (profil) to miałbym lepszą orientację gdzie ją kupujesz.
A tak nadal nie wiem.
W Bułgari się bywało ale 30 lat temu i żarłem tylko pomidory z papryką bo to było tańsze tam od wody.
Myślę, że czubrica będzie też dobra do pieczonek.Leave a comment:
-
Czy możesz bliżej się określić (profil) i podać swoje zastosowanie czubricy a także gdzie ją kupujesz?
co do zastosowania to najczesciej przy kebatczeta, musace w wersji bulgarskiej, gjuwecze (niestety moj wspanialy garnek przywieziony z bulgarii zostal rozbity w drobny mak) czy kawarmie.
oczywiscie eksperymentujac i bawiac sie smakami dorzucam czubrycy do marynat do mies wedle widzimisie i uznania.
co do zakupu - jak w przypadku wiekszosci przypraw - staram sie miec zapas ze zrodla, jak wysycha kupuje w sklepie ze swiadomoscia ze dostaje np mieszanke
czy to juz koniec przesluchania i swiadek jest wolny?Leave a comment:
-
To właśnie było na targach. Dary Ziemi w Gdyni, gdzie głównie zaopatrzyć się można w miody, sery zagrodowe, pieczywo i wędliny, ale i ze 2 stoiska z przyprawami były. Tak sobie teraz pomyślałem, że gdyby były też ziemniaki, to może by się coś zamówiło do domu
Swój namiot ma tam też Amber, ale ledwie go zauważyłem - inne priorytety.Leave a comment:
-
-
A ja pod Waszym wpływem kupiłem sobie czybrycę (zieloną). 6 zł za 50g to pewnie dużo?Leave a comment:
-
tylko ze ten czaber w czubrycy to inny czaber niz ten nasz (a przynajmniej powinien byc inny)
jagniecine spokojnie mozesz czunryca marynowac czy tez nacierac - bedzie znakomita. tylko pamietaj ze jagniecina kocha czosnekLeave a comment:
-
No to koledzy mnie wkręciliście.
Byłem u rolnika na targu u którego kupuję inne warzywa i owoce.
Zbiera zamówienia na: Satin, Vinetę i Denara.
Co sądzicie o odmianie Vineta ?Leave a comment:
-
A ja mam problem, bo mój dotychczasowy rolnik nie odbiera od 5 dni telefonu.
A adresu domowego nie znam...Leave a comment:
-
No to ja Tobie powiem ,że dzięki Tobie kupuję ją na targowiskach.
Ostatnio kupiłem czerwoną , jest doskonała do lecza a zielona do kartofli i sałatek ,z minimalną zawartością soli.
Za 50gr zapłaciłem 2,50zł.
Rozprowadza ją firma z Katowic, jeśli ktoś chce to ja mogę adres przesłać poprzez PW.
Jeszcze jedno. Dorwałem Lorda w super cenie. Dam znać w przyszłym tygodniu.
czubryca jako taka powinna byc w 100% zmielonym czabrem gorskim - bardzo popularnym zielskiem w bulgarii. i to jest klasyczna czubryca zielona - choc oczywiscie znajda sie tacy co zmieszaja ja z sola i sprzedadza. Pod nazwa czerwonej czubrycy sprzedaje sie mieszanke papryki ostrej soli i czabru. Mieszanka ta jest bardzo popularna w bulgarii i takie polaczenie jest wykorzystywane niemal do kazdego dania poza zupa mlecznawiec mozna ja takze kupic jako gotowy zestaw.
Ostatnia zmiana dokonana przez sailor; 2012-09-20, 10:05.Leave a comment:
-
Ostatnia zmiana dokonana przez tomolek; 2012-09-14, 08:36.Leave a comment: