PDA

Wersja pełna: : Anteks piwowarzy


Strony : [1] 2 3 4 5 6

anteks
04-10-2003, 22:23
naczytałem się o samodzielnym warzeniu i mocno mnie wzieło
zamówiłem w BROWAMATORZE ZESTAW START,JOHN BULL MILD 1.6kg ekstrakt slodowy 1.8kg[dodałem tylko około 1.5kg]wody 20l[lubię mocniejsze]
po zmieszaniu balingometr wskazał 1044[to chyba 11BLG:confused:
smak i zapach OK.idę spać niech teraz pracują drożdże:D

kangurpl
05-10-2003, 09:02
Jak lubisz mocniejsze to dodaj resztę ekstraktu rozcieńczonego jak najmniejszą ilością wody.

anteks
06-10-2003, 08:02
mijają 24 godz. a z moim piwem nic się nie dzeje .gdzie ten koźuch piany[chyba że tego przy gotowcach niema???]:confused:

Archer
06-10-2003, 08:26
wsypałeś drożdże z torebki do fermentora, czy najpierw je wzbudziłeś ?

anteks
06-10-2003, 12:13
wsypałem zd szklanki z letnia wodą ale zapomniałem dodać cukier mija 36 godz coś zaczyna się dziać ,ruszyły małe bąbelki:eek:

dkrasnodebski
06-10-2003, 13:27
Za chwilę będą większe, potem jeszcze większe aż do bardzo dużych w dużych ilościach a potem nagle znikną.
Teraz jest trochę chłodniej to może i drożdżyki trochę leniwiej pracują. Daj im trochę czasu.

CarlBerg
06-10-2003, 14:03
anteks napisał(a)
naczytałem się o samodzielnym warzeniu i mocno mnie wzieło
zamówiłem w BROWAMATORZE ZESTAW START,JOHN BULL MILD 1.6kg ekstrakt slodowy 1.8kg[dodałem tylko około 1.5kg]wody 20l[lubię mocniejsze]
po zmieszaniu balingometr wskazał 1044[to chyba 11BLG:confused:
smak i zapach OK.idę spać niech teraz pracują drożdże:D

Właśnie zabutelkowałem "John Bull Pilzner" ... po dodaniu 1,8 ekstraktu na 21 litrów wody aerometr wskazał 1,052 / Blg = 12,9 ... Piana duża po 24-48 godz ... Po 5 dniach stanęło na 5 Blg, butelkowanie w 7-8 dniu z 130 g glukozy rozcieńczonej w gorącej wodzie ... Razem - 35 butelek 0,5 oraz 5 butelek 0,33 ... Powodzenia :stout:

anteks
08-10-2003, 06:15
nie zaglądałem do fermentatora od 24 godz bo byłem w pracy pianay prawie wcale lacz widać że pracuje zapach ładny jakbu porzeczkowy:confused:

anteks
11-10-2003, 22:06
mija 7 dzień balingometr od 12 godz wskazuje 4,5blg czy już butelkować:confused:

CarlBerg
11-10-2003, 22:31
anteks napisał(a)
mija 7 dzień balingometr od 12 godz wskazuje 4,5blg czy już butelkować:confused:

Poczekaj do jutra wieczór, jak Blg nie spadnie niżej - rozlewaj w butle ...

Pozdrawiam

anteks
11-10-2003, 22:41
dzięki rano zaczyna myć butelki .czy kapsle gotować czy dezynfekować w np. chloraminie

CarlBerg
11-10-2003, 22:51
Kapsli nie chloruj - zalej wrzątkiem, pogotuj kilka minut - i jak ostygną to kapsluj ... Tylko dodaj glukozę czy też suchy ekstrakt ...

:stout:

anteks
11-10-2003, 23:03
dodam napewno.przeżyłem juz stres zapominając o podpasieniu drożdży

anteks
14-10-2003, 11:57
uffff piwko już w butelkach [40 szt]:D [nauczka na przyszłość po degustacji myć dokładnie butelki teraz trochę!!!:mad: bolą plecy od nachylania się na wanną]teraz czekam na:stout:

anteks
15-10-2003, 20:49
butelki leżakują w temp 10-13*C czy to jest odpowiednia temp.:ice:

Archer
16-10-2003, 09:08
O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ?

CarlBerg
16-10-2003, 09:26
Kapsle raczej należy wysterylizować - podobnie jak butelki ... nie każdy to robi ( patrz posty na forum ) jednak większość zapewne sterylizuje ... Bezpośrednio przed rozlewem piwa kapsle zalewasz wrzątkiem na 5-10 minut, możesz je również pogotować kilka minut ... nic im się nie stanie ...

anteks
19-10-2003, 21:09
Archer napisał(a)
O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ? swoje kapsle gotowałem przez 5 min.[zgodnie z sugestiami innych forumowiczów]gumki szlag nie trafił:eek:

pawcio1
21-10-2003, 09:51
anteks napisał(a)
butelki leżakują w temp 10-13*C czy to jest odpowiednia temp.:ice:

To jest prawie idealna temp.Choć w 10 st miałyby jeszcze lepiej

burar
21-10-2003, 10:20
Ja dotychczas kapsli nie wyparzałem i odpukać z zabutelkowanym piwem wszystko jest O.K. - niektóre już mają leżakują 1,5 m-ca, ale od tej pory lepiej wyparzyć - nie zaszkodzi.

CarlBerg
21-10-2003, 10:36
burar napisał
Ja dotychczas kapsli nie wyparzałem i odpukać z zabutelkowanym piwem wszystko jest O.K. - niektóre już mają leżakują 1,5 m-ca, ale od tej pory lepiej wyparzyć - nie zaszkodzi.

Dokładnie, nie zaszkodzi ... Zresztą jest to zalecane na opakowaniu ... Sterylizacja kapsli jest na tyle łatwa i szybka, że warto poświęcić kilka minut i mieć ewentualny problem z głowy ... Jak wiemy, czystość w piwowarstwie domowym to podstawa.

anteks
25-10-2003, 20:50
john bull leżakuje2 tygodnie lecz nie moglem wytrzymać i otworzyłem małą butelkę,nagazowane dobrze piana nawet nawet tylko smak :confused: lecz myślę sobie że zaparę dni to się poprawi:D

anteks
25-10-2003, 21:06
czekając na JOHNA BULLA postanowiłem zająć się SKRZYNKĄ FULLA.przygotowałem wszystko jak instykcja kazała :) tylko przy końcowym pomiarze balingometrem:confused: 10.5 czy coś jest NIE TAK:(

arzy
26-10-2003, 06:58
Nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, ale ja najpierw dolewam mało wody i mierze blg., następnie dolewam do pozimu jaki chce uzyskać.

anteks
26-10-2003, 18:09
mija pierwsza doba mojej warki piana chyba trochę mała,balingometr wskazał 8blg czy nie za szybko fermentuje :confused: temp22*C

Krzysiu
27-10-2003, 06:33
Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.

PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.

pawcio1
27-10-2003, 07:23
Krzysiu napisał(a)
Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.

PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.

Ja mierzę Balling przed i po opadnięciu piany.Głównie w celu określenia poziomu alkoholu.:D
Po cichej już nie , a co do emotikonów to nie przesadzaj .
Kilka buziek jeszcze nie robi kłopotów.:eek:

anteks
03-11-2003, 20:52
mija 9 dni od nastawienia 2 warki z 10,5 blg po 2-3 dniach spadlo do 4.5 i tak już zostalo do dziś, postanowiłem lać w butelki.rozpuścłem suchy ekstrakt i dodałem do fermentatora wyszło 18.5l.myślę że na Sylwestra będzie już dobre będzie można nim wzieść toast:stout:

anteks
18-11-2003, 19:53
mija miesiąć od zabutelkowania johna bulla,postanowiłem przeprowadzić następna próbę smakową .po otwarciu piana jak przy szampanie :eek: ;smak:( niestety nie najlepszy może to jeszcze za wcześnie.pełen nadziei czekam dalej

Krzysiu
19-11-2003, 06:17
Jak robisz z gotowca, to smak w niewielkim stopniu zależy od ciebie, więc nie ma się co stresować.

Zresztą z własnego doświadczenia wiem, że wypija się wszystko, niezależnie od tego, jak smakuje, chyba że jest całkiem skwaśniałe.

anteks
03-12-2003, 19:09
dzisiaj mija miesiąc od zabutelkowania :skrzynki fulla"
postanawian przeprowadzić piwrwszą próbę:D
LISTA OBECNYCH;
GŁÓWNY BROWARNIK ANTEKS
ŻONA
TEŚCIOWA[mieszkanka grodziska wlkp]

po rozlaniu do szklanek i pirwszych łykach na twarzach wysokiej komisji maluje się błogi zachwyt:rolleyes: :rolleyes:
teściowej przypomniały się lata młodości:eek: [chyba jej tak nie zostanie:confused:
WYNIK


PIWO JEST S U P E R!!!!!!!![MOŻE TYLKO TROCHĘ MAŁO GAZU ]
myślę że się jeszcze nagazuje

anteks
06-12-2003, 22:21
jutro zabieram mojePIWKO do pracy [są tacy co pracują w niedziele]
koledzy męczą mnie już od dawna:stout: zobaczymy jak im będzie smakowała SKRZYNKA FULLA I JOHN BULL MILD wyniki degustacji po odespaniu 24h [w poniedziałek]mam nadzieje ze wszystko będzie OK

anteks
18-12-2003, 21:20
dzisiaj dostałem przesyłkę z BROWAMATORA a w niej pszeniczne i
lager niebawem zabieram się do pracy:stout:

anteks
29-12-2003, 15:49
postanowiłem rok zakończyć pszenicznym z brewkita pszenicznego,
słodu 1,25kg i 0,5 kg słodu przenicznego 20l wody mineralnej
wyszło mi 12,5 Blg
:D teraz czekam na efekt:stout:

anteks
14-01-2004, 20:20
pszeniczne już w butelkach kilka dni temu część piwa zabutelkowałem dzisaiaj resztę ,chciałem sprawdzić wpływ cichej na walory smakowe pszenicznego:D bo pierwsza degustacja "zielonego "nawet ,nawet;) tylko bardzo mętne,pozostało mi teraz tylko czekać na:stout: :cool:

anteks
17-01-2004, 11:06
aby fermentator nie stał bezczynnie odrazu zabieram się za następną warkę,będzie to prawdziwy lager.nastepna warka to już chyba będzie warzenie z procesem zacierania:D już rozglądam się za sprzętem i
czytam artykuły na forum

elemel7
18-01-2004, 00:50
Panowie, nie szalejcie z ballingometrami - zrobiłem za moim pierwszym razem warkę z pszenicznego Browamatora (na 20 litrów)+ puszka słodu jęczmiennego 1,25 +odrobinę sproszkowanego słodu+pół litra zagotowanego miodu z wodą - i mimo krytycyzmu (kiedyś byłem specjalnie w Dusseldorfie za smakowaniem piwa) browar po 3 tygodniach już dał się pić , i nie tylko matka, siostra, tesciowa ale i kumple od piwa przyznali że jest doskonałe. Ktoś niedawno napisał na forum, że nieistotne jest (w pewnych granicach) jak własne piwo wyjdzie, i tak je się wypije- PRAWDA!!! I tak będzie lepsze od klarownych, przemysłowych preparatów. Teraz mam 3-cią miodową warkę; GENIALNA

anteks
04-02-2004, 12:37
mijaja prawie dwa tygodnie cichej w mojej warce i na powierzchni pojawiły sie jakieś białe wykwity:confused: czyzby infekcja,czy ktoś miał cos takiego:mad:

slado
04-02-2004, 13:26
anteks napisał(a)
mijaja prawie dwa tygodnie cichej w mojej warce i na powierzchni pojawiły sie jakieś białe wykwity:confused: czyzby infekcja,czy ktoś miał cos takiego:mad:
Jeśli wygląda to na małe skupiska pianki to mogą to być wyrwane spod osadu drożdżowego gazy CO2. Też miałem takie objawy ale nie spowodowały one zepsucia warki. Gorzej jeśli nie są to skupiska pianki.
Dwa tygodnie cichej to wystarczająco długo by kapslować. Nie czekaj.
I tak nie masz dużego wyboru.

anteks
04-02-2004, 19:56
niestety nie są to małe skupiska piany lecz raczej nitki pajęcze podobne widziałem na ogórkach kiszonych:confused:

slado
04-02-2004, 21:13
anteks napisał(a)
niestety nie są to małe skupiska piany lecz raczej nitki pajęcze podobne widziałem na ogórkach kiszonych:confused:
Współczuję Ci... [']
Warka raczej chyba do kanału... :( :kac:

anteks
04-02-2004, 21:30
chyba kilka butelek napełnię tą ciecza aby pozazać potomnym
;) :mad: co może się stać gdy...:confused:

slado
04-02-2004, 21:51
Antoś, jak dla mnie to możesz wszystko zabutelkować...
Jak masz wystarczająco dużo butelek to nie ma sprawy...
Zawsze możesz zdążyć wylać.
Za piwka domowe ;)
Browary domowe górą :stout: !!

anteks
16-02-2004, 20:00
Antoś, jak dla mnie to możesz wszystko zabutelkować...
Jak masz wystarczająco dużo butelek to nie ma sprawy...
Zawsze możesz zdążyć wylać.
Za piwka domowe ;)
Browary domowe górą :stout: !! [/QUOTE]
zabutelkowałem a co mi tam butelek mam pod dostatkiem(ciągła degustacja:D )dziwna piana zniknęła więc może to była niepotrzebna
panika,piwko świetnie sklarowane smak i zapach


:( za browary domowe:stout:

anteks
28-02-2004, 22:00
degustacja lagera (przed cichą napełniłem kilka butelek]
po nalaniu do kufla to co rzuca się w oczy to :eek: brak piany
a gazu tyle że w w wodzie mineralnej tyle nie znajdziesz
i smak:kac: chyba warka była jednak :mad: zainfekowana

anteks
04-03-2004, 21:19
dzisiaj postanowiłem wspiąć się na wyżyny piwowarstwa i popełnić warkę z procesem zacierania.:D kadź-zacierno warzelną postanowiłem pozyczyć od znajomej szefowej kuchni [18l narazie do czasu zdobycia swojej] kadź filtracyjna zrobiłem wg projektu przepraszam ale zapomniałem kogo ,zrobiona jest z obciętego wiadra w którego dno wtopiłem siatkę do gotowania na parze.
do gara wsypałem 2,5kg słodu pilzneńskiego i 0,5ko słodu monachijskiego oraz 10l wody przerwy 30min w 62* i w 72* do uzyskania negatywnej próby jodowej.

anteks
04-03-2004, 21:27
chwia przerwy bo dodawałem chmiel. podczas warzenia kozystam z artykułu krzysia .chmiel goryczkowy na początku ok.15g w zaparzaczu aby przeskoczyć pieluszki:D

anteks
04-03-2004, 21:58
jestem ponownie 10min przed końcem dodaję aromatyczny ok25g[
też w zaparzaczu]i do wanny na:impreza: kąpiel

Marusia
04-03-2004, 22:12
anteks napisał(a)
jestem ponownie 10min przed końcem dodaję aromatyczny ok25g[
też w zaparzaczu]i do wanny na:impreza: kąpiel

Chłopie, o tej porze dopiero do wanny, to jutro chyba na rano do pracy nie idziesz:)

anteks
04-03-2004, 22:13
temp warki spadła już do 40* jeszce chwilę poczekam aby zadać drożdży
które w międzyczasie pięknie wyrosły ale bez filtrowania brzęczki chyba się niestety nie obędzie:(

anteks
04-03-2004, 22:23
Marusia napisał(a)
Chłopie, o tej porze dopiero do wanny, to jutro chyba na rano do pracy nie idziesz:) ha.ha.ha dzisiaj i jutro to ja mam wolne a do pracy idę dopiero w sobotę[24h]ha.ha.:(

anteks
04-03-2004, 22:45
temp warki spadła do 25* filtrowanie okazało sie niezbędne
ale sito od mojej kadzi jest na tyle gęste że zatrzymało osad z chmielu teraz zadam tylko drożdży i czekam na:stout:

anteks
04-03-2004, 23:06
drożdże zadzane pomiar balingomertem wskazał 14,5blg:confused: po dolaniu w sumie 18l wody więcej nie dolewałem bo postanowiłem tym razem fermentować w małym ok 18 l wiaderku [kupiłem, dwa równe z jednego zrobiłeo kadź filtracyjną]poprzedni fermentowałem w browamatorze 30l teraz chcę robić[:)]cześciej ale mniejsze aby eksperymentować

anteks
08-03-2004, 11:41
mijają dwa dni a blg spadło tylko do 14:confused: warka bardzo mętna
czyżbym coś:kac:

CarlBerg
08-03-2004, 12:01
a na pewno dodałes drożdży ? :D

anteks
10-03-2004, 20:58
CarlBerg napisał(a)
a na pewno dodałes drożdży ? :D
:D dodałem he,he dzisiaj blg spadło do 12 chyba "COŚ" z tego będzie:stout:

anteks
14-03-2004, 11:46
niepotrzebnie się martwiłem po 10 dniach blg spadło do 2,5
teraz czas na cichą:D

anteks
23-03-2004, 20:53
2,5kg słodu pilzneńskiego ,1 kg monachijskiego 15l wody
pierwsza przerwa w 62* 40min,druga 72* 20min
10l do jednego fermentatora a 5 z dodatkiem 10g imbiru do drugiego
[zrobionego z pustej butelki po wodzie mineralnej]zobaczymy co z tego sie wyfernentuje:D narazie przepijam to koźlaczkiem z ambera i czekam:stout:

anteks
16-04-2004, 22:11
na zakończenie wiosennego sezonu z pozostałych słodów postanowiłem
coś uwarzyć i tak 3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmelowy jasny i 0,5 karmelowy ciemny ,drozdze dolnej fermentacji przerwy po 30min.Na początku gotowania garść goryczki i na końcu aromat,
wyszło 16l- 11 blg

anteks
16-04-2004, 22:13
anteks napisał(a)
10l do jednego fermentatora a 5 z dodatkiem 10g imbiru do drugiego
[zrobionego z pustej butelki po wodzie mineralnej]zobaczymy co z tego sie wyfernentuj
i nic z tego nie wyszło poza ładną pleśnią:kac:

blues-beer
16-04-2004, 22:21
anteks napisał(a)
na zakończenie wiosennego sezonu z pozostałych słodów postanowiłem
coś uwarzyć i tak 3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmelowy jasny i 0,5 karmelowy ciemny ,drozdze dolnej fermentacji przerwy po 30min.Na początku gotowania garść goryczki i na końcu aromat,
wyszło 16l- 11 blg

Z 5 kg słodu tylko 16l o 11 Blg?

Krzysiu
16-04-2004, 22:59
Rzeczywiście wydajność znikoma. Mi ostatnio wyszło z 6 kg słodu pilzeńskiego 26 litrów brzeczki ok. 15,5 Blg

anteks
18-04-2004, 11:26
blues-beer napisał(a)
Z 5 kg słodu tylko 16l o 11 Blg?
słód był chyba zbyt grubo ześrutowany:D

anteks
18-04-2004, 11:29
anteks napisał(a)
słód był chyba zbyt grubo ześrutowany:D
nauczka na przyszłość-albo zamawiać ześrutowany albo zainwestowć w
śrutownik];)

Krzysiu
18-04-2004, 15:03
Albo stosować podwójną dekokcję.

anteks
19-04-2004, 12:01
Krzysiu napisał(a)
Albo stosować podwójną dekokcję.
czy polega ona na powtórnym zacieraniu?

Krzysiu
19-04-2004, 17:16
Metoda dekokcyjna polega na osobnym zagotowaniu gęstej części zacieru (ok. 1/3 objetości całego zacieru) w celu skleikowania skrobi, przez co jest ona łatwiejsza do rozłożenia przez amylazy. Robi się to mniej wiecej tak - 1/3 zacieru w temp. np. 50 stopni ogrzewa się do temp. przerwy cukrowej, żeby dać enzymom w śrucie podziałać (większa część enzymów pozostaje w rzadkiej części - zacierze głównym), a następnie doprowadza się do zagotowania 20 - 30 minut i powoli dodaje do zacieru głównego podnosząc jego temp. do temp. przerwy cukrowej. Jest to dekokcja pojedyncza (jednowarowa). Można po upływie przerwy wykonać tę czynność jeszcze raz, wtedy jest dekokcja podwójna (dwuwarowa). Istnieje jeszcze system dekokcji trójwarowej, ale jest rzadko stosowany ze względu na duży wydatek energii. Mozna stosować rózne programy temperaturowe w stosunku do zacieru głównego, uzyskując zróźnicowane efekty.

anteks
22-04-2004, 20:39
degustacja warki nr 5 mojej piewszej z zacieraniem rozlew po ciechej
23.03.04 piwko średnio nagazowane, klarowne chyba trochę mało chmielu
słaba goryczka lecz na grila będzie się świetnie nadowało:D

anteks
13-05-2004, 09:58
mijają prawie 3 tygodnie od zakapslowania"pierwszego ciemniaczka"
dzisiaj próbna degustacja .kolor ciemno wiśniowy piana słaba szybko znika pozostawiając mały dywanik zbyt mocno nagazowane [chyba wsypałem zbyt dużo cukru do tej butelki -butelka ,025l od Tymbarku] smak mocno palonej kawy,ciut za mocno.poczekamy jeszcze kilkanaście dni ,tygodni;) co coś z tego napewno będzie:stout:

anteks
15-05-2004, 05:12
warka 7 miała być ostatnia ale temp spadły więc robię szybko Nr8
3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmel jasny wyszło 15l
17blg zrobię "mocarza wiosennego"

anteks
15-05-2004, 20:59
anteks napisał(a)
3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmel jasny wyszło 15l
17blg zrobię "mocarza wiosennego" po naukach na forum wynik blg lepszy niż w poprzedniej warce:D ale trzeba jeszcze doskonalić tę sztukę

anteks
15-05-2004, 21:29
wczoraj dodałem drozdze górnej fementacji z browamatora[Bo takie tylko miałem] 2 opakowania :rolleyes:a dzisiaj piana wychodzi wiadra

anteks
18-05-2004, 09:28
po trzech dniach b.burzliwej blg spadło do 7 i tak zostało:rolleyes:

anteks
21-05-2004, 22:58
blg 7 mija tydzień i nie spada więc jutro czas juz chyba na buteleczki:D

Krzysiu
22-05-2004, 06:10
anteks napisał
wczoraj dodałem drozdze górnej fementacji (...) 2 opakowania Niepotrzebnie. Na 15 litrów brzeczki wystarczy 1 opakowanie. Ilość drożdży w brzeczce można regulowanć natlenieniem - drożdże mnożą się bez opamiętania, dopóki w brzeczce jest tlen, dopiero po jego "skonsumowaniu" przystępują do fermentacji alkoholowej. Mocne brzeczki trzeba dobrze napowietrzyć, wtedy drożdże lepiej sobie radzą z fermentacją.

anteks
22-05-2004, 21:34
no i 8 wareczka już w butelkach piękny kolor i mocny zapach oj będzie się działo po spożyciu :D :stout:

anteks
25-05-2004, 21:17
co tam temp, warzę dalej
pilzneński 1,5kg monachijski 1kg karmel ciemny garśc
i...karmel jasny przez pomyłkę 1,5kg[pomyliłem pilzneńskim:D ]
z braku śrutownika rozdrobnione w młynku lecz widzę żę pozostało zbyt wiele całych ziaren zobaczymy co to będzie przy wysładzaniu:confused:

anteks
27-06-2004, 22:20
marusia ma chyba racje przeniczne po 6 miesiącach jest wyśmienite
kilka butelek może doczeka 1 roku to będzie uczta:D

anteks
07-07-2004, 22:49
co do ciemiaczka to nasycenie kolor i piana znakomite:)

anteks
24-08-2004, 21:07
warka nr 10 'jubileuszowe'
pilzneński 3kg
monachijski 1kg
karmel ciemny 0,2kg
drozdze safale 04
chmiel 0-30-50
wyszło 18l - 12,5blg

anteks
27-08-2004, 22:57
po 48 godz 4blg ładny zapach i smak daja nadzieje na dobrego ciemniaczka

anteks
02-09-2004, 21:15
mija tydzień blg spadło do 3 więc połowa poszła w butelki a druga część na cichą

anteks
17-09-2004, 21:10
jubileuszowe w butelkach więc czas na...

anteks
17-09-2004, 21:13
anteks napisał(a)
jubileuszowe w butelkach więc czas na... ...warkę nr 11:D

anteks
17-09-2004, 21:16
pilzneński - 3 kg
monachijski - 0,7kg[reszta:)]
karmel jasny- 1 kg
garść karmelu ciemnego
troche płatków kukurydzianych
drozdze górnej fermentacji z browamatora
wyszło wszystkiego 16l 12,5blg

anteks
17-09-2004, 21:29
tak wyglądało filtrowanie

anteks
17-09-2004, 21:30
a oto chmielenie

anteks
19-09-2004, 20:32
fermentacja ruszył po 18godz po trzech dniach wygląda tak

anteks
25-09-2004, 21:51
po 8 dniach utrzymuje się cały czas 5 blg wiec czas na cichą

anteks
01-10-2004, 23:34
warka 11 leżakuje a tu już gotuję warkę 12
pilzneński 2kg
karmel jasny 1kg
trochę goryczki na początku i aromat pod koniec:D

anteks
01-10-2004, 23:39
wareczka teraz na balkon aby się przez noc chłodzić
a rano dodam starter z drozdzy górnej fermentacji z browamatora(starter pracuje bardzo ładnie już od samego południa:D )

anteks
05-10-2004, 20:02
wyszło tego 16l 16blg

anteks
13-10-2004, 21:05
piwko z warki nr 9
piwko 4,5 miesiąca od zabutelkowania,piana obfita gazu dużo ale w do przyjęcia mocny karmelowy smak trochę za mocny (za dużo karmelu pomyłka:D )
ale bardzo przyjemny ciemniak

anteks
19-10-2004, 20:02
anteks napisał(a)
wyszło tego 16l 16blg zbyt wiele piwa i pisze jak kura
pazurem ,a później problem z odczytaniem 10l 16blg:impreza:

anteks
22-10-2004, 22:23
12 w butelkach więc pora na 13
pilzneński 3 kg
red 0,25kg
płatki kukurydziane 0,25kg

anteks
25-10-2004, 20:40
wyszło tego dobra 15l-12,5blg
62*c 40min
72*c do negatywne próby 40 min ????

anteks
25-10-2004, 20:43
niestety drożdże musiała zadać żona gdyż wypadek samochodowy pokrzyżował moje plany (autko do kasacji) WARKA NR13!!!!!!

anteks
26-10-2004, 20:02
żona ma chyba dobrą rękę do drozdzyków gdyż moje tak nigdy nie wyrosły
albo to sprawka samych drożdży (wyeast 1007 german ale)

anteks
27-10-2004, 22:30
oto foto

anteks
31-10-2004, 21:03
zawsze używałem drożdży suchych ,fermentacja trwała ok 4 dni i po pianie ani śladu,a tu mija 8 blg spadło do 3 ale piany jeszcze ok 2-3 cm

anteks
01-11-2004, 09:17
dzisiaj piana wygląda już tak ,niewiem czy to są drozdzyki i trzeba je zebrać na następna warkę ,czy jest to piana i jeszcze czekać, proszę o pomoc
oto foto

CarlBerg
01-11-2004, 09:34
Jeżeli Balling spadł na 3' i nie masz już oznak fermentacji, możesz pokusić się o odzysk drożdży. Zbierz do dobrze wyparzonego słoiczka te "smarki" z wierzchu i zalej odrobiną piwa z fermentora. A piwo przelej na cichą fermentację.

peter_1000
01-11-2004, 10:35
A mnie się nigdy takie fajne "cóś" nie robi. Jak piwko odfermentuje, drożdżyki zawsze idą sobie spać na dno fermentora. Niezależnie czy to górna czy dolna fermentacja. :rolleyes:

Twilight_Alehouse
01-11-2004, 11:04
Mi pierwszy raz się tak zrobiło - drożdże Wyeast German Ale. Jutro muszę zrobić odzysk i przelać piwo na cichą.

anteks
01-11-2004, 13:27
Twilight_Alehouse napisał(a)
...drożdże Wyeast German Ale. ...
moje to też wyeast german ale:D

anteks
02-11-2004, 21:35
blg spadło do 2,5 i tak zostało, więc zlałem na cicha i czekam:D

anteks
02-11-2004, 21:38
fermentator stoi pusty:( ,lecz po głowie chodzi mi już pszeniczne:cool: może jutro????

anteks
03-11-2004, 20:42
chodziło po głowie i doszło.14 stała się faktem
pilzneński 1,5kg
pszemiczny 2kg
pszeniczny wsypany do wody o temo 48*c - 10 min,póżniej dodany pilzneński

anteks
03-11-2004, 20:48
temp podniesiona do 65*C,zainspirowany artykułem Czesa ,postanowiłem zrobić po raz pierwszy zacieranie dekokcyjne.około 1/3 zacieru
przelałem do drugiego gara podgrzałem do 74*C-10min

anteks
03-11-2004, 20:52
po przerwie doprowadzenie do wrzenia i gotowanie około 15min

anteks
03-11-2004, 20:58
po zagotowaniu dekokt wlany do głównego zacieru temp idealna 72*C
czy zacieranie dwu warowe polegało by na odjęciu teraz 1/3 zacieru i
zagotowaniu , czy po pierwszym dolanu zacieru temp też miałaby
być 72*C:confused:

anteks
03-11-2004, 21:04
filtracja...makabra,zapomniałem że młóto ma być cały czas zalane brzęczką i całe sie zbiło utrudniając filtracje i co jakiś czas musiałem mieszać:mad:

anteks
03-11-2004, 21:07
po przefiltrowaniu gotowanie dałem 2 garście aromatycznego na początku gotowania

anteks
03-11-2004, 21:08
wyszło tego około 18l o zawartości ekstraku 12,5blg.
niewiem czy to zasługa zacierania dekocyjnego ,bo to chyba dobry wynik:D

mirekkk
03-11-2004, 21:37
anteks napisał(a)
wyszło tego około 18l o zawartości ekstraku 12,5blg.
niewiem czy to zasługa zacierania dekocyjnego ,bo to chyba dobry wynik:D
Rzeczywiście, wynik bardzo dobry. Kiedyś prześledziłem zagraniczne receptury i we wszystkich piwach zacieranych dekokcyjnie tak mieli. Sądzę, że to pozytywna "przypadłość" tej metody.

anteks
07-11-2004, 21:03
piana przez cały czas w granicach 2-3 cm,drozdzyki zebrane na następną warkę.po 4 dniach blg spadło do 5

anteks
15-11-2004, 22:17
blg spadło do 3 ,zielone piwko poszlo na cichą(mimo że pszeniczne niech troche poleżakuje:D )

anteks
16-11-2004, 20:09
dwa tygodnie cichej fermentacji i 13 zabutelkowana 12l

anteks
19-11-2004, 19:44
dzisiaj poszedłem na łatwiznę;)
ekstrakt slodowu 1.8kg
chmiel ,sok malinowy,drożdże z warki 13( 1007 )

anteks
19-11-2004, 19:45
składniki 15

rozbor
20-11-2004, 06:37
Czy takie przemysłowe soczki nie zawierają konserwantów, które by mogły przeszkadzać drożdżom? :confused:

anteks
25-11-2004, 21:05
rozbor napisał(a)
Czy takie przemysłowe soczki nie zawierają konserwantów, które by mogły przeszkadzać drożdżom? :confused:
chyba nie przeszkada po tygodniu blg spadło do 3 ,więc przelałem na cichą:D

anteks
25-11-2004, 21:07
anteks napisał(a)
blg spadło do 3 ,zielone piwko poszlo na cichą(mimo że pszeniczne niech troche poleżakuje:D ) prawie dwa tygodnie cichej piwko ładnie sklarowane dodałem cukier i w butelki wyszło tego 15l

anteks
22-12-2004, 11:17
wczoraj rozlałem warkę 15 .cicha troche ;) sie przeciągnęła
z braku czasu(lenistwo) trwało to 4 tygodnie ale piwko ładnie sklarowane wyszło tego 9 l

Krzysiu
22-12-2004, 13:56
rozbor napisał(a)
Czy takie przemysłowe soczki nie zawierają konserwantów, które by mogły przeszkadzać drożdżom? Na butelkach jest podany skład. Zawsze można wybrać takie, które nie mają konserwantów w składzie.

anteks
28-12-2004, 09:50
wczoraj zabrałem sie za następną wareczka >pszeniczne<
robione z ekstraktów

anteks
28-12-2004, 09:53
skład
ekstrakst jasny -1.25kg
ekstrakt pszeniczny 1,25kg
chmiel aromat lubelski szyszka 20g
gęstwa drozdzowa (3068)z poprzedniego pszeniczniaka

emes
28-12-2004, 10:01
Strasznie mocne będzie bez wody :D

anteks
28-12-2004, 19:45
oczywiści była też woda w ilości 15 L

anteks
28-12-2004, 19:47
chmielenie 5 min przde końcem oraz 15min w trakcie studzenia
foto z gotowania

anteks
30-12-2004, 12:12
wyszło tego dobra 14 l- 12,5 blg
po przestudzeniu i napowietrzeniu następnego dnia zadałem drozdze

anteks
30-12-2004, 15:04
po 12 godz pianka wyglądała tak:D

anteks
30-12-2004, 15:06
a oto warka po upływie 60 godz

anteks
02-01-2005, 20:32
po 4 dniach blg zatrzymało się na 7 więc zatopiłem drożdże

anteks
03-01-2005, 07:55
z lewej strony przed zatopieniem ,a z prawej po

anteks
11-01-2005, 19:44
dzisiaj przystąpiłem do warzenia kolejnej warki
pilzneński-2,5kg
red 0,5kg
woda 10 l

przerwy 62* 30 min
72* 25 min (do negatywnej próby)

filtracja przebiegła b.sprawnie

chmielenie goryczka 60"
aromat 10"+ 10 w studzeniu
w tej chwili brzeczka się studzi :D

Krzysiu
11-01-2005, 20:08
Mam prośbę - nie amerykanizuj nadmiernie zapisu. Pisz: 72 C, nie 72*, i 30 min, nie 30'. Przyjmijmy jakiś cywilizowany, w miarę uniwersalny poziom zapisu.

anteks
12-01-2005, 08:18
Krzysiu napisał(a)
Mam prośbę - nie amerykanizuj nadmiernie zapisu. Pisz: 72 C, nie 72*, i 30 min, nie 30'. Przyjmijmy jakiś cywilizowany, w miarę uniwersalny poziom zapisu.
dla krzysia wszystko ,obiecuje poprawę:D

anteks
12-01-2005, 08:25
starter zrobiony z gęstwy z poprzedniej warki ,drożdże wyeast 3068
dałem pszeniczne bo gdzieś czytałem że smak pszeniczniaka zależy od drożdży a nie od pszenmicy

anteks
12-01-2005, 08:27
po 3 godzinach

anteks
12-01-2005, 12:41
anteks napisał(a)
... bo gdzieś czytałem że smak pszeniczniaka zależy od drożdży a nie od pszenmicy
miałem na myśli bukiet zapachowy:rolleyes:

emes
12-01-2005, 15:03
Ja zrobiłem takie piwo, surowce tylko słód jęczmienny, chmiel, woda, żadnych dodatków, tylko drożdze Safbrew, stosowane do pszeniczniaków i piw klasztornych i piwo wyszło nie tylko w aromacie podobne do pszenicznego, ale też w smaku. Drożdże jednak mają też duży wpływ na aromat i smak piwa. Piwo było leżakowane w beczce, a w butelkach z tego samego rozlewu piwo wyszło już trochę inne. Być może to działanie światła, gdyż butelki z piwem nie przechowuję w idealnie zaciemnionych pomieszczeniach. Oprócz jakiś wyjątków, które wrzucam do zaciemnionego barku.

anteks
18-01-2005, 20:30
miało być malinowe a wyszedł "maliniak":(
piwko trochę kwaśne chyba za sprawa "soku malinowego"
następnym razem dodam jakiś makowy, a nie z biedronki

anteks
24-01-2005, 20:41
dzisiaj warzyłem kolejną warkę >piwo niskoalkoholowe<
skład
karmel jasny 1kg
pilzneński 1.2kg
woda 10l
zacieranie 58 C 15 min
78 C 30 min do negatywnej próby
chmielenie szyszka
0 min
45 min

anteks
24-01-2005, 20:49
wyszło tego dobra 21 l-6blg
drożdże 1007 z poprzenich warek

anteks
02-02-2005, 20:00
przelane na cichą ,odfermentowało do 3blg więc alkoholu około 1,5%

anteks
07-02-2005, 19:47
warka nr 19 pszeniczne ciemne składniki
pszeniczny ciemny BA 3kg
pilzneński BA 1,2kg
woda 12l
zacieranie

48 C -15min
dodany pilzneński podgrzane do 62 C
1/3 odlaba do dekokcji po zagotowaniu(10 min)
dodane do głównego zacieru temp 74 C do negatywnej próby(20min)
chmielenie 40 g aromat szyszka

anteks
09-02-2005, 18:10
drozdzyki(3068) dodane -odzysk z poprzedniej warki(5 warka :rolleyes: )
piwka wyszło 19l- 12.5blg
z chnielwniem tylko trochę chyba przesadziłem ,bo miało być 15 min w studzeniu lecz ZAPOMNIAŁEM i było prawie 2 godz :rolleyes: zobaczymy co z tego chmielonego pszeniczniaka wyjdzie

anteks
20-02-2005, 19:37
po 9 dniach ofermentowało do 4blg,przelane na cichą
5 butelek zakapslowanch do wcześniejszej degustacji :D

anteks
20-02-2005, 19:39
rozlałem połowę do butelek z pozostałe piwko poszlo na cichą.

anteks
03-03-2005, 10:13
niskoalkoholowe po cichej w butelkach
a pszeniczniak ciemny :mad: zapomniałem żę nowy fermentator z biowinu ma z boku dziurkę na rurkę kątową która należy ewentualnie zaślepić i :kac:KANAŁ

anteks
03-03-2005, 12:30
dzisiaj pora na portera
monachijski 2,5kg
pilzneński 1,5kg
karmel jasny 0,5kg
czekoladowy 0,1kg
woda 10l właśnie trwa zacieranie

anteks
03-03-2005, 20:11
dodałem jeszcze 0,1 kg karmelu ciemnego
zacieranie 56C 15 min
68-70C okolo 2 godz
wyszlo tego 13l -19,5blg

anteks
18-03-2005, 21:36
po 2 tygodniach fermentacji blg spadło do 5 .w przyszłym tygodnu zleję chyba na cichą

anteks
06-04-2005, 20:43
porter zlany do butelek blg zatrzymało się na 5
wyszło tego złocistego płynu 9,5l

anteks
06-04-2005, 20:46
w międzyczasie warzyłem koźlaka
pilzneński 3,5kg
monachijski 0,5kg
karmel jasny 0,5kg
czekoladowy 0,2kg
-----------
4,70kg
zacierania 30/30 dozdze po porterze
wyszło 15l-17blg
goryczka 40g
aromat 20g

anteks
06-04-2005, 20:49
wyszło tego złocistego płynu
oczywiście prawie czarnego
:rolleyes:

anteks
14-04-2005, 10:36
a co mi tam uwarze sobie dzisiaj piwko :)
woda już sie grzeje

anteks
14-04-2005, 18:38
a do tej wody dodałem
2.5kg pilzneński
1 kg monachijski
zacieranie 72*C około 1 godz
chmielenie- goryczkowy"junga" na początku 30g
aromat "lubelski" na końcu 20g
teraz sie studzi :impreza:

anteks
14-04-2005, 18:40
koźlak poszedł na cicha blg spadlo do 5

anteks
15-04-2005, 21:14
wyszło tego 15l- 12blg
drożdże safale04

anteks
18-04-2005, 10:39
warka 22 kończy burzliwą a tu już w garze gotuje się tajemniczy P-23 (pszeniczniak warka 23 ;) )

anteks
18-04-2005, 10:57
skład
pszeniczny 2kg
pszeniczy ciemny 1kg
pilzneński 1 kg
woda 15l

mark33
18-04-2005, 12:53
Czy ktoś z doświadczonych browarników mógłby określić w jakim stopniu cicha fermentacja podnosi jakość gotowego piwka, np. w punktach 100 z cicha a bez 70.

anteks
18-04-2005, 18:55
myślę że głównym celem cichej jest klarowanie piwa
a czy podnosi jakość :rolleyes: może w pewnym stopniu ,
bo na dnie butelki nie ma dużo osadu drożdżowego

anteks
18-04-2005, 19:34
zacieranie
44C-15min
62C ok 1/4 odlana do innego garnka podgrzana do 72C- 10min i zagotowana 10min
później dodana do głównego zacieru
temp.podniosła się do 76C i tak trzymana do negatywnej próby około 55min

anteks
18-04-2005, 19:36
zacieranie dekokcyjne

anteks
18-04-2005, 19:37
składniki 23

anteks
20-04-2005, 11:20
drożdże 3068 zaczynają pracować piwka wyszło 15l-12blg

anteks
24-04-2005, 17:41
drożdżyki po 4 dniach (przed zatopieniem)blg 5

anteks
24-04-2005, 17:50
teraz chyba ze zdjęciem :D

dessloch
24-04-2005, 21:26
piękna piana.
ja nigdy takiej ładnej nie miałem :/

mark33
26-04-2005, 18:18
Pochwalę się i moją piana w końcu to moja pierwsza i tylko mi szkoda,
że nie moge zamieścić zapachu jaki wydobywa się z (kubełka) fermentatora to dopiero
odlot. Jak narazie tylko tyskim :stout: udaje mi się powstrzymać przed wkładaniem paluchów
w te cuda.

mark33
26-04-2005, 18:24
Pochwalę się i moją piana w końcu to moja pierwsza i tylko mi szkoda,
że nie moge zamieścić zapachu jaki wydobywa się z (kubełka) fermentatora to dopiero
odlot. Jak narazie tylko tyskim :stout: udaje mi się powstrzymać przed wkładaniem paluchów
w te cuda.
Jeszcze raz z fotka musiała być poprzednio za duża i odrzuciło.

anteks
02-05-2005, 13:30
skład
pilzneński 0,5kg
pilzneńskilub monachijski 1,5kg(worek był nieoznakowany :) )
carared 0,25(resztka )
woda 15L

Wielki_B
02-05-2005, 14:20
piękna piana.
ja nigdy takiej ładnej nie miałem :/
Nie przejmuj się. To nie piana a drożdże. Te typy tak mają. Gdy przyjdzie u Ciebie czas na pszeniczne z drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan, to też coś takiego będziesz miał. To chyba jedne z nielicznych, które wylegują się na wierzchu.
TE TYPY TAK MAJĄ ;)

Marusia
02-05-2005, 14:50
To chyba jedne z nielicznych, które wylegują się na wierzchu.
TE TYPY TAK MAJĄ ;)

Drożdże White Labs tak mają, chyba zawsze - a przynajmniej te używane przeze mnie do tej pory - wszystkie:)

Wielki_B
02-05-2005, 15:01
Drożdże White Labs tak mają, chyba zawsze - a przynajmniej te używane przeze mnie do tej pory - wszystkie:)
No tak. O drożdżach White Labs mam niewielkie pojęcie, powinienem był więc zaznaczyć, że chodzi mi o Wyeasty. Na pięć rodzajów dotychczas przeze mnie używanych drożdży płynnych tej firmy, wszystkie wolały nurkowanie. Za wyjątkiem TYCH TYPÓW :D Przy czym przy jednych to było jak najbardziej wskazane, bo chodzi o fermentujący mi właśnie już 9-ty dzień LAGER. :D
Nota bene, użyte przez mnie kiedyś suche drożdże typu "ale" także zabawiały się pod, a nie na powierzchni.

anteks
02-05-2005, 19:17
skład ..pilzneńskilub monachijski 1,5kg(worek był nieoznakowany :) )
chyba pilzneński bo warka bardzo jasna :)

anteks
02-05-2005, 21:28
zacieranie
62C- 45min
72C-20min
chmielenie
0min-goryczkowy junga szyszka 20g
45min-aromat lubelski szyszka 40g

anteks
03-05-2005, 10:25
drożdże zadane safale 04, wyszło tego 13l -10blg
będzie piwko do grila :D

anteks
05-05-2005, 10:56
10 godz o zadania drożdży

mark33
05-05-2005, 18:51
Rewelacyjna fementacja, burzliwa to mało powiedziane, teraz rozumiem dlaczego zaleca sie fermentator większy o 30% od ilości brzeczki. Cooś pięknego.

anteks
09-05-2005, 18:39
warka 22 po cichej poszła w butelki wyszło w sumie 14 l
tylko cos mętna ,ale mam nadzieję że w butelkach ładnie się wyklaruje :)

mark33
12-05-2005, 17:29
Moja też mętna PMM (Pszeniczne Markowe Mętne )ale pierwszej można duuuuużo wybaczyć tym bardziej że w smaku super.
Porwałem sie na pszeniczne i odczułem przy filtrowaniu ale warto było. Jak na razie degustuję z podziwem a w sobotę może coś uwarzę w końcu wszystkie składniki czekają a i sprzęt poszedł do przodu.

anteks
12-05-2005, 19:02
Moja też mętna PMM (Pszeniczne Markowe Mętne )ale pierwszej można duuuuużo wybaczyć tym bardziej że w smaku super.
Porwałem sie na pszeniczne i odczułem przy filtrowaniu ale warto było. Jak na razie degustuję z podziwem a w sobotę może coś uwarzę w końcu wszystkie składniki czekają a i sprzęt poszedł do przodu.
pszeniczne są mętne z natury :)

anteks
12-05-2005, 19:51
P-23 zabutelkowane wyszło w sumie 12,5l blg końcowe 5

anteks
12-05-2005, 19:55
warka 24 dzisiaj zlana na cichą drożdże zebrane wkładam do lodówki i :eek: tu są safale 04 a to oznacze że do 24 dałem 3068 :rolleyes:

Wielki_B
12-05-2005, 21:51
warka 24 dzisiaj zlana na cichą drożdże zebrane wkładam do lodówki i :eek: tu są safale 04 a to oznacze że do 24 dałem 3068 :rolleyes:
No to za miesiąc ładnie nam opiszesz, jak smakuje pszeniczne bez ziarenka słodu pszenicznego :D :D :D :stout: :stout: :stout:

anteks
14-05-2005, 21:12
No to za miesiąc ładnie nam opiszesz, jak smakuje pszeniczne bez ziarenka słodu pszenicznego :D :D :D :stout: :stout: :stout:
warka 17 była bez grama pszenicy na drożdżach pszenicznych a jak smakowało to PSEUDOPSZENICZNE może powiedzą uczestnicy WESołego zlotu gdzie zawiozłem kilka butelek :D

Wielki_B
14-05-2005, 23:58
warka 17 była bez grama pszenicy na drożdżach pszenicznych a jak smakowało to PSEUDOPSZENICZNE może powiedzą uczestnicy WESołego zlotu gdzie zawiozłem kilka butelek :D
Żebym to ja jeszcze wiedział, jak smakuje PSEUDOPSZENICZNE :confused: :D
Wiem jak smakuje PESUDO... na samych ekstraktach pszenicznych, ale z PSEUDOpszenicznymi drożdżami suchymi. - Szkoda było inwestować w ekstrakty, ale to była moja druga warka, więc nie żałuję. - Wzięłem to jako lekcję. Właśnie zmuszam się do wypicia przedostatniej butelki, jaka mi została. To po prostu napój słodowy, który mi nie smakuje, bo ani w tym "piwnego szampana" właściwego dla pszeniczniaków, ani normalnego piwa z uwagi na brak chmielu. Ale ktoś to musi wypić... :D
Właśnie skończyłem warzyć mojego kolejnego Milk Stouta (to już trzeci, bo znajomi zbyt mi przetrzebili jego młode zasoby). W najbliższym czasie go opiszę u siebie. Jako ciekawostkę podam, że na 28 litrów nastawnej dałem 1 kg laktozy :cool:

anteks
20-05-2005, 22:14
ekstrakt jasny 1,2 kg WES-3szt
łyżka barwiącego
goryczka 30g - 0min
aromat 20g-45min
cukier kandyzowany 0,5kg- 45min

anteks
21-05-2005, 11:03
jak na 25 jubileuszową warkę to sie nie wysiliłem co :D

anteks
21-05-2005, 11:05
wyszlo tego 16l- 17blg
starter z drożdży wyeast 3787 trappist

anteks
27-05-2005, 11:24
tydzień mija od zadania drożdży a blg spadło tylko z 17 do 10 ,choć dwa dni temu ostro zamiedszałem nimi :confused: może jest im za cieplo temp.22-24oC

anteks
27-05-2005, 11:56
pianka na warce 25 (dalmatyńczyki ;) ) :confused:

anteks
27-05-2005, 11:58
pilzneński -2,6kg
caraaroma-0,2kg
woda 12l
40min-62oC
20min-75oC

rozbor
27-05-2005, 12:43
pianka na warce 25 (dalmatyńczyki ;) ) :confused:
Coś pięknego... Naprawdę nie podrasowałeś tego komputerowo? :) Mnie nigdy tak nie wyszło.

anteks
27-05-2005, 14:11
Coś pięknego... Naprawdę nie podrasowałeś tego komputerowo? :) Mnie nigdy tak nie wyszło.
pianka "rasowa" ale balingi niespadają :(

anteks
29-05-2005, 14:46
mija dni 9 ,po zatopieniu drozdze rudzyły do dzieła blg spadło do 5 tylko temp.26oC

anteks
29-05-2005, 14:48
ekspresowa fermentacja po 48 godz safale przerobiły brzeczke z 12,5 blg do...3blg :eek:
temp wysoka 26oC :( ale idzie ochlodzenie

anteks
30-05-2005, 19:10
dzisiaj zabutelkowałem warkę 24: 5l poszlo do beczułki (będzie na grilową imprezę )oraz 15 butelek 0,5l :D

anteks
08-06-2005, 12:25
temperatura spadła więc warzymy dalej oto składniki
pilzneński- 2,5kg
caramunich III 140-160EBC- 0,3kg
zacieranie 40/20 teraz się filtruje :D

anteks
08-06-2005, 20:44
chmielenie
15g-goryczka na początku
30g aromat 10min przed końcem
laktoza 150g
chlodzenie nową chlodnicą zanurzeniową(foto niebawem)
wyszło tego piwka 14l-12,5blg

anteks
11-06-2005, 13:41
drożdże ciągu 36 godz wszystko przefermentowały i blg spadło do 5

anteks
14-06-2005, 09:40
pilzneński 2,5kg
pszeniczny 0,75kg
płatki owsiane 0,35kg
woda 13l
zacieranie 44oC 15min
62oC 30min
72oC 30min
właśnie trwa filtracja

anteks
14-06-2005, 09:46
oto wspomniana wcześniej chłodnica

anteks
14-06-2005, 09:48
a to chlodnica w akcji warka 26

anteks
14-06-2005, 09:50
pilzneński 2,5kg
pszeniczny 0,75kg
płatki owsiane 0,35kg
woda 13l
zacieranie 44oC 15min
62oC 30min
72oC 30min
właśnie trwa filtracja
skleroza ;) dodałem jeszcze 150g zakwaszającego

anteks
14-06-2005, 19:43
po studzeniu (25 min :D )przelane do fermentatora w którym przed chwilą była warka 27
(to chyba taka forumowa moda ostatnio)Drożdże safale
wyszlo 16l-12,5blg ,drobna pianka już dochodzi do wieczka

anteks
14-06-2005, 19:45
warka 27 przelana na cichą blg spadło do 5 .zabutelkowałem 5 butelek 0,5l i 1 0,25l

anteks
20-06-2005, 11:48
warka 26 zabutelkowana blg końcowe 3 czyli alk około 4,9%
z butelkami napełnionymi przed cichą wyszlo razem 14,75l
ładny ciemno wiśniowy kolorek troche jakby za dużo chmielu ,zobaczymy za 1-2 miesiące
zobaczymy jak wysokie temp.wpłyną na smak

anteks
09-08-2005, 21:35
temp spada chyba czas skończyć przerwę letnią :D i zacząć warzenie

anteks
08-09-2005, 10:50
prawie połowa września, lato nie odpuszcza ale ciągnie mnie go warzenia
woda już się grzeje idę po slody :D

anteks
08-09-2005, 11:32
slody wsypane to będzie PSZENICZNE!!

anteks
08-09-2005, 13:11
pszeniczny 2 kg
pilzneński 1,kg
zacieranie 62C 30min
75 40min
teraz trwa filtracja w nowym filtratorze

anteks
09-09-2005, 12:14
wyszło tego 15l- 12,5blg
A-7l zadano 3068
B-8l zadano 3056
zobaczymy jakie będą efekty

anteks
11-09-2005, 18:11
brzeczka zadana 3068 piana baaaaaaaaardzo duża, wyszła z wiadra,bardzo gęsta 2,5blg
brzeczka zadana 3058 piana średnia ,rzadka

anteks
15-09-2005, 10:59
warka 30 piwko imbirowe
pilzneński 2kg
monachijski 1kg
cararima 0,2kg
zacieranie 30/30 teraz trwa filtracja

anteks
15-09-2005, 11:36
pszeniczne na drożdżach 3068 zostało zabutelkowane wyszlo prawie 6l świetnie zapowiadającego sie pszeniczniaka

anteks
15-09-2005, 13:21
warka 29B na drożdżach 3056 zabutelkowana 6,5l ,jakby lekko kwaśna może to przez drożdże?bo ta sama warka tylko na 3068 ma całkiem inny smak,a fermantowały w tych zamych warunkach

banaszek
15-09-2005, 13:56
Miałem te drożdże (3056) i strasznie "waliły w nozdrza", starter był mocno kwaśny. Więc albo obaj coś zepsuliśmy albo ten typ tak ma...? Tyle, że ja swoje wywaliłem do ścieków.

anteks
15-09-2005, 20:03
z kanałem to sie jeszcze wstrzymam,zobaczymy co się z tego wyfermentuje
:D

anteks
15-09-2005, 20:17
na początku dodano 10g goryczki-szyszka
15min przed końcem 15g aromatu i 120 g ztartego imbiru
po ostudzeniu zadano starterem z drożdży safale US-56
wyszlo tego 15l- 12,5blg

anteks
18-09-2005, 12:18
starter na US-56

anteks
18-09-2005, 12:25
pianka w 3 dniu fermentacji

anteks
18-09-2005, 12:41
błotko na powierzchni

anteks
21-09-2005, 10:04
proste ale
pale ale 2kg
mocachijski 1kg
zacieranie 40/20

anteks
21-09-2005, 19:41
na początku 10g szyszki goryczkowego(junga)
20min przed końcem 20g szyszek aromat
zadano wyeast1187
wyszlo tego 14l -14,7blg

anteks
23-09-2005, 13:11
48 godz od zadania drożdżyków a tu nic :eek: :mad:

anteks
23-09-2005, 19:27
no nic z tego nie będzie drożdże nie wystartowały,do akcji przystąpiły US-56 z poprzedniej warki

anteks
27-09-2005, 12:12
4 dni po rozpoczęciu pracy przez US-56 blg spadło do 8

anteks
27-09-2005, 12:14
piana nie jest zbyt okazała ale bardzo gęsta

anteks
29-09-2005, 10:16
wareczka sie filtruje więc chwila wolnego czasu
Pale ale 1kg
pszeniczny 1,5kg
pszeniczny czekoladowy 20g
woda 10l
10 min 48o C
30min 62 oC
30min 74 oC

anteks
29-09-2005, 20:56
wyszło tego 14l-11,5blg zadano drożdżami 3068 z odzysku z warki 29

anteks
30-09-2005, 19:23
chyba zbyt niska temp.fermentacji- 16oC ,przeniesiono do innego pomieszczenia 20oC po
3 godz ruszyły piana duża ok10cm , gruboziarnista

anteks
02-10-2005, 14:59
wczoraj rano warkę do chłodniejszego pomieszczenia po 24h jak wróciłem z pracy ZGROZA piwko wyszło z fermentatora,

anteks
03-10-2005, 20:07
imbirowe po 2 tygodniach cichej poszło do butelek ,piwko ładnie się wyklarowało i pięknie pachnie,do refermentacji dałem 60g cukru na 8l

anteks
05-10-2005, 09:19
robi sie starter z 1187 trzeba poszukać jakiś slodów :D

anteks
06-10-2005, 09:05
śrutowanie slodów

anteks
06-10-2005, 09:27
pilzneński 1,5kg
monachijski 1,05kg
zakwaszający 0,15kg
teraz trwa pierwsza przerwa 64stC

anteks
06-10-2005, 19:59
gotowanie
na początku 30g aromatu szyszka
15 min przed końcem sok malinowy herbapol
wyszło tego 15l -14blg

anteks
08-10-2005, 19:55
piwko z warki 31 poszlo na cichą blg spadlo do 3.5 testowo zabutelkowano 6x0,5l i 2x0,25l
chyba będzie z tego niezła siekierka

miodzik
10-10-2005, 13:14
imbirowe po 2 tygodniach cichej poszło do butelek ,piwko ładnie się wyklarowało i pięknie pachnie,do refermentacji dałem 60g cukru na 8l

Przymierzam się do imbirowego, i zastanawia mnie ilość użytego przez Ciebie Imbiru. Wszak wszędzie gdzie czytam zalecają 100g na 20 litrów, a tu 120g na 15l. Jak to wyszło w smaku młodego piwka?. Czy może to jest tak, że imbir imbirowi nierówny (coś jak ilość cukru w cukrze)? Zależy mi na piwie o wyraźnym charakterze imbirowym, ale smak chmielu i słodu też by się w nim przydał.
Pozdrawiam.

anteks
11-10-2005, 11:30
Przymierzam się do imbirowego, i zastanawia mnie ilość użytego przez Ciebie Imbiru. Wszak wszędzie gdzie czytam zalecają 100g na 20 litrów, a tu 120g na 15l. Jak to wyszło w smaku młodego piwka?. Czy może to jest tak, że imbir imbirowi nierówny (coś jak ilość cukru w cukrze)? Zależy mi na piwie o wyraźnym charakterze imbirowym, ale smak chmielu i słodu też by się w nim przydał.
Pozdrawiam.
w czasie fermentacji zapach byl super imbirowy ale spróbowałem piwko zabutelkowane przed cichą (po 10dniach) i imbir byl słabo wyczuwalny zobaczymy jak poleżakuje

anteks
12-10-2005, 11:01
dzisiaj zabutelkowana warka 32 pszeniczne ciemne fermentacja prawie 2 tygodnie blg z 11 spadlo do 3,5.gotowego piwka wyszło 13 l,z braku kapsli :eek:( (trzeba szybko odwiedziś WESa) część nalana w pety

anteks
12-10-2005, 12:26
w wolnej chwili przygotowania do warki 34 koźlak
oto ześrutowane składniki

anteks
21-10-2005, 09:13
skład warki 34
pilzneński 1,7
monachijski 1,4
carapils 0,3
munich I 0,2
cararoma 300-400Ebc 0,2
czekoladowy 800Ebc 0,2

anteks
21-10-2005, 10:03
do tej warki przygotowałem drożdże WYEAST 2278 czech pils,leżały sobie w lodówce przez ostanie 9 miesięcy, ich renimacja trwała 8 dni, chyba się udało

anteks
21-10-2005, 13:19
gotowanie 90min chmiel goryczkowy szyszka na początku 40g, teraz trwa chłodzenie