Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Dokąd zmierza Browar.biz ?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
    Dla mnie akurat nie jest , ale sam fakt, że jedni zasłużeni forumowicze proszą innych,nie mniej zasłużonych, o więcej tolerancji świadczy o tym, ze coś jest na rzeczy.
    No niby tak, ale skoro tak się problemy załatwia, że osoby postronne upominają zaangażowane strony to kierunek jest dobry.
    A poza tym: Ty jesteś "stary forumowicz" a ja "młody" i to Ty wyciągnąłeś do mnie rękę i podzieliłeś się swoja kolekcją. A Ty nie jesteś tu sam, takich jak Ty jest więcej (patrz> biała lista uczciwych kolekcjonerów> tam już jest mnóstwo ludzi)i że choćby tylko wspomnę:

takie przykłady mozna mnożyć. A to są "starzy", którzy bezinteresownie pomagają "młodym", a mogliby spokojnie zlicytować wszystko na allegro. To poprostu DOBRZY LUDZIE
    Poszukuję

Comment

• remfire
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1334

niektórzy tylko czasem zapominają, że wszyscy zaczynaliśmy od żywców, warek, lechów itp
      Z jednej strony "starzy" zapewniają pewien (nieraz wysoki ) poziom forum, z drugiej jednak, jest ono miejscem dla osób w różny sposób zainteresowanych piwem (kolekcjonerów, piwowarów, smakoszy i sympatyków), jego wartością jest różnorodność, a nie polityczna poprawność, a osoby o innych poglądach np. na smak piw koncernowych, albo pszenicznych nie muszą być od razu "równane z ziemią"
      Więc jednak nie tylko ja mam takie odczucia ?

Comment

• kibi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 1875

Może to trochę nie na temat, a może właśnie tak. Kolega remfire rozpoczął wątek i w ciągu godziny mamy 15 postów, czyli ożywioną dyskusję, a obecnie forum przegląda około 100 osób, w tym połowa zarejestrowanych. I między innymi za tą masowość, a nie elitarność je lubię. I dla tego uważam, że nie trzeba zniechęcać potencjalnych użytkowników. Biorę udział w pewnym raczkującym lokalnym forum, które w tej chwili ma 8 (słownie: ośmiu) zarejestrowanych przez prawie dwa miesiące użytkowników. Tam dyskusja wygląda tak, że zadaję pytanie na interesujący mnie temat, i już po 10 dniach mam trzy odpowiedzi .

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
          niektórzy tylko czasem zapominają, że wszyscy zaczynaliśmy od żywców, warek, lechów itp
          Otóż to... Nawet jeśli nie wszyscy.

Comment

• Bombadil13
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 2479

A ja zachęcam do poczytania tego wątku i postów od 339 do 343

to idealny przykład:
            remfire został niesłusznie zaatakowany i natychmiast ktoś stanął w jego obronie, został nawet przeproszony, mimo to remfire jakby po tym wszystkim pisze to co następuje u dołu tego wątku. Czyżby żle został potraktowany? Ja bym był dumny że sam ART stanął w mojej obronie i sprowadził na ziemię TA. Jak w rodzinie starszy brat atakuje młodszego, na to wpada tata i wszystkich rozdziela i wszystko jest ok!
            Ostatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2006-01-30, 23:47.
            Poszukuję

Comment

• Dreamer
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 1576

Ja jestem na forum już od paru lat, i mimo, że nie jestem jakimś szczególnie aktywnym jego uczestnikiem zauważyłem pewne prawidłowości, które wbrew obawom Remfire, świadczą zdecydowanie na korzyść browar.biz:

1. Forum zdecydowanie trzyma poziom i to zarówno merytoryczny, jak i organizacyjny. Poziom merytoryczny to kopalnia wspólnie przekazywanej wiedzy i wymienianych doświadczeń, zaś organizacyjnie (nie wiem czy to dobre słowo) przemawiają do mnie drobiazgi, których nie uświadczysz gdzie indziej, np. dbałość o język.

2. Forum to kopalnia wiedzy nie tylko o piwie. Ludzie wywlekają tu jakieś swoje koniki historyczne, polityczne, zamki średniowieczne, ptaki, okręty wojenne, własną twórczość, itp. I nikt nie powie, że jest "zanudzany" tylko tematami piwnymi. A więc forum ewoluuje !

3. Nie dziwię się więc, że trzymając pewien poziom czasami dostanie się w nocha jakiemuś nowemu forumowiczowi, który albo zabłądził tu jakby przypadkiem, albo udaje że wszystko o piwie wie, bo pił parę popularnych marek.

4. Wielu forumowiczów spotyka się poza forum i dobrze się zna, co zajęło im sporo czasu. Sam dzięki forum poznałem kupę świetnych ludzi, z którymi oprócz piwa można gadać na wiele innych tematów. Stąd wydaje mi się, że młodzi po prostu muszą być cierpliwi. Nie od razu Kraków zbudowano, a jeszcze chyba się nie zdarzyło, żeby kulturalnie witający się nowy forumowicz został od początku zmieszany z błotem.

5. Poza tym forum walczy, lobbuje, przekonuje, perswaduje w dobrze pojętym interesie miłośników piwa a więc... chyba nie jest tak źle, jak pisze Remfire
              Blog: Piwna Brytania

Comment

• remfire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1334

remfire został niesłusznie zaatakowany i natychmiast ktoś stanął w jego obronie, został nawet przeproszony, mimo to remfire jakby po tym wszystkim pisze to co następuje u dołu tego wątku. Czyżby żle został potraktowany? Ja bym był dumny że sam ART stanął w mojej obronie i sprowadził na ziemię TA.
                Chyba mnie troche zle zrozumiałeś . Wcale nie twierdze że na forum brakuje pozytywnych przykładów , a ten o którym wspomniałeś jest doskonały. Jestem dumny z tego powodu o którym piszesz , bo naszego amina szanuję nie tylko za stworzenie browaru.biz , ale m.in. za reagowanie z wyczuciem tam gdzie jest to konieczne. Nie interweniuje w sytacjach tego nie wymagajacych , pozwala na rozwijanie róznorodności browaru itp. Nie wszyscy jednak zachowują się podobnie i dość często wygląda to zupełnie inaczej. Nie zauważyłeś że chwile wcześniej została mi "zmyta głowa" zupełnie bez potrzeby ? Osobiście nie mam pretensji za to , ale oczywiscie milo jest gdy ktos przeprasza. Boje sie jednak że tego typu reakcje zniechecaja nowych forumowiczów , a jak widać po szybko rozwijającej sie dyskusji cos chyba w tym jest .

Comment

• kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
                  Spostrzeżeń mam co najmniej kilka , ale chyba nie można dyskutować o wszystkim naraz
                  W dwudziestu postach, już trochę przedyskutowaliśmy pierwsze spostrzeżenie, wynik raczej pozytywny dla forum. Ciekaw jestem dalszych przemyśleń remfire, mam nadzieję że we wtorek podda następne pod dyskusję.

Comment

• Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

Nie zauważyłeś że chwile wcześniej została mi "zmyta głowa" zupełnie bez potrzeby ?
                    Jak to nie zauważyłeś??? Właśnie o tym napisałem:
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                    remfire został niesłusznie zaatakowany
                    Mam odczucie, że sytuacji pozytywnych (takich jak ta omawiana- bo traktuję ją jako pozytwywną, gdyż TA zmył niesłusznie Tobie głowę, za co później przeprosił, a Ty nie jesteś na niego zły {choć mam pewne wątpliwości } i jest ok) jest więcej niż negatywnych.
                    Poszukuję

Comment

• kibi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 1875

naszego amina szanuję ... za reagowanie z wyczuciem tam gdzie jest to konieczne.
                      Można by z tego wydzielić wątek podlizywania się Artowi , ale ja również uważam, że administruje nami w sposób bardzo taktowny i choć jest najstarszym ze starych, jego na pewno uwagi o "ściganiu kotów" nie dotyczą.

Comment

• Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

Browarnictwo amatorskie

Jeśli chodzi o "Browarnictwo amatorskie", to zdecydowanie wolę powymieniać poglądy na www.browamator.pl...

Comment

• Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          Jeśli chodzi o "Browarnictwo amatorskie", to zdecydowanie wolę powymieniać poglądy na www.browamator.pl...
                          Jakbys rozwinął temat. Szykuję się do pierwszej warki i ciekaw jestem dlaczego uważasz, że browamator ma lepsze forum. Chodzi o sprawy merytoryczne?
                          Poszukuję

Comment

• Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

A to przykład fali z browamatora:
                            A co z kuchenką elektryczną
                            Data 5.8.2004 14:52
                            Treść Czy mając kuchnię z płytą elektryczną można zacząć gotować...?

Odpowiedz na wiadomość
                            Oczywiście, jeśli tylko podłączona "do prądu" ))
                            --------------------------------------------------------------------------------

Odpowiedz na wiadomość
                            A na początek polecam coś łatwego, może jaja na twardo?

--------------------------------------------------------------------------------
                            HEHE ja się uśmiałem
                            Facet pyta o warzenie piwa, jakby kto nie zrozumiał
                            Poszukuję

Comment

• marcopolok
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 2339

Temat powraca jak bumerang ale jest bardzo na czasie.
                              Aby wyprowadzić wielu z was z błędnej interpretacji podziału na starych i nowych
                              zdradzę wam najwiekszy sekret tego forum
                              tych naprawdę "starych" jest tylko kilku - zainteresowani wiedzą o kogo chodzi...
                              przestańcie wiec pieprzyć na ten temat bo staje się to nudne.

Ale nie o tym.
                              Remfire zadał pytanie. Dokąd zmierza to forum?
                              No właśnie dokąd?
                              Od dłuższego czasu to miejsce kojarzy mi się z jakimś klanem podobnym do Afgańskiego Talibanu lub inych podobnych organizacji
                              Dziwi mnie ekstremistyczna postawa wielu osób i mówię tu zwłaszcza o osobach które poznałem i wydawało mi się, że znam ich poglądy.

Myślę, że przez ostatnie lata nasze forum zboczyło z obranej drogi.
                              Pewnie wielu z was się narażę tym słowami ale moim zdaniem to zboczenie nastąpiło na skutek
                              mylnej interpretacji Domowego Piwowarstwa
                              3-4 lata temu 95% z was tzw. Piwowarów nie miało zielonego pojęcia, że można uwarzyć w warunkach domowych piwo ale to jeszcze pół biedy.
                              Szału dostaję jak "leszcz" po jednej warce z gotowca uznaje siebie za " PIWOWARA" i w każdym mozliwym miejscu na forum drwi z produkcji przemysłowych browarów.
                              Aby mnie nie zrozumiano opacznie dodam iż piłem już wiele znakomitych piw domowych ale też wiele innych poprostu wykręcało ryjem i do piwa podobnych nie było.

Kończę tą długą jak na mnie wypowiedź wnioskiem:
                              Więcej luzu i wyrozumiałości!!! Bo to forum ma zrzeszać entuzjastów PIWA a nie tylko Domowego Piwa.
                              Jeśli taki ekstremizm ma trwać dalej to proponuję zmianę nazwy serwisu na DomowyBrowar.biz
                              i wtedy będziecie mogli oficjalnie wyszydzać i pluć na każde inne piwo i wszystko z nim związane.

Marcopolok - na forum od pażdziernika 2001 roku
                              2 warki z gotowca
                              bez brody...

Comment

• Wielki_B
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.02
                                • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                                A to przykład fali z browamatora:
                                A co z kuchenką elektryczną
                                Data 5.8.2004 14:52
                                Treść Czy mając kuchnię z płytą elektryczną można zacząć gotować...?

Odpowiedz na wiadomość
                                Oczywiście, jeśli tylko podłączona "do prądu" ))

Odpowiedz na wiadomość
                                A na początek polecam coś łatwego, może jaja na twardo?

HEHE ja się uśmiałem
                                Facet pyta o warzenie piwa, jakby kto nie zrozumiał
                                Na tak niefrasobliwe pytanie odpowiedział Ci wtedy TUTEJSZY forumowicz Borysko.
                                Odpowiedź była na miarę zapytania.

Jednak trochę później kolega Rozbor napisał Ci tak:
                                Osobiście jeszcze nie zacierałem, ale z doświadczeń z innymi gotowaniami wiem, że garnek musi płaskie dno, ściśle przylegające do płyty grzewczej, jak jest krzywe to gotowanie trwa długo i kupa energii idzie w świat.
                                Autor
                                rozbor

Browamator, choćby z punktu "Ekspert radzi", jest moim zdaniem dużo lepszym (a na pewno nie wprowadzającym w błąd - jak to się tutaj często zdarza) źródłem wiedzy.
                                W browar.biz jest też dużo merytorycznych i praktycznych porad (których nie znajdziesz w Browamatorze), ale uszanuj kolego moje zdanie.

PS. Świetne zdanie Marcopoloka! Zwłaszcza w kontekście notorycznych bluzgów na piwa z koncernów, na tym niby zrzeszającym entuzjastów wszelkiego piwa forum. Dla mnie kwintesencją zadufania w sobie piwowarów domowych jest reakcja w temacie "Reklama Żywca".
                                Notoryczne bluzganie na koncerny zawsze było tutaj dobre, bo to "Kali ukraść krowę".
                                Jakby nie szło żyć w symbiozie. A niektórym tutaj marzyło sie założenie "Piwnego Stowarzyszenia"...

Bez odbioru...

Comment