Szukam i nie mogę znaleźć - jaki jest poziom alfakwasów w dzikim chmielu? Może ktoś trafił taką informację i mógłby się nią podzielić?
							
						
					Ile alfakwasów w dzikim chmielu?
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Bez analizy laboratoryjnej nie da się tego określić. Tak samo zresztą jak z hodowlanym.
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ale jakim dzikim chmielu - gdzie rosnącym, jaka była pierwotna odmiana prze zdziczeniem i zapewne wiele innych pytań...
 
 Zaryzykuję tezę, że mniejsza niż w odmianie przed zdziczeniem, gdyż to raczej alfa kwasy są elementem selekcji w odmianach chmielu i zapewne prostsze jest ich "podbijanie" niż eliminacja...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
 Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
 Rock, Honor, OjczyznaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Iron, zlituj się ....
 Pytam o o naturalny chmiel, a nie zdziczałą odmianę uprawną. Jakiś poziom w pewnym zakresie jest chyba znany bez badań laboratoryjnych. K...a, czy tu nikt nie ptorafi odpowiedzieć na proste pytanie, tylko zaczyna się tworzenie i walka z niemałymi trudnościami? Pytałem kiedyś o przyprawy do dyniowego i było to samo.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie wściekaj się. Nikt nie wie, i możesz być pewny, że jak mówi że wie, to nie wie o czym mówi. To się będzie wahać od rośliny do rośliny.
 
 Widziałem ze 2-3 analizy chmielu z żywopłotów w UK, miały od nieco ponad 1 do 5,5, ale nikt nie badał tego systematycznie.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie można tak od razu odpowiedzieć? O to mi właśnie chodzi.
 
 Na pewno ktoś wie, ale nie będę jechał do Instytutu Botaniki UWr. tylko po to, żeby się o to zapytać.
 
 Dziwię się, bo zadałem precyzyjne pytanie o masę w gramach. Z kilkunastu odpowiedzi, które uzyskałem, ani jedna nie była na temat, w zamian dowiedziałem się, że łyżeczka też jest fajna. Ja mogę odpowiedzieć, ile dałem do swojego - dwukrotnie, na początek i koniec gotowania:
 1,5 g cynamon
 1 g imbir
 0,5 g ziele angielskie
 0,5 g gałka muszatołowa
 0,5 g goździki.
 Aromat bardzo delikatny, ale wyraźny. W smaku nieznaczna, ale wyczuwalna piekąca goryczka imbiru i gałki muszkatołowej. wniosek - dla aromatu trochę za mało przypraw, ale dla smaku gałki i imbiru za dużo.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Będzie to zupełny offtop bo przecież nie odpowiem ile AA ale takie coś zrobiłem i z tego co pamiętam jak się już nadało do spróbowania to było niezbyt mocno nachmielone.
 
 http://browar.biz/forum/showthread.php?p=622766#post622766"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No nie napisałeś. Pewnie sobie zinterpretowałem na wyrost.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zgadza się. Interesuje mnie to w kontekście rekonstrukcji piw średniowiecznych i nieco późniejszych. W podręcznikach z przełomu XVIII i XIX w. podawane ilości chmielu są olbrzymie (po 5 - 10 g na litr), a piwa te były ogólnie rzecz biorąc słabiej chmielone niż współczesne. Punktem wyjścia jest więc zawartość alfakwasów w dostępnym wówczas chmielu - czyli dzikim, lub uprawianym, lecz bez zabiegów genetycznych, polegających na doborze odmian o większej zawartości alfakwasów. Pierwsza znana nam, wyselekcjonowana odmiana chmielu uprawnego to Goldings, powstała w Anglii pod koniec XVIII w.
 
 Swoją drogą we wszystkich znalezionych przez mnie tekstach o chmielu jako roślinie, podaje się zawartość żywic ogólnie, natomiast zawartość alfakwasów tylko dla odmian handlowych. A niby w internecie wszystko jest.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-12-18, 08:00.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W Wielkiej Brytanii pod koniec XIX wieku nachmielenie dochodziło do 30 g / litr w przypadku najmocniejszych piw (XXXX i KKKK).Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			  
 
 
 Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.
 
 Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...- 
							Channel: Mazowieckie
 2025-08-23, 15:51
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Hazy Pale Ale, Hazy Pale Ale,
 12% ekstr.
 4,7% alk.
 
 Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)
 
 Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-06, 22:56
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024 Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024 
 
 Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są 
 https://www...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2024-11-27, 16:20
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Mamy kilka nowych amerykańskich chmieli do podrasowania swoich fajnie chmielowych IPek Mamy kilka nowych amerykańskich chmieli do podrasowania swoich fajnie chmielowych IPek
 
 Paradigm US 2024 - 50 g granulat 8,9% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
 
 Emerald Spire US 2024 - 50 g granulat 7,3% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
 
 Bergamot US 2024 - 50 g granulat...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2025-06-30, 06:54
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo z Ostravara sygnowane przez Staropramena, ze serii tej co ich Czarna Barabara: Piwo z Ostravara sygnowane przez Staropramena, ze serii tej co ich Czarna Barabara:
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-cerna-barbora
 
 Ekstr. 11%
 Alk. 4,9%
 
 Aromat - głównie słodkawy słód, chmielu...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment