czy długość fermentacji (burzliwej, cichej ) ma wpływ na smak piwa, jakie są wasze doświadczenia
							
						
					długość fermentacji a smak piwa
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Szczerze, to nie zauważyłem tutaj jakiejś reguły. Z pewnością warunki fermentacji mają znaczenie, ale czy długość? Co najwyżej piwo będzie bardziej klarowne. Być może poniżej minimalnego czasu fermentacji/leżakowania/dojrzewania jest to istotne?! - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
H2S może wytworzyć sie w dwojaki sposób:
1. specyficzne dla danego szczepu drożdży
2. zbyt długie przetrzymanie nad osadem - rozkład martwych drożdży.
Zapachu pozbyć sie można wietrząc lub przez dodatek miedzi (drut, rurka, moneta itp).Pozdrawiam, WesołyComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
No dajmy na to, że to druga wersja. Nie było może za długo, ale było bardzo dużo tych drożdży. Tak się naprodukowały. Już zlane na cichą i problemu teoretycznie nie ma, ale zapach jeszcze jest, choć słabszy.
Wracając do tej miedzi - to co wziąć 5 groszy, wyjałowić i wrzucić do fermentora? Na jakiej zasadzie to działa?Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
U mnie jest inny problem.
Dwa tygodnie burzliwej i dwa cichej, przy temp 8-9C, drożdże S-23.
Smak w porządku.
Piwo jest super sklarowane (pewnie też z drożdży), nie wiem czy nie za mocno bo muszę czekać na nagazowanie kilka miesięcy.
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Nie sądzę, zwłaszcza jak refermentacja będzie w wyższej temp. Miałem kiedyś Koelscha na cichej 2 czy 3 tygodnie w temp. 4C i nagazował sie potem bez problemu.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
- 
							Channel: Twoje warzenie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Hej. Właśnie fermentuje moje pierwsze piwo. Po 24 godzinach od zadania drożdży nastąpił kilminacyjny moment, w którym rurka bulgotała z częstotliwością raz na pół sekundy. Dzisiaj (60 h fermentacji) bulgocze raz na 4-5 sekund. Czy tak szybki spadek szybkości fermentacji jest normalny?...
- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 

Comment